Bevlogenheid

Stress op het werk kan een enorme impact hebben op ons welzijn. Het kan leiden tot veel mentale en fysieke klachten. Gelukkig zijn er genoeg manieren om met stress om te gaan en een gezonde werk-privébalans te behouden. Daar gaan wij in dit artikel verder op in.

Banner

Wat is stress?

Stress betekent spanning of druk. Het is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. De stress moet natuurlijk niet te lang aanhouden of heftiger worden, want dit heeft nadelige gevolgen voor je gezondheid.

Gezonde stress

Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een spannende gebeurtenis, zoals een sollicitatiegesprek. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken.

Ongezonde stress

Als stress te lang aanhoudt of te vaak voorkomt, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Dan is er sprake van ongezonde stress.

Positieve effecten van minder stress

Betere fysieke gezondheid

Stress kan leiden tot fysieke gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, hoge bloeddruk en spijsverteringsproblemen. Door onze stress te verminderen, kunnen we onze fysieke gezondheid verbeteren en ons beter voelen in ons lichaam.

Image

Hogere productiviteit

Stress zorgt voor minder concentratie, waardoor het moeilijker wordt om taken af te ronden. Bij minder stress is er meer focus en kan er efficiënter worden gewerkt. Ook zorgt minder stress voor meer motivatie om taken af te ronden.

Image

Betere mentale gezondheid

Negatieve gedachten en emoties kunnen een gevolg van stress zijn. Wanneer je minder stress ervaart, zorgt dit voor meer rust en ontspanning. Dit kan vervolgens weer leiden tot meer energie, motivatie en positieve gedachten.

Image

Verbeterde slaapkwaliteit

Stress kan leiden tot slaapproblemen, wat kan leiden tot vermoeidheid. Door stress te verminderen, kan het lichaam ontspannen en tot rust komen, wat bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit. Daardoor zijn we meer uitgerust en energiek tijdens werk.

Image

Betere relatie collega's

Wanneer we gestrest zijn, kunnen we prikkelbaar en humeurig worden. Hier kunnen onze relaties met collega’s onder lijden. Door onze stress te verminderen, staan we meer open ​​voor positieve interacties met anderen.

Image

Stressvrij werken? Deze tips helpen je daarbij!

Het omgaan met stress op het werk kan een uitdaging zijn. Onthoud dat iedereen wel eens mindere dagen heeft. Voel je je langere tijd somber? Dan kun je contact opnemen met je huisarts, die je kan doorverwijzen naar een specialist.

Heb je behoefte om erover te praten? Plan een (online) gesprek in met een psycholoog. Gratis als je collectief verzekerd bent bij Menzis.

Werkomgevingen worden steeds diverser en daarom is het onvermijdelijk dat je wel eens samen moet werken met een collega die erg van je verschilt. Sommige mensen kunnen dit als lastig ervaren, wat niet goed is voor de samenwerking. Wij leggen je uit hoe je samen kunt werken met collega’s die van je verschillen, om een productieve werkomgeving te stimuleren.

Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je gekoppeld werd aan iemand met wie je geen klik voelt om een taak of project uit te voeren. Soms kan het voelen van “geen klik” komen door verschillen in gedrag. De kunst is om daar inzicht in te krijgen, zodat je er beter mee om kunt gaan. Dit kan door middel van het DISC model.

DISC gedragsstijlen

Hoe iemand zich gedraagt, ligt aan de situatie waarin diegene zich bevindt. Het DISC model onderscheidt vier hoofdstijlen van gedrag die allemaal een te koppelen zijn aan een kleur. Deze hoofdstijlen zijn met elkaar te combineren.

Banner
  • D – Dominant (extravert en taakgericht). Iemand met deze gedragsstijl pakt het liefst direct problemen en taken aan en kan daarin de leiding nemen.

  • I – Invloed (extravert en mensgericht). Iemand met deze gedragsstijl is goed in het beïnvloeden van anderen voor eigen gewin door een enorme overtuigingskracht.

  • S – Stabiliteit (introvert en mensgericht). Iemand met deze gedragsstijl kan niet goed omgaan met veranderingen in de omgeving en zorgt er het liefst zo snel mogelijk voor dat deze omgeving rustig en geregeld blijft.

  • C – Conformisme (introvert en taakgericht). Iemand met deze gedragsstijl organiseert graag de mensen in de omgeving door middel van het opstellen en volgen van regels.

Niet iedereen is één kleur, de meeste mensen zijn een combinatie van verschillende kleuren. Je kunt bijvoorbeeld tegelijkertijd zowel Dominant als Stabiel gedrag vertonen.

Het begrijpen van de verschillende kleuren en combinaties van het DISC model is belangrijk om de diversiteit van gedrag en persoonlijkheden van je collega’s te waarderen om daardoor de samenwerking te verbeteren. Als je hier goed inzicht in hebt, kun je beter met je collega’s communiceren en zijn of haar bijdragen waarderen.

Klik hier voor meer informatie over het DISC model

1. Leer elkaar beter kennen.

1 / 3

2. Kom zo achter de DISC gedragsstijlen.

1 / 3

3. Bespreek gemeenschappelijke doelen die je uit deze samenwerking kunt behalen.

1 / 3

4. Probeer je communicatie aan te passen aan de gedragsstijl van de ander.

1 / 3

5. Bundel ieders krachten en kom zo tot een goed eindresultaat.

1 / 3

Hopelijk helpen deze inzichten je om een goede samenwerking aan te gaan met een collega die van je verschilt. Samen sta je sterk en kun je tot goede eindresultaten komen. Heb je de samenwerking als positief ervaren? Dat zorgt voor motivatie en meer plezier in je werk, oftewel: je voelt je bevlogen!

“Oh nee, die kou is echt niets voor mij!” Dat zeggen we na de deelname aan de Wim Hof workshop niet snel meer. Tijdens deze workshop hebben wij verteld wat de voordelen zijn van kou, welk effect ademhalingsoefeningen hebben en wat het belang van een goede mindset is. Maar hoe zat het ook alweer? In dit artikel lees je terug wat je hebt geleerd en geven we je extra tips.

Wat we tijdens de workshop hebben besproken

Na de challenge

  • Verbeterde focus en concentratie de ademhalingstechnieken helpt om de geest te kalmeren en de focus te verbeteren.
  • Verminderde stress en angst door de ademhalingstechnieken te oefenen en de koude blootstelling te ondergaan, neemt het stressniveau van het lichaam af en verminderen gevoelens van angst.
  • Verhoogde veerkracht de uitdaging helpt om de mentale en fysieke veerkracht te vergroten en je beter in staat te stellen om stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Zo houd jij dit gevoel vast!

Banner

TedTalk

Wim Hof laat in zijn TED Talk zien hoe ademhaling, kou en mindset kunnen bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen. Hof illustreert zijn verhaal met behulp van ademhalingsoefeningen en demonstraties van koude blootstellingstechnieken.

Tijdens de demonstratie is te zien welk effect de Wim Hof methode op zijn lichaam heeft. Zijn presentatie heeft een inspirerende boodschap die ons eraan herinnert dat we ons potentieel kunnen maximaliseren door ons lichaam en geest te trainen.

Bekijk de Ted Talk

Banner

Ademhalingstechnieken van de Iceman

Door de Wim Hof ademhalingstechniek te gebruiken, kan het lichaam een ​​diepe ontspanning bereiken en een gevoel van rust en kalmte ervaren.

Regelmatige beoefening van de Wim Hof-ademhaling kan leiden tot vermindering van ontstekingen, versterking van het immuunsysteem en verbetering van de algehele gezondheid.

De Wim Hof-methode omvat verschillende ademhalingsoefeningen die gericht zijn op het beheersen van de ademhaling, het verminderen van stress en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Voorproefje ervaren?

Adem mee met Wim Hof

Banner

Mindfulness technieken

Er zijn veel verschillende voorbeelden van mindfulness technieken die mensen kunnen gebruiken om hun welzijn te verbeteren. Een app die jou hier verder bij kan helpen is Headspace.

Headspace biedt een breed scala aan geleide meditaties en mindfulness-oefeningen die zijn ontworpen om stress en angst te verminderen en het welzijn te bevorderen. Gebruikers kunnen kiezen uit verschillende programma’s die gericht zijn op specifieke doelen. Headspace biedt ook korte meditatiesessies die geschikt zijn voor mensen die weinig tijd hebben.

Download Headspace

Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk plezier hebben op ons werk. Bevlogen werknemers halen namelijk meer voldoening uit hun werk, voelen zich vitaal en vrolijk. Toch is het niet altijd makkelijk om het naar je zin te hebben op werk. In dit artikel geven wij jou wat tips en vertellen je waarom het zo belangrijk is om voldoening uit je werk te halen.

Voordelen van voldoening

Het hebben van een leuke baan, positieve werkomgeving en goede relaties met collega’s dragen bij aan een gevoel van voldoening en verbondenheid. Dit kan op zijn beurt weer bijdragen aan een gevoel van geluk en tevredenheid.

Image

Gevoel van waardering

Wanneer je het gevoel hebt dat je inzet en prestaties worden opgemerkt en gewaardeerd, motiveert dit om nog beter te presteren. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt, bijvoorbeeld door het geven van complimenten en positieve feedback.

Image

Minder stress

Wanneer je dagelijks bezig bent met waar je plezier in hebt, zul je minder stress ervaren. Minder stress is goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Lees meer in het artikel over omgaan met stress op het werk.

Image

Meer genieten van je werk

Wanneer je werk doet waar je plezier in hebt, zal je merken dat je minder snel tegen dingen opziet en dat je meer energie hebt. Het kan helpen om te kijken naar de werkzaamheden die je leuk vindt en om jezelf hierin verder te ontwikkelen.

Image

Zo haal jij meer voldoening uit je werk

Door bovenstaande tips in acht te nemen en jezelf open te stellen voor nieuwe mogelijkheden, kun je meer voldoening uit je werk halen en jezelf verder ontwikkelen. Dit is voor iedereen anders maar deze tips helpen je in ieder geval op weg naar meer bevlogenheid.

Stress op het werk kan een enorme impact hebben op ons welzijn. Het kan leiden tot veel mentale en fysieke klachten. Gelukkig zijn er genoeg manieren om met stress om te gaan en een gezonde werk-privébalans te behouden. Daar gaan wij in dit artikel verder op in.

Banner

Wat is stress?

Stress betekent spanning of druk. Het is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. De stress moet natuurlijk niet te lang aanhouden of heftiger worden, want dit heeft nadelige gevolgen voor je gezondheid.

Gezonde stress

Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een spannende gebeurtenis, zoals een sollicitatiegesprek. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken.

Ongezonde stress

Als stress te lang aanhoudt of te vaak voorkomt, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Dan is er sprake van ongezonde stress.

Positieve effecten van minder stress

Betere fysieke gezondheid

Stress kan leiden tot fysieke gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, hoge bloeddruk en spijsverteringsproblemen. Door onze stress te verminderen, kunnen we onze fysieke gezondheid verbeteren en ons beter voelen in ons lichaam.

Image

Hogere productiviteit

Stress zorgt voor minder concentratie, waardoor het moeilijker wordt om taken af te ronden. Bij minder stress is er meer focus en kan er efficiënter worden gewerkt. Ook zorgt minder stress voor meer motivatie om taken af te ronden.

Image

Betere mentale gezondheid

Negatieve gedachten en emoties kunnen een gevolg van stress zijn. Wanneer je minder stress ervaart, zorgt dit voor meer rust en ontspanning. Dit kan vervolgens weer leiden tot meer energie, motivatie en positieve gedachten.

Image

Verbeterde slaapkwaliteit

Stress kan leiden tot slaapproblemen, wat kan leiden tot vermoeidheid. Door stress te verminderen, kan het lichaam ontspannen en tot rust komen, wat bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit. Daardoor zijn we meer uitgerust en energiek tijdens werk.

Image

Betere relatie collega's

Wanneer we gestrest zijn, kunnen we prikkelbaar en humeurig worden. Hier kunnen onze relaties met collega’s onder lijden. Door onze stress te verminderen, staan we meer open ​​voor positieve interacties met anderen.

Image

Stressvrij werken? Deze tips helpen je daarbij!

Het omgaan met stress op het werk is een uitdaging die veel werknemers tegenkomen. Door het toepassen van bovenstaande tips kun je een gezonde en productieve werkomgeving creëren. Onthoud dat het beheersen van stress een leerproces is en dat het belangrijk is om tijd en energie te investeren in het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen.

Tijdens de workshop Werkdruk naar Werkgeluk hebben wij jou van alles verteld over efficiënter en creatiever zijn, minder stress ervaren en meer ruimte te creëren voor jouw (werk)geluk.

Maar hoe zat het ook alweer met het verschil tussen werkdruk en werkstress? En hoe maak je gebruik van je verschillende breinsystemen? Je leest het in dit artikel, waarin we je ook meer tips en tools geven om mee aan de slag te gaan.

Dit hebben we tijdens de workshop allemaal besproken

Werkdruk en werkstress worden vaak in één adem genoemd en door elkaar gebruikt. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee termen.

Werkdruk wordt vaak omschreven als de druk die je ervaart tijdens je werk. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er te veel werk is, deadlines te strak zijn of doordat er te veel verantwoordelijkheid op je schouders rust. Werkstress is de reactie die je op deze druk hebt. Werkstress uit zich op verschillende manieren, bijvoorbeeld in lichamelijke klachten, mentale klachten en verminderde motivatie.

Het is belangrijk om te beseffen dat werkstress niet altijd samenhangt met de werkdruk. Het verschilt namelijk per persoon hoe iemand met de werkdruk omgaat. Daarom is het belangrijk om bij jezelf signalen van werkstress te herkennen en hier adequaat op te reageren.

Ons brein bestaat uit drie systemen:

  • Reflex brein: dit breinsysteem delen we met alle dieren. Het is supersnel en reageert automatisch en intuïtief op prikkels van buitenaf.

  • Denkend brein ofwel reflecterend brein: alleen mensen hebben dit. We gebruiken het voor bewust denken over zaken in het heden, verleden en de toekomst.

  • Archiverend brein: het ordent en verwerkt informatie. Dit zorgt ervoor dat je alles onthoudt en weer kan terugvinden.

De drie breinsystemen hebben nog wel eens strijd met elkaar. Om ervoor te zorgen dat je reflex brein het niet te vaak overneemt en je forceert om snelle en vaak niet zo verstandige beslissingen te maken, is het van groot belang dat je een aantal maatregelen treft.

Las pauzes in, focus je op één taak, en geef je brein de ruimte om informatie te verwerken door goed te slapen en voldoende te ontspannen.

Multitasken is een veelgebruikte term om aan te geven dat iemand meerdere taken tegelijkertijd uitvoert. Echter, uit onderzoek blijkt dat het menselijk brein eigenlijk niet in staat is om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren op een effectieve manier. In plaats daarvan schakelt het brein razendsnel tussen verschillende taken, wat kan leiden tot fouten, inefficiëntie en stress.

Dat voortdurende schakelen kost het brein veel mentale energie. Naar verloop van tijd kan het brein overprikkeld raken, waardoor je vermoeider bent en meer stress ervaart.

Blijf daarom met je focus bij één taak. Dit gaat gemakkelijker als je je mobiele telefoon even op stil zet, of notificaties uitschakelt.

Icon

Wat ga jij vandaag doen om je werkgeluk te vergroten?

1 / 3
Icon

Ga jij weleens het gesprek aan over werkgeluk met collega's?

1 / 3
Icon

Bouw jij voldoende pauzemomenten in tijdens jouw (werk)dag?

1 / 3

Dit kun jij vandaag doen om jouw werkgeluk te vergroten

Banner

Stel doelen

Stel doelen voor jezelf. Of ze nu groot of klein zijn, helpen doelen je jezelf te motiveren. Aan het begin van een (werk)dag kun je bijvoorbeeld een to-do-lijstje maken met daarop de grootste prioriteiten van die dag. Zo behoud je gemakkelijker het overzicht, creëer je een structuur in je dag én ervaar je een gevoel van voldoening wanneer je weer een taak afvinkt.

Een beetje hulp nodig om je productiviteit en focus te verhogen? Probeer dan eens de gratis Chrome extensie Momentum Dash. Het verandert je startpagina en nieuwe tabbladen in een persoonlijk dashboard met een inspirerende achtergrond. Voeg je to-do-lijst van die dag toe en raas door je taken heen.

Download Momentum Dash voor Chrome

Banner

Vind jouw focus

Multitasken is ontzettend vermoeiend voor je brein. Door constant tussen verschillende taken te schakelen, raakt je brein overprikkeld en verhoogt jouw stressniveau. Daarom is het belangrijk om gedurende de dag focus momentjes in te bouwen.

Aangezien de mobiele telefoon tegenwoordig voor heel veel afleiding zorgt, is dat een goede plek om te beginnen met het creëren van meer focus. De app Forest helpt gebruikers om telefoongebruik te verminderen en zich te concentreren op hun taken. De app, die gebaseerd is op de Pomodoro techniek, plant een virtueel zaadje wanneer je de app opent. Terwijl de timer loopt, groeit het zaadje uit tot een boom. Als je de app verlaat om andere apps te gebruiken, stopt de boom met groeien en kan deze zelfs sterven. Zo kun jij je concentreren op je taken terwijl je een heel virtueel bos laat groeien.

Download de app Forest

Banner

Maak ruimte voor beweging

Beweging, zoals sporten, vermindert de spanning in je lijf. Daarnaast maakt je lichaam  tijdens het bewegen verschillende stofjes aan, zoals endorfine, wat zorgt voor een geluksgevoel. Ook nemen de stresshormonen in je lichaam af tijdens het bewegen. Bewegen is dus een wondermiddel tegen stress!

Bewegen kun je doen in welke vorm dan ook. Een korte wandeling doet namelijk al wonderen. Wil je toch graag een sport oppakken maar weet je niet zo goed welke? Met de sportwijzer vind je in mum van tijd een sport die bij je past.

Vind een sport die bij jou past