Goede gewoontes

Heb je soms ook wel eens last van een “off day” waarop je regelmatig afgeleid raakt? Dit kan je werkprestaties én humeur negatief beïnvloeden. In dit artikel vertellen we wat je kunt doen om gefocust te blijven.

Raak je regelmatig afgeleid door je telefoon of je computer? Leg je telefoon buiten handbereik en sluit op je computer alle tabbladen die je niet hoeft te gebruiken. Ook helpt het om je meldingen uit te zetten, dit creëert veel meer rust in je hoofd.

Ben je na deze tips nog steeds afgeleid of werk aan het uitstellen? Kijk dan de onderstaande video en neem de inzichten uit de video mee zodat je er gewoontes van kunt maken.

 

Een goede ochtendroutine kan het verschil maken tussen een vliegende start van de dag en een chaotische ochtend vol stress. Ontdek hoe je je energie, focus en mentale voorbereiding voor een succesvolle werkdag kunt verbeteren met een ochtendroutine. We laten je zien welke onderdelen bij een ideale ochtendroutine horen, zodat jij de beste versie van jezelf kunt zijn.

De beste ochtend versie van jezelf

Een ochtendroutine is iets heel persoonlijks en wij geven je dan ook daarom geen voorbeeld van een hele routine. Ons doel is om met dit artikel inspiratie te bieden als het gaat om welke onderdelen je in je ochtendroutine kunt implementeren.

Hydrateer jezelf

Drink een groot glas water om je stofwisseling op gang te brengen en je lichaam van vocht te voorzien na een nacht van vasten. Voeg eventueel wat citroensap toe om je spijsvertering te stimuleren en je immuunsysteem een boost te geven.

Image

Beweeg je lichaam

Beweging is een geweldige manier om jezelf op te frissen en je energieniveau te verhogen. Of het nu gaat om een korte wandeling, stretching of een snelle workout, beweging in de ochtend kan je helpen om je mentaal en fysiek voor te bereiden op de werkdag.

Image

Neem de tijd voor een gezond ontbijt

Zorg ervoor dat je een voedzaam ontbijt eet dat je lichaam voorziet van de benodigde energie en voedingsstoffen. Kies voor voedingsmiddelen met langzame koolhydraten (zoals volkorengraanproducten), eiwitten en gezonde vetten om een langdurig verzadigd gevoel te behouden.

Image

Vermijd afleidingen

Probeer je ochtendroutine te beschermen tegen afleidingen, zoals e-mails, social media of nieuws. Reserveer specifieke tijden later op de dag om met deze zaken om te gaan. Een afleidingsvrije ochtend stelt je in staat om gefocust te blijven en efficiënter te werken.

Image

Laat natuurlijk licht binnen

Door de gordijnen te openen en het natuurlijke zonlicht naar binnen te laten zal dit je lichaam helpen om op een geleidelijke en natuurlijke manier wakker te worden. Hierdoor zul je gedurende de dag meer energie en productiviteit ervaren.

Image

Positieve affirmaties

Herhaal positieve affirmaties om jezelf in een positieve mindset te brengen voor de dag. Dit werkt het beste als je ze opschrijft of hardop zegt tegen jezelf. Dit kan bijvoorbeeld zijn ”Geloof in jezelf” en ”Ik ben gezond bezig”.

Image

Gezond ontbijten

Ontbijt is van vitaal belang voor een gezonde en evenwichtige levensstijl, sla deze maaltijd dan ook niet over. Om het je wat makkelijker te maken geven we je een aantal recepten voor heerlijke, gezonde ontbijtjes.

Zo kom je de ochtend nog beter door!

Hieronder geven we je een paar suggesties hoe je je ochtend sterk kunt beginnen. Je kunt zelf kiezen welke vitale start van de dag het best bij je past.

Banner

Klinkt als muziek in de oren

Begin je dag met een playlist om rustig wakker te worden.

Morning tea playlist

Banner

Zo kickstart jij je ochtend

Voor als jij je dag liever begint met mediteren.

Ochtendmeditatie

Banner

Morning stretch

Geniet van deze energie verhogende stretch oefeningen!

10 min stretch-oefeningen

Het opzetten van een ochtendroutine vergt tijd en inspanning. Blijf consistent en geef jezelf de kans om eraan te wennen. Het kan enkele weken duren voordat het een gewoonte wordt, maar het zal uiteindelijk een waardevolle toevoeging zijn aan je dagelijkse routine.

Lukt het jou om goede gewoontes vol te houden? Helaas is dit niet elke dag even makkelijk. Of je nu dagelijks meer fruit wilt eten of wilt stoppen met roken, het duurt even voordat je je gedrag kunt veranderen. In dit artikel geven wij je tips hoe je een goede gewoonte kunt beginnen én deze vol kunt houden!

Banner

Het belang

Goede gewoontes: je bent er dagelijks mee bezig, soms zelfs onbewust. Zo zit tanden poetsen waarschijnlijk vanaf jongs af aan al in je systeem en doe je het elke dag zonder over na te hoeven denken. Andere dingen kunnen misschien nog minder goed in je systeem zitten, zoals mediteren of sporten. Door middel van goede gewoontes werk je aan je gezondheid op verschillende vlakken (mentaal, fysiek, sociaal of emotioneel). Dagelijks hiermee bezig zijn geeft een gevoel van voldoening. Dit gaat ook gepaard met het niet toegeven aan slechte gewoontes, zoals roken of lang op je telefoon scrollen.

Ready, set, go

Houd er rekening mee dat het gemiddeld 66 dagen kan duren voordat een nieuwe goede gewoonte echt automatisme is geworden. Raak er dus niet door ontmoedigd als het niet gelijk lukt. Vergeet ook niet dat doorzettingsvermogen erg belangrijk is! Hieronder vind je tips om je nieuwe goede gewoonte beter vol te kunnen houden.

Stel haalbare doelen

Maak voor jezelf duidelijk wat je precies wilt bereiken en wanneer je dit bereikt wil hebben. Door een realistisch, maar duidelijk doel te stellen, weet je beter waar je aan toe bent en waar je het voor doet. Dit kun je doen door SMART te formuleren: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Bijvoorbeeld: “ik wil er binnen drie maanden voor zorgen dat ik dagelijks twee stuks fruit eet per dag.”

Ga samen de uitdaging aan

Ga samen met iemand anders aan de slag met het starten van een goede gewoonte. Dit mag dezelfde gewoonte zijn, maar dit hoeft niet. Het gaat erom dat jullie elkaar kunnen motiveren om ermee door te gaan, omdat je elkaar een duwtje in de rug kunt geven als dit nodig is. Samen sta je sterk en kun je elkaar helpen!

Onderschat de kracht van je mindset niet!

Wist je dat je mindset je gedrag meer bepaalt dan je denkt? Als je met een positieve kijk tegenover je nieuwe goede gewoonte staat, kun je deze makkelijker volhouden dan als je er steeds tegen opziet om deze uit te voeren. Ook als je het even niet ziet zitten: fake it till you make it! Blijf tegen jezelf zeggen dat je het kan, zo houd je het makkelijker vol.

Maak het zichtbaar

Houd elke dag bij of je de goede gewoonte wel of niet hebt uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld door post-its op je koelkast te plakken: een groene als je de goede gewoonte hebt uitgevoerd en een rode als je dit niet hebt gedaan. Zie je meer groen, dan raak je gemotiveerder om door te gaan. Zie je meer rood, dan word je jezelf bewust dat je er nog iets aan moet doen. Deze constante confrontatie laat je er onbewust regelmatig over nadenken en dit kan je op het goede been zetten.

Koppel het aan een bestaande gewoonte

Je kunt je nieuwe goede gewoonte makkelijker volhouden als je het koppelt aan iets wat je al elke dag doet. Wil je bijvoorbeeld meer fruit eten? Eet dan standaard een stuk fruit nadat je hebt geluncht. Lunchen doe je namelijk toch al, dus het is makkelijk om hierna nog een goede gewoonte uit te voeren.

Beloon jezelf

Een manier om jezelf te blijven motiveren is door jezelf te belonen als je de nieuwe goede gewoonte een tijdje lang dagelijks hebt uitgevoerd. Let er wel op dat je jezelf niet beloont met iets wat tegenstrijdig is met je nieuwe gewoonte. Is je nieuwe goede gewoonte namelijk je telefoon vaker wegleggen, beloon jezelf dan niet met meer schermtijd voor een dagje. Zo val je namelijk makkelijker terug in een minder goede gewoonte en dit moet je zien te voorkomen.

Hopelijk helpen deze tips je verder als je een nieuwe gewoonte gaat aanleren en deze vol wilt houden. Benieuwd naar meer tips?

Bekijk dan deze video

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring!

Lukt het jou om je goede gewoontes vol te houden?Een nieuw jaar betekent voor veel mensen een nieuwe start. Januari staat bekend als de maand waarin we onszelf weer een stukje proberen te verbeteren door goede voornemens  Dit is trouwens niks nieuws; 4000 jaar geleden was men al bezig met goede voornemens. Destijds waren het beloftes aan de goden, nu is het een belofte aan jezelf.

Waarom zijn goede voornemens zo moeilijk vol te houden?

Helaas houdt die belofte aan jezelf lang niet altijd stand. Dit kan verschillende redenen hebben:

  • Door té ambitieuze doelen te stellen. Inplannen om drie keer per week te sporten terwijl het je afgelopen jaar soms nog geen één keer lukte, is in niet echt realistisch.
  • Het doel is niet specifiek genoeg. Hoe ziet meer bewegen er bijvoorbeeld uit? Spreek je met jezelf af dat je iedere avond na het eten een rondje gaat wandelen, ongeacht het weer?

Hoe houd jij je goede voornemens wél vol?

Gelukkig zij er genoeg manieren waardoor jij je goede voornemens wél kunt volhouden. Wij geven je een aantal tips om het voor jou makkelijker te maken:

Een tweede kans

Merk je, ondanks deze tips, toch dat je goede voornemens halverwege januari afglijden? Geen nood! Uit onderzoek blijkt dat het beste moment om doelen te stellen niet in januari, maar in augustus is. Na de vakantie zijn veel mensen namelijk bezig met het herpakken van hun routine, waardoor het gemakkelijker is om nieuw gedrag in te bouwen. Als je goede voornemens in januari dan niet lukken, kun je het altijd in augustus nog een keer proberen.

Maar… Je kunt natuurlijk elke dag beginnen!