Goede voornemens

Het nieuwe jaar brengt vaak een golf van goede voornemens met zich mee, en een van de meest voorkomende doelen is om gezonder te eten. Een effectieve manier om dit doel te bereiken en tegelijkertijd geld en tijd te besparen, is door middel van mealpreppen. In dit artikel gaan we hier verder op in en geven we je inspiratie.

Wat is mealpreppen?

Het voorbereiden van maaltijden, ook wel bekend als mealpreppen, houdt in dat je maaltijden klaarmaakt voor één of meerdere dagen. Dit kan handig zijn als je weinig tijd hebt of als je streeft naar een gezondere eetgewoonte. Kook bijvoorbeeld op zondag voor de hele week en bewaar het bereide eten in bakjes in de koelkast of vriezer. Op die manier kun je dagelijks eenvoudig de benodigde porties eruit halen.

Als je een weekmenu maakt met gezonde recepten, dan weet je zeker dat er voor de hele week goede maaltijden voor je klaarstaan. Je komt dan niet in de verleiding om een makkelijke, minder gezonde maaltijd te eten.

Voordelen van mealpreppen

Een van de grootste voordelen van mealpreppen is de tijdsbesparing. Naast alle drukte van werk en thuis is tijd vaak een schaars goed. Door een paar uur per week te besteden aan het plannen en voorbereiden van je maaltijden, kun je echter veel tijd besparen gedurende de rest van de week. Geen gehaaste maaltijden meer of impulsieve keuzes onderweg. Mealpreppen stelt je in staat om op elk moment van de dag een gezonde maaltijd bij de hand te hebben.

Tips voor het voorbereiden van je maaltijden

Planning is key

Maak een weekmenu en maak een boodschappenlijstje op basis van je recepten. Deze weekmenu planner zal het jou een stuk makkelijker maken.

Image

Efficiënte bereiding

Kies recepten die gemakkelijk in grote hoeveelheden kunnen worden bereid en bewaard. Gebruik de bewaarwijzer van het Voedingscentrum om te zien hoelang je een product goed kunt bewaren.

Image

Goede opbergmethoden

Investeer in geschikte opbergcontainers om de versheid van je maaltijden te behouden. Let er hierbij ook op of ze magnetronbestendig zijn!

Image

Wees creatief

Experimenteer met smaken en texturen om verveling te voorkomen. Maak gebruik van de receptenzoeker van het Voedingscentrum om te ontdekken welke gerechten er zijn met ingrediënten die je vaker gebruikt.

Image

Luister naar je lichaam

Pas je maaltijden aan op je energiebehoefte en hongergevoel. Met behulp van het eetmaatje van het Voedingscentrum kun je makkelijk porties berekenen.

Image

Recepten ter inspiratie

Banner

Goedemorgen! Begin je dag met een gezond ontbijt!

Dit recept voor “Overnight oats met pindakaas” biedt een eenvoudige en gezonde ontbijtoptie voor 2 personen, met een bereidingstijd van minder dan 15 minuten.

Bekijk het recept

Banner

Een energieke middag met dit lunchrecept

Deze rijstsalade met tonijn en courgette is ideaal voor mealprepping. Snel, gezond en lekker.

Bekijk het recept

Banner

Sluit de dag af met een gezonde hap

Dit recept voor “Arros moro met komkommer-ananassalade” is gemaakt door Jurino Ignacio, een expert in de Antilliaanse keuken. Dit recept is geschikt als hoofdgerecht voor twee personen en is al klaar in minder dan 30 minuten!

Bekijk het recept

Gezond en efficiënt het nieuwe jaar in!

Mealpreppen is dus niet alleen een efficiënte manier om tijd te besparen, maar het stelt je ook in staat om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen en je goede voornemens voor een gezonder leven te realiseren. Door de controle te nemen over je voeding en bewust te kiezen wat je eet, leg je de basis voor een duurzame gezondheid. Dus, begin het nieuwe jaar met een plan en ontdek hoe mealpreppen leidt tot een gezonder en evenwichtiger leven.

Een nieuw jaar brengt vaak de belofte van positieve verandering met zich mee, waar velen doelen stellen voor verbetering op het gebied van gezondheid, carrière, of persoonlijke ontwikkeling. Desondanks worden deze goede voornemens vaak onderweg vergeten. In dit artikel bespreken we hoe je jezelf kunt herpakken na tegenslagen en zo je goede voornemens dus wél kunt volhouden.

Van alle Nederlanders met goede voornemens denkt 81 procent het belangrijkste goede voornemen zeker of waarschijnlijk wel vol te gaan houden.

1 / 3

Als je doelen concreet zijn, houd je ze langer vol.

1 / 3

Als je mensen om je heen hebt die van je doelen weten, houd je ze langer vol.

1 / 3

Je kunt je goede voornemens beter gespreid uitvoeren.

1 / 3

Zo overwin je tegenslagen!

Het eerste en belangrijkste aspect van het volhouden van goede voornemens is het stellen van realistische doelen. Vaak raken mensen ontmoedigd als ze merken dat hun doelen te ambitieus of onhaalbaar zijn. Verdeel je voornemens in kleinere, haalbare stappen. Op deze manier kun je successen vieren en gemotiveerd blijven.

Tip: Gebruik de SMART-methode om je doelen te formuleren, hierbij wordt er ook gefocust op het realistische deel van je doelen. Klik op de link voor meer informatie en hulp hierbij!

Hulp bij SMART-methode

Banner

Stel jezelf deze vragen

Een tegenslag is niet leuk, maar tegelijkertijd is het vaak wel heel leerzaam! Probeer een tegenslag daarom te zien als een leermoment en kijk naar wat je van de situatie kan leren.

 • Hoe kun je het de volgende keer aanpakken zodat het wel lukt?
 • Welk inzicht heeft deze situatie je gebracht?
Banner

Maak gebruik van online hulpmiddelen

Maak gebruik van (gratis) apps die je helpen bij het volhouden van je voornemens. Zo heb je een overzicht van de voortgang van je doelen, dit kan motiverend werken en ook inzicht geven in waar je misschien moet veranderen.

Deze apps kun jij downloaden om je voortgang bij te houden:

 • Streaks
 • Habittracker
 • Productive

Het volhouden van goede voornemens vergt vastberadenheid en veerkracht. Tegenslagen zijn hierbij onvermijdelijk, maar met de juiste mindset en strategieën kun je jezelf herpakken en op de juiste koers blijven. Onthoud dat verandering een proces is, en het is nooit te laat om opnieuw te beginnen. Kijk wat voor jou werkt, dan kun je het komende jaar succesvol zijn in je persoonlijke groei en ontwikkeling!

Een vaste avondroutine kan echt een groot verschil maken. Het opzetten van een consistente avondroutine draagt niet alleen bij aan een goede nachtrust, maar bevordert ook een productieve en gebalanceerde levensstijl. In dit artikel delen we enkele tips en inspiratie voor jouw avondroutine.

De beste avond versie van jezelf

Een avondroutine is iets heel persoonlijks en wij geven je dan ook geen voorbeeld van een hele routine. Ons doel is om met dit artikel inspiratie te bieden als het gaat om welke onderdelen je in je avondroutine kunt implementeren.

Vaste bedtijden

Probeer elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, ook in het weekend. Dit helpt je lichaam een consistent slaap-waakritme te behouden.

Image

Schermvrije tijd

Beperk het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en computers minstens een uur voor het slapengaan. Het blauwe licht kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoren.

Image

Lees een boek

Kies voor het slapengaan voor ontspannende verhalen in plaats van spannende boeken. Dit kan je helpen om je gedachten los te laten en je geest te kalmeren.

Image

Donkere en koele slaapkamer

Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Dit creëert een optimale omgeving voor een goede nachtrust.

Image

Beperk cafeïne en suiker

Vermijd cafeïne houdende dranken en suikerhoudende snacks in de avond, omdat deze je wakker kunnen houden. Ga voor water of (cafeïnevrije) thee.

Image

Voorbereiding voor de volgende dag

Leg je kleding en spullen klaar voor de volgende dag. Dit minimaliseert de stress in de ochtend en helpt je met een gevoel van controle in slaap te vallen.

Image

Ontspanningsoefeningen

Neem de tijd voor ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga om je geest tot rust te brengen en stress te verminderen.

Image

Gezond dineren

De avondmaaltijd is cruciaal voor een gezonde en gebalanceerde levensstijl. Om het je wat gemakkelijker te maken, delen we enkele recepten voor smakelijke, gezonde avondmaaltijden.

Zo sluit je jouw dag ontspannen af

Kijk eens naar deze tips om je avond lekker relaxed door te komen. Zoek uit wat het beste bij je past en ontspan.

Banner

Geef je ogen rust

Er zijn genoeg dingen die je kunt doen zonder al die beeldschermen. Bekijk deze lijst voor inspiratie.

 • Lees een boek
 • Neem een ontspannende douche of ga in bad
 • Doe een spelletje (zoals een kaart-/bordspel, puzzel)
 • Doe een meditatiesessie
 • Zet een rustige playlist op
Banner

Maak je hoofd leeg voor het slapengaan

Voor als jij je dag liever eindigt met mediteren.

Bekijk het hier

Banner

Kalmte in een kopje thee

Deze theesoorten geven jou een kalmerend gevoel voor het slapengaan.

 • Kamille
 • Lavendel
 • Valeriaan
 • Passiebloem
 • Citroenmelisse

Het opzetten van een avondroutine vergt tijd en inspanning. Blijf consistent en geef jezelf de kans om eraan te wennen. Het kan enkele weken duren voordat het een gewoonte wordt, maar het zal uiteindelijk een waardevolle toevoeging zijn aan je dagelijkse routine.