Mentaal fit

Wat voor invloed hebben ingrijpende levensgebeurtenissen op jou? Ze kunnen bijvoorbeeld leiden tot stress, rouw of verdriet. In dit artikel lees je praktische tips en advies over hoe je hier het best mee om kunt gaan.

Iedereen krijgt er wel eens mee te maken: levensgebeurtenissen. Dit zijn emotionele gebeurtenissen die vaak een grote invloed hebben op je mentale en/of fysieke gezondheid. De ene levensgebeurtenis is ingrijpender dan de andere, maar allemaal kunnen ze ervoor zorgen dat jij zowel tijdens je werk als in privésituaties ergens anders zit met je hoofd.

Waar kun je mee te maken krijgen?

Levensgebeurtenissen zijn er in verschillende soorten en maten. Hierbij een paar voorbeelden en wat de effecten daarvan zijn.

Positieve levensgebeurtenissen

Denk hierbij aan:

 1. Huwelijk of nieuwe relatie
 2. Geboorte van een kind
 3. Verhuizing
Image

Negatieve levensgebeurtenissen

Denk hierbij aan:

 1. Verlies van een naaste
 2. Scheiding of relatiebreuk
 3. Ziekte, ongeluk of trauma van jezelf of een naaste
Image
Icon

Alle levensgebeurtenissen kunnen zorgen voor emotionele stress, verandering in productiviteit en behoefte aan ondersteuning.

1 / 3
Icon

Positieve levensgebeurtenissen kunnen mogelijk zorgen voor geluk, motivatie en verbetering van sociale relaties.

1 / 3
Icon

Negatieve levensgebeurtenissen kunnen mogelijk zorgen voor gezondheidsproblemen, een andere kijk op het leven en ontwikkeling van veerkracht.

1 / 3

Jouw toolkit voor moeilijke dagen

Omdat levensgebeurtenissen een grote impact op je kunnen hebben, is het belangrijk om hier op de juiste manier mee om te gaan. De volgende tips kunnen je daarbij helpen.

Communicatie is key, zo ook in dit soort situaties. Een gesprek met je leidinggevende kan niet alleen zorgen voor opluchting, maar het kan ook uitkomst bieden op de werkvloer. Je leidinggevende kan op die manier begrip tonen en praktische ondersteuning bieden, wat misschien kan helpen om de werklast iets te verlagen.

Er zijn ook kleine dingen die je kunnen helpen tijdens een levensgebeurtenis, scroll door en kom erachter wat dat zijn!

Banner

Beheer je financiën

Sommige levensgebeurtenissen kunnen financiële zorgen met zich meebrengen. Wijzer in geldzaken adviseert om de app Dyme te gebruiken om je bewust te zijn van je inkomsten en uitgaven en deze overzichtelijk te krijgen.

Download de app

Banner

Stel je open

Ga het gesprek aan met mensen in je omgeving. Niet alleen om je hart te luchten, maar ook om tips te kunnen krijgen van anderen die misschien een zelfde soort situatie hebben meegemaakt. Zo’n gesprek kan lastig zijn, maar hier zijn tips voor!

Lees het artikel

Banner

Vind rust

Je hersenen draaien overuren tijdens een levensgebeurtenis, dus probeer ook eens even op de pauzeknop te drukken. Mediteer onder begeleiding om zo een moment voor jezelf te vinden!

Gebruik deze video

Hopelijk helpen deze inzichten je om beter om te gaan met ingrijpende levensgebeurtenissen. Vergeet niet: jouw gezondheid staat op nummer 1!

Wist je dat wat je eet en drinkt invloed heeft op je mentale gezondheid? Kies daarom voor brainfoods, want deze geven je hersenen en daarmee je mentale welzijn een boost! In dit artikel lees je er alles over.

Begin bij een blij brein

Brainfoods zijn voedingsmiddelen die voedingsstoffen bevatten die erg gunstig zijn voor gezonde hersenen. Ze zorgen ervoor dat hersenfuncties als nadenken en onthouden beter verlopen. Dit kun je zien als de basis van een goede mentale gezondheid, want je hoofd is de plek waar al je gevoelens zich afspelen.

Brainfood feiten

Hierbij een aantal redenen waarom brainfoods bijdragen aan een goede mentale gezondheid.

Brainfoods die rijk zijn aan antioxidanten zorgen ervoor dat je stemming stabiel blijft. Ze zorgen er ook voor dat je emoties en gevoelens beter in balans zijn en over het algemeen positiever bent. Je schommelt minder in stemmingen en bent je er veel bewuster van.

Schatkist van voedingsstoffen

Brainfoods zitten boordevol goede voedingsstoffen die hieronder worden uitgelicht!

Omega-3-vetzuren

Deze zorgen ervoor dat je hersencellen snel met elkaar kunnen communiceren. Als je hier voldoende van binnenkrijgt, kun je beter nadenken, onthouden en concentreren.

Denk hierbij aan vette vis: haring, zalm en makreel.

Image

Vitamine B

B-vitaminen zorgen net als omega-3-vetzuren voor snellere en betere communicatie tussen je hersencellen en het beter kunnen nadenken, onthouden en concentreren!

Denk hierbij aan eieren, noten en peulvruchten.

Image

Vitamine C en E

Deze vitamines zijn antioxidanten: ze ruimen schadelijke stoffen op.

Vitamine C vind je in aardappelen, groenten en fruit en Vitamine E in zonnebloem- en olijfolie, margarine en halvarine.

Image

Mineralen

Hieronder vallen bijvoorbeeld jodium, zink en ijzer. Deze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen, waardoor je je ook mentaal beter ontwikkelt.

Denk hierbij aan volkoren producten, groenten en zuivel.

Image

De keuken in

Hierbij een heerlijk brainfood-recept van de Hersenstichting!

Dus, om je mentale gezondheid te ondersteunen is het belangrijk om gezonde voedingskeuzes te maken en die beginnen bij brainfoods. Zo voel jij je mentaal en fysiek goed!

Psychologische veiligheid: de perfecte middenweg tussen oprechte nieuwsgierigheid en gepaste bescheidenheid. Hopelijk kun je je werkdagen makkelijker maken door eens goed naar jezelf te kijken. In dit artikel lees je nogmaals wat er aan bod is gekomen in de workshop met nog wat tips!

Wat heb je geleerd tijdens de workshop?

Hierbij nog even in het kort een herhaling van wat er tijdens de workshop is gedeeld.

Houd in je achterhoofd dat het helemaal niet erg is om fouten te maken. En als dit wel gebeurt, probeer ze dan positief te herinterpreteren!

 • Het moet perfect.                 >     Goed is goed genoeg.
 • Ik kan dit niet.                        >     Iedere stap brengt mij verder
 • Schiet op, ik heb haast.       >     Ik heb de tijd voor wat ik wil doen.
 • Ik heb geen zin.                     >     Wat fijn dat er een nieuwe dag is.
 • Ik móét dit doen.                   >      Ik wíl dit doen.

Meer tips en tools

Hierbij nog een aantal dingen die jij kunt doen om je psychologische veiligheid te vergroten!

Banner

Durf jezelf uit te spreken

Jouw mening doet ertoe, dus wees niet bang om jezelf uit te spreken! Zet die stap en je merkt gelijk dat je je beter voelt. Alles hierover lees je in de onderstaande pagina.

Overwin het “niet durven uiten”

Banner

Wat voor persoonlijkheid heb jij?

Het DISC-model staat voor:

 1. Dominant (extravert en taakgericht)
 2. Invloed (extravert en mensgericht)
 3. Stabiel (introvert en mensgericht)
 4. Consciëntieus (introvert en taakgericht)

Wat hoort bij jou?

Leer hier meer over

Banner

Haal het beste uit jezelf

Leer jezelf beter kennen en test waar jouw talenten liggen. Het is waardevol om dit van jezelf te weten!

Doe de test

Hopelijk helpen deze tips jou verder op weg naar psychologische veiligheid, niet alleen op de werkvloer maar ook daarbuiten!

Laten we eerlijk zijn, we zijn echt niet áltijd super gemotiveerd om thuis de hele dag aan het werk te gaan. Wat kun je het beste doen als je je motivatie kwijtraakt tijdens het thuiswerken? In dit artikel vind je het antwoord op deze vraag!

Motivatie: de basis

Weinig motivatie kan ervoor zorgen dat je minder geconcentreerd kunt werken en dat je je werk misschien als minder leuk ervaart. Een dagje wat minder motivatie hoort er natuurlijk bij, maar het is de kunst om ervoor te zorgen dat dit gevoel maar van korte duur blijft en niet langer aanhoudt!

Allereerst is het handig om motivatie te begrijpen. Hierover schreven we al eerder een artikel. Lees het eens door en kom erachter wat motivatie is, welke soorten er zijn en hoe het werkt. Als je dit allemaal weet, is het tijd om het te betrekken op je thuiswerkdag!

Motivatie: dit is het en zo werkt het!

Krijg je motivatie weer op het goede pad

Oké, je motivatie is even weg, maar het is wel tijd om door te gaan. Hoe doe je dat? Nou, zo! Hierbij een aantal tips die je voor, tijdens en na een thuiswerkdag kunt toepassen.

Doe dit voor je thuiswerkdag begint

Activeer je gelukshormoon

Schrijf op wat je wil bereiken deze week en bedenk vervolgens wat je daar elke dag voor moet doen. Maak zo een dagelijkse to-do lijst die jou helpt om aan het eind van de week je doel(en) behaald te hebben! Elke keer dat je iets afstreept van je to-do lijst, komt het gelukshormoon dopamine vrij in je hersenen.

Image

Tips voor tijdens het werken

Samen sta je sterker dan alleen! Help elkaar om het werk leuk te houden door bijvoorbeeld allemaal een foto te delen van hoe ieders thuiswerkplek en -outfit eruitziet, werk samen via Teams of houd een virtuele koffiepauze voor meer interactie en verbondenheid met je collega’s.

Tot slot, wat doe je na het werk?

Reflecteer en pas aan

Neem aan het einde van je thuiswerkdag even de tijd om terug te kijken of wat je hebt gedaan. Heb je je dagelijkse doelen bereikt? Was de manier waarop je werkte goed, of kan het misschien nog beter? Op basis daarvan kun je bepalen of je morgen weer op dezelfde manier aan de slag gaat, of dat je iets net even wat anders aan gaat pakken.

Image

Hopelijk helpen deze tips je om gemotiveerder aan het werk te gaan op een thuiswerkdag. Ben je benieuwd naar wat je nog meer kan doen? Scroll dan verder!

Banner

Begin je thuiswerkdag sterk

Een ochtendroutine is erg belangrijk om je dag goed mee te beginnen. Met een goed ontbijt en wat beweging begin je je dag productief en dat zet de toon voor de rest van de dag! Ontwikkel daarom een goede ochtendroutine.

Lees hier hoe je dat doet

Banner

Frisse energie opwekken

De hele dag zitten is niet heel motiverend, dus neem tussendoor even de tijd om staand te stretchen. Hierdoor kun je binnen één minuut al een nieuwe dosis energie voelen!

Bekijk de video

Banner

Even een muziekje erbij

Muziek kan zorgen dat er dopamine vrijkomt in de hersenen, wat dus erg motiverend kan werken. Zorg wel dat je je nog kunt blijven concentreren met de muziek die je luistert. Voor veel mensen helpt de onderstaande muziek bijvoorbeeld goed!

Beluister de achtergrondmuziek hier

Hopelijk helpen deze tips en tools je om je motivatie te behouden tijdens het thuiswerken. Op deze manier werk je aan het opbouwen van discipline en zul je merken dat je steeds gemotiveerder blijft!

Zoek jezelf eens helemaal uit: waar ben je goed in, waarin kun je je verbeteren en wat wil je bereiken? Dit heeft te maken met persoonlijke ontwikkeling. Alles hierover lees je in dit artikel!

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Dit is de manier waarop je aan je vaardigheden of eigenschappen werkt: je leert iets nieuws of ontwikkelt een vaardigheid nog verder door. Bij persoonlijke ontwikkeling blijf je altijd leren. Hierdoor voel je je zelfverzekerder en kun je je gestelde doelen bereiken.

Waaruit bestaat persoonlijke ontwikkeling?

Het is heel breed, dus het is maar net waar jij aan wilt werken. Hieronder enkele voorbeelden:

Talenten ontwikkelen

Denk aan organiseren: neem jij initiatief en vind je het leuk om uitjes te organiseren in je vriendengroep of familie? Probeer dit dan ook eens op de werkvloer om de band met je collega’s te versterken! Of: zou je dit graag willen kunnen? Probeer het dan eerst eens uit bij je vrienden of familie om zo in een vertrouwde omgeving uit je schulp te kruipen.

Sociale vaardigheden

Misschien ben je wel een gesloten persoon die niet makkelijk praat en niet graag emoties laat zien, maar soms kan het juist heel fijn zijn om je gevoelens te delen met iemand. Begin door je meer open te stellen naar vrienden en familie en als je je daar comfortabel bij voelt, probeer het dan ook eens bij collega’s.

Financiële stabiliteit

Kun jij goed met geld omgaan? Als dit voor jou een valkuil is, is het misschien aan te raden om je uitgaven eens op een rijtje te zetten en te kijken waarin je kunt bezuinigen. Stel prioriteiten: welke uitgaven zijn noodzakelijk en welke hoeven eigenlijk niet? Leer zo ook hoe je beter kunt sparen!

Een persoonlijk ontwikkelingsplan in 4 stappen

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is het begin van je persoonlijke ontwikkeling!

Ga bij jezelf na waar je goed en minder goed in bent. Dit kan bijvoorbeeld door op te schrijven wat je leuk en minder leuk vindt aan je baan, want zo kom je erachter of dat iets te maken heeft met de baan zelf of juist iets wat jij zelf kunt verbeteren!

Voorbeeld van een SMART-doelstelling!

Ik neem de komende 2 maanden één project op me als projectmanager, om meer ervaring op te doen als leidinggevende.

En nu?

Als je al deze stappen hebt doorlopen, kan het proces van persoonlijke ontwikkeling van start gaan! Gebruik de onderstaande tools voor meer toelichting of hulp.

Banner

Hulp bij stap 1 van het POP

Bij stap 1 kan het helpen om een persoonlijke SWOT-analyse te maken. Hierin zet je je eigen sterke punten, verbeterpunten, kansen en bedreigingen neer. Hoe dit precies werkt, lees je via de knop hieronder!

Klik hier voor uitleg

Banner

Ontdek je talent

Waar ben jij goed in? Doe de test om erachter te komen wat jouw kwaliteiten zijn!

Doe de test

Banner

Wees je onzekerheid de baas

“Aan de andere kant van twijfels aan jezelf staat de persoon naar wie je je hele leven al op zoek bent.”
Twijfels aan jezelf kunnen ervoor zorgen dat je jezelf niet verder ontwikkelt. Laat je inspireren door de onderstaande video, die je leert om niet meer onzeker te zijn zodat je kunt bereiken wat je wil bereiken.

Bekijk de video

Wij wensen je heel veel succes met je persoonlijke ontwikkeling!

Als zorgmedewerker speel je een belangrijke rol in het welzijn van de samenleving. In de zorgsector kun je dan ook vaak te maken krijgen met verschillende uitdagingen. Het behouden van motivatie kan dan soms wat lastiger zijn. Dit artikel biedt inspiratie en tips om gemotiveerd te blijven.

Bijna iedereen die in de zorg werkt, doet dit vanuit hun intrinsieke motivatie om mensen te helpen. Werken vanuit je drijfveren vergroot je betrokkenheid en motivatie. Het geeft je energie en je hebt het gevoel iets bij te dragen.

Natuurlijk kan het voorkomen dat je af en toe wat minder gemotiveerd bent. In dat geval bieden wij wat inspiratie!

Herinner jezelf aan je doel

Neem regelmatig de tijd om te reflecteren op de impact die je hebt op het leven van patiënten. Denken aan waar je het allemaal voor doet, kan je een boost geven, zelfs op de lastige dagen.

Image

Vier successen (hoe klein ze ook zijn)

Of het nu gaat om een succesvolle behandeling, een positieve reactie van een patiënt of goed teamwerk, erken en vier deze momenten. Het versterkt niet alleen de teamgeest maar boost ook je eigen motivatie.

Image

Leer en groei continu

Blijf jezelf uitdagen door voortdurend te leren en te groeien. Neem deel aan trainingen, volg seminars, en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de zorg. Je vaardigheden en kennis ontwikkelen kan de motivatie stimuleren.

Image

Onderneem écht actie

Als zorgmedewerker ben je een onmisbare schakel in het welzijn van anderen. Je inzet maakt echt een verschil. Blijf volhouden, je bent waardevol!

Even opladen…

Banner

Werk die bucket list af!

Onderneem in je vrije tijd dingen die helemaal niets met je werk te maken hebben. Leer die taal, doe die sport of neem deel aan die ene workshop! Hier krijg je energie van en ben je daarna weer helemaal ready om aan het werk te gaan.

Banner

Tijd voor een teamuitje

Teamuitjes versterken de teamspirit, wat vooral in de hectische zorgomgeving waar een pauze er soms bij inschiet, belangrijk is!

Doe meer inspiratie op