Duurzaamheid

In september valt de Verspillingsvrije Week in Nederland. Deze week krijg je de uitdaging om zo min mogelijk voedsel te verspillen, om zo beter voor het klimaat, de wereldbevolking en je eigen portemonnee te zorgen. In dit artikel geven we feiten over voedselverspilling en tips om dit zoveel mogelijk tegen te gaan met behulp van onze kennispartner: Voedingscentrum.

Wist je dat...

Voedselverspilling veel meer is dan alleen het weggooien van eten of drinken? Je gooit namelijk ook energie en investeringen weg die zijn gestopt in het produceren, verwerken, transporteren, verpakken en bereiden van dat voedsel. Het is dus erg slecht voor het milieu.

Wist je dat...

We in Nederland in het huishouden gemiddeld 33,2 kilo eten en drinken per persoon per jaar weggooien? Wat je weggooit, staat ongeveer gelijk aan €138 per persoon per jaar.

Image

Wist je dat...

Er een verschil is in houdbaarheidsdata? Je hebt een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) en een Te Gebruiken Tot-datum (TGT). Een product met THT datum kun je na die datum nog consumeren. Een product met TGT datum is na die datum niet meer veilig om te consumeren, in verband met bacteriën die erin gaan groeien.

Wist je dat...

De drie soorten etenswaren die het meest verspild worden, brood (6,2 kilo), groente (4,4 kilo) en fruit (4,3 kilo) zijn? De meest verspilde dranken zijn koffie en thee.

Image

Maak van tevoren een weekplanning van wat je allemaal gaat eten.

1 / 3

Doe geen boodschappen als je honger hebt, dan koop je vaak meer dan dat je nodig hebt.

1 / 3

Maak een boodschappenlijstje met de hoeveelheden van de benodigde producten om niet overbodig veel te kopen.

1 / 3

Bewaar geopende producten of restjes op één plek, zodat je makkelijk kunt zien wat er als eerst op moet.

1 / 3

Plan een restjesdag in aan het einde van de week om alles uit het voedsel te halen dat je hebt liggen.

1 / 3

Tips en tools

Onze kennispartner, Voedingscentrum, biedt handige tools om voedselverspilling tegen te gaan.

Banner

Eetmaatje helpt je met porties

Om minder voedsel te verspillen, is het belangrijk om niet te veel te koken. Het kan soms lastig in te schatten zijn hoeveel er gekookt moet worden. Bij rijst en pasta kook je bijvoorbeeld makkelijk te veel, omdat het weinig lijkt in de pan, maar uitzet wanneer je het kookt. Het Eetmaatje is een handige tool om porties af te wegen. Zo weet je precies hoeveel je moet koken voor een portie.

Klik hier voor meer informatie

Banner

Waar bewaar je wat?

Het kan fijn zijn om een geheugensteuntje bij de hand te hebben. Plak een “koele” sticker van het Voedingscentrum op je koelkast en vriezer om eraan herinnerd te worden welke producten waar bewaard moeten worden en hoe lang je deze kunt bewaren. Zo voorkom je dat je iets op de verkeerde plek bewaart en het sneller bederft dan nodig is.

Klik hier voor meer informatie

Banner

Restjesrecepten

Heb je restjes liggen, maar mis je even wat inspiratie om daar een gerecht mee te bedenken? Via de website van het Voedingscentrum kun je gemakkelijk recepten vinden met de ingrediënten die jij al in huis hebt liggen. Zo zie je dat je niet elke dag iets nieuws hoeft te kopen voor een gerecht!

Klik hier voor de receptenpagina

Geld is een belangrijk onderdeel in het leven. Naast dat we vaak kijken hoe duur een product is, is het ook belangrijk om bewust te zijn van hoe onze financiële keuzes de wereld om ons heen beïnvloeden. In dit artikel lees je hoe je bewuster met je geld om kunt gaan.

Tips en tools voor een duurzamere portemonnee

Je kunt veel doen om minder geld uit te geven en een betere impact achter te laten op de wereld en het milieu.

Banner

Meer energie voor minder geld?

De energierekeningen kunnen hoog oplopen tegenwoordig. Om de kosten wat te drukken én duurzamer te wonen, is het handig om te weten wat je kunt doen om je woning energiezuiniger te maken en waarop je kosten kunt besparen.

Doe de verbetercheck

Banner

Too Good To Go

Eten en drinken voor een prikkie én voedselverspilling voorkomen? Deze twee vliegen raak je in één klap door Too Good To Go te bestellen. Voor een voordelige prijs kun je bij verschillende voedselketens een pakket bestellen met overgebleven eten, zodat het niet weg te hoeft worden gegooid!

Download de Too Good To Go app

Banner

Sluit je aan bij een groene bank

Er zijn veel verschillende banken. Sommigen daarvan ondersteunen duurzame projecten, om zo mee te werken aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Dit zijn 17 werelddoelen voor 2030 om de wereld te verbeteren. Er zijn banken in Nederland die deze doelen steunen, door huizen te vergroenen of te investeren in het onderhouden van natuurgebieden. Zo kun je met jouw spaargeld bijdragen aan een betere wereld!

Zie hoe elke bank scoort op duurzaamheid

Het behouden van een goede nachtrust bij onregelmatige diensten kan een uitdaging zijn, maar het is dan juist extra belangrijk om op je gezondheid en welzijn te letten. In dit artikel geven wij je tips die je kunnen helpen om beter te slapen met een onregelmatig werkschema.

Wat doen onregelmatige diensten met je lichaam?

Mensen die onregelmatige tijden werken, verstoren onbewust hun biologische klok en slapen gemiddeld één tot twee uur minder dan mensen met regelmatige werktijden. Het verstoren van het bioritme verhoogt het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, mentale aandoeningen, ongelukken en fouten. We geven je tips die ervoor zorgen dat het bioritme niet te erg wordt verstoort.

Beter slapen doe je zo!

Slaap als een roos

Maak gebruik van oordopjes

Bij onregelmatige diensten slaap je vaak op momenten dat anderen wakker zijn. Dit kan zorgen voor meer geluid dan normaal, wat het moeilijker maakt om in slaap te vallen. Schaf daarom oordoppen aan om je af te schermen tegen omgevingsgeluiden.

Image

Ga voor verduisterende gordijnen

Let er bij de aanschaf van gordijnen op dat ze verduisterend zijn. Zo voorkom je dat licht van buitenaf je slaapkamer binnendringt. Het minimaliseren van lichtinval kan helpen om je biologische klok in balans te houden.

Image

Doe een oogmasker op

Om licht te weren kun je ook gebruik maken van een oogmasker. Dit heeft hetzelfde effect als de verduisterende gordijnen. Een oogmasker zorgt voor een goede nachtrust en die zorgt weer voor een fijn energie niveau gedurende je werktijd.

Image

Zorg voor een comfortabel bed

Investeer in een comfortabel matras en kies beddengoed dat bij jouw voorkeuren past. Een goed ondersteunend matras kan het verschil maken als het gaat om hoe uitgerust je wakker wordt.

Image
Banner

Zo zorg jij voor een betere slaapkwaliteit!

Lekker slapen is heel belangrijk voor gezonde hersenen. Daarom heeft de Hersenstichting de SlaapCheck ontwikkeld. Met deze vragenlijst kun je op basis van jouw antwoorden tips krijgen om beter te slapen, super handig!

Doe de slaapcheck

Banner

Dromenland yoga

Deze yoga-oefeningen zijn perfect om voor het slapen gaan de spanning uit de spieren te verminderen terwijl gelijktijdig ook de geest daardoor tot rust komt.

Probeer deze 7 yoga houdingen

Banner

Ontspannende slaapmeditatie

Slaapmeditatie helpt bij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, dat is een stofje dat ontzettend belangrijk is voor jouw nachtrust en een gezond bioritme.

Zo val je heerlijk in slaap

Er zijn dus genoeg effectieve manieren om ervoor te zorgen dat je goed slaapt voordat je aan je werkdag of -nacht begint, waardoor je je energiek en gemotiveerd voelt om de taken die voor je liggen aan te pakken.

Waarom is duurzaam eten belangrijk?

Onze voedselconsumptie heeft een grote impact op het milieu. Zo gebruikt de productie van voedsel veel water en land en put het de bodem uit. Door duurzaam te eten beschermen we de aarde en kunnen voedingsbehoefte voor nu en in de toekomst worden voorzien.

Met een aantal simpele tips van het Voedingscentrum kun jij duurzamer eten, wat een positief effect kan hebben op het milieu én je gezondheid.

 

Wist je dat… er voor de voedselproductie van iedere Nederlander 2 voetbalvelden nodig zijn?

1. Verspil minder voedsel

Veel Nederlanders zouden graag hun voedselverspilling terugdringen. De voornaamste oorzaken van voedselverspilling zijn het niet op maat kopen en koken van voedsel. Door je voorraad te checken en te winkelen met een boodschappenlijstje koop je niet te veel voedsel in. Je verspilt niet te veel voedsel tijdens het koken door producten op de juiste manier te bewaren en juiste porties te bepalen met een maatbeker of keukenweegschaal.

5 manieren voedselverspilling tegen te gaan:

Check wat je al hebt

Controleer de voorraad voordat je boodschappen doet. Zo weet je wat je nodig hebt en wat je nog in huis hebt.

Image

Plan je maaltijden

Maak boodschappenlijstjes voor een hele week. Heb je een ingrediënt nodig voor een gerecht wat niet helemaal gebruikt wordt? Bedenk dan nog een gerecht met dit ingrediënt zodat het niet weggegooid hoeft te worden.

Image

Restjes bewaren

Bewaar restjes en open verpakkingen op een vaste plek in de koelkast. Zo zie je makkelijk wat al is geopend en dus snel op moet.

Image

Meten is weten

Kook precies genoeg. Weeg af hoeveel je gebruikt zodat je niet teveel maakt.

Image

THT-datum

Beoordeel bij producten met een THT-datum (tenminste houdbaar tot) zelf of het product niet meer goed is als de datum op de verpakking is verstreken. Kijk, ruik en proef of het product nog goed is, een verstreken THT-datum betekent niet direct dat het product niet meer gegeten kan worden.

Image

2. Eet minder rood en bewerkt vlees

Binnen het Nederlandse voedingspatroon is vlees verantwoordelijk voor verreweg het grootste deel van de broeikasgasemissies en landgebruik. Kies in plaats van rood en bewerkt vlees vaker plantaardige eiwitten in de vorm van peulvruchten, ongezouten noten en duurzame vis.

Inspiratie nodig? De volgende recepten zijn allemaal goed voor het milieu, vervangen een stukje vlees voor een ander product en zijn klaar in minder dan 30 minuten.

Banner

3. Vervang alcohol, fruitsappen en frisdranken door kraanwater, thee en/of koffie.

Deze dranken zijn niet alleen slecht voor je gezondheid, maar hebben ook een hoge klimaatbelasting. Kraanwater is het minst belastend voor het milieu. Drink daarom vooral kraanwater, thee en/of koffie zonder suiker.

Heb je een keertje behoefte aan water met een smaakje? Probeer dan deze fruitcombinaties in je water!

  • Gember en sinaasappel
  • Framboos, citroen en munt
  • Sinaasappel, komkommer en munt
  • Limoen en aardbei
  • Aardbei en kiwi
  • Watermeloen, granaatappel en munt