Mentaal fit

Laten we eerlijk zijn, we zijn echt niet áltijd super gemotiveerd om thuis de hele dag aan het werk te gaan. Wat kun je het beste doen als je je motivatie kwijtraakt tijdens het thuiswerken? In dit artikel vind je het antwoord op deze vraag!

Motivatie: de basis

Weinig motivatie kan ervoor zorgen dat je minder geconcentreerd kunt werken en dat je je werk misschien als minder leuk ervaart. Een dagje wat minder motivatie hoort er natuurlijk bij, maar het is de kunst om ervoor te zorgen dat dit gevoel maar van korte duur blijft en niet langer aanhoudt!

Allereerst is het handig om motivatie te begrijpen. Hierover schreven we al eerder een artikel. Lees het eens door en kom erachter wat motivatie is, welke soorten er zijn en hoe het werkt. Als je dit allemaal weet, is het tijd om het te betrekken op je thuiswerkdag!

Motivatie: dit is het en zo werkt het!

Krijg je motivatie weer op het goede pad

Oké, je motivatie is even weg, maar het is wel tijd om door te gaan. Hoe doe je dat? Nou, zo! Hierbij een aantal tips die je voor, tijdens en na een thuiswerkdag kunt toepassen.

Doe dit voor je thuiswerkdag begint

Activeer je gelukshormoon

Schrijf op wat je wil bereiken deze week en bedenk vervolgens wat je daar elke dag voor moet doen. Maak zo een dagelijkse to-do lijst die jou helpt om aan het eind van de week je doel(en) behaald te hebben! Elke keer dat je iets afstreept van je to-do lijst, komt het gelukshormoon dopamine vrij in je hersenen.

Image

Tips voor tijdens het werken

Samen sta je sterker dan alleen! Help elkaar om het werk leuk te houden door bijvoorbeeld allemaal een foto te delen van hoe ieders thuiswerkplek en -outfit eruitziet, werk samen via Teams of houd een virtuele koffiepauze voor meer interactie en verbondenheid met je collega’s.

Tot slot, wat doe je na het werk?

Reflecteer en pas aan

Neem aan het einde van je thuiswerkdag even de tijd om terug te kijken of wat je hebt gedaan. Heb je je dagelijkse doelen bereikt? Was de manier waarop je werkte goed, of kan het misschien nog beter? Op basis daarvan kun je bepalen of je morgen weer op dezelfde manier aan de slag gaat, of dat je iets net even wat anders aan gaat pakken.

Image

Hopelijk helpen deze tips je om gemotiveerder aan het werk te gaan op een thuiswerkdag. Ben je benieuwd naar wat je nog meer kan doen? Scroll dan verder!

Banner

Begin je thuiswerkdag sterk

Een ochtendroutine is erg belangrijk om je dag goed mee te beginnen. Met een goed ontbijt en wat beweging begin je je dag productief en dat zet de toon voor de rest van de dag! Ontwikkel daarom een goede ochtendroutine.

Lees hier hoe je dat doet

Banner

Frisse energie opwekken

De hele dag zitten is niet heel motiverend, dus neem tussendoor even de tijd om staand te stretchen. Hierdoor kun je binnen één minuut al een nieuwe dosis energie voelen!

Bekijk de video

Banner

Even een muziekje erbij

Muziek kan zorgen dat er dopamine vrijkomt in de hersenen, wat dus erg motiverend kan werken. Zorg wel dat je je nog kunt blijven concentreren met de muziek die je luistert. Voor veel mensen helpt de onderstaande muziek bijvoorbeeld goed!

Beluister de achtergrondmuziek hier

Hopelijk helpen deze tips en tools je om je motivatie te behouden tijdens het thuiswerken. Op deze manier werk je aan het opbouwen van discipline en zul je merken dat je steeds gemotiveerder blijft!

Zoek jezelf eens helemaal uit: waar ben je goed in, waarin kun je je verbeteren en wat wil je bereiken? Dit heeft te maken met persoonlijke ontwikkeling. Alles hierover lees je in dit artikel!

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Dit is de manier waarop je aan je vaardigheden of eigenschappen werkt: je leert iets nieuws of ontwikkelt een vaardigheid nog verder door. Bij persoonlijke ontwikkeling blijf je altijd leren. Hierdoor voel je je zelfverzekerder en kun je je gestelde doelen bereiken.

Waaruit bestaat persoonlijke ontwikkeling?

Het is heel breed, dus het is maar net waar jij aan wilt werken. Hieronder enkele voorbeelden:

Talenten ontwikkelen

Denk aan organiseren: neem jij initiatief en vind je het leuk om uitjes te organiseren in je vriendengroep of familie? Probeer dit dan ook eens op de werkvloer om de band met je collega’s te versterken! Of: zou je dit graag willen kunnen? Probeer het dan eerst eens uit bij je vrienden of familie om zo in een vertrouwde omgeving uit je schulp te kruipen.

Sociale vaardigheden

Misschien ben je wel een gesloten persoon die niet makkelijk praat en niet graag emoties laat zien, maar soms kan het juist heel fijn zijn om je gevoelens te delen met iemand. Begin door je meer open te stellen naar vrienden en familie en als je je daar comfortabel bij voelt, probeer het dan ook eens bij collega’s.

Financiële stabiliteit

Kun jij goed met geld omgaan? Als dit voor jou een valkuil is, is het misschien aan te raden om je uitgaven eens op een rijtje te zetten en te kijken waarin je kunt bezuinigen. Stel prioriteiten: welke uitgaven zijn noodzakelijk en welke hoeven eigenlijk niet? Leer zo ook hoe je beter kunt sparen!

Een persoonlijk ontwikkelingsplan in 4 stappen

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is het begin van je persoonlijke ontwikkeling!

Ga bij jezelf na waar je goed en minder goed in bent. Dit kan bijvoorbeeld door op te schrijven wat je leuk en minder leuk vindt aan je baan, want zo kom je erachter of dat iets te maken heeft met de baan zelf of juist iets wat jij zelf kunt verbeteren!

Voorbeeld van een SMART-doelstelling!

Ik neem de komende 2 maanden één project op me als projectmanager, om meer ervaring op te doen als leidinggevende.

En nu?

Als je al deze stappen hebt doorlopen, kan het proces van persoonlijke ontwikkeling van start gaan! Gebruik de onderstaande tools voor meer toelichting of hulp.

Banner

Hulp bij stap 1 van het POP

Bij stap 1 kan het helpen om een persoonlijke SWOT-analyse te maken. Hierin zet je je eigen sterke punten, verbeterpunten, kansen en bedreigingen neer. Hoe dit precies werkt, lees je via de knop hieronder!

Klik hier voor uitleg

Banner

Ontdek je talent

Waar ben jij goed in? Doe de test om erachter te komen wat jouw kwaliteiten zijn!

Doe de test

Banner

Wees je onzekerheid de baas

“Aan de andere kant van twijfels aan jezelf staat de persoon naar wie je je hele leven al op zoek bent.”
Twijfels aan jezelf kunnen ervoor zorgen dat je jezelf niet verder ontwikkelt. Laat je inspireren door de onderstaande video, die je leert om niet meer onzeker te zijn zodat je kunt bereiken wat je wil bereiken.

Bekijk de video

Wij wensen je heel veel succes met je persoonlijke ontwikkeling!

Als zorgmedewerker speel je een belangrijke rol in het welzijn van de samenleving. In de zorgsector kun je dan ook vaak te maken krijgen met verschillende uitdagingen. Het behouden van motivatie kan dan soms wat lastiger zijn. Dit artikel biedt inspiratie en tips om gemotiveerd te blijven.

Bijna iedereen die in de zorg werkt, doet dit vanuit hun intrinsieke motivatie om mensen te helpen. Werken vanuit je drijfveren vergroot je betrokkenheid en motivatie. Het geeft je energie en je hebt het gevoel iets bij te dragen.

Natuurlijk kan het voorkomen dat je af en toe wat minder gemotiveerd bent. In dat geval bieden wij wat inspiratie!

Herinner jezelf aan je doel

Neem regelmatig de tijd om te reflecteren op de impact die je hebt op het leven van patiënten. Denken aan waar je het allemaal voor doet, kan je een boost geven, zelfs op de lastige dagen.

Image

Vier successen (hoe klein ze ook zijn)

Of het nu gaat om een succesvolle behandeling, een positieve reactie van een patiënt of goed teamwerk, erken en vier deze momenten. Het versterkt niet alleen de teamgeest maar boost ook je eigen motivatie.

Image

Leer en groei continu

Blijf jezelf uitdagen door voortdurend te leren en te groeien. Neem deel aan trainingen, volg seminars, en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de zorg. Je vaardigheden en kennis ontwikkelen kan de motivatie stimuleren.

Image

Onderneem écht actie

Als zorgmedewerker ben je een onmisbare schakel in het welzijn van anderen. Je inzet maakt echt een verschil. Blijf volhouden, je bent waardevol!

Even opladen…

Banner

Werk die bucket list af!

Onderneem in je vrije tijd dingen die helemaal niets met je werk te maken hebben. Leer die taal, doe die sport of neem deel aan die ene workshop! Hier krijg je energie van en ben je daarna weer helemaal ready om aan het werk te gaan.

Banner

Tijd voor een teamuitje

Teamuitjes versterken de teamspirit, wat vooral in de hectische zorgomgeving waar een pauze er soms bij inschiet, belangrijk is!

Doe meer inspiratie op

Grensoverschrijdend gedrag: een begrip dat je tegenwoordig steeds regelmatiger voorbij hoort komen. Erg vervelend als het je overkomt, want het kan je veel emotionele schade aanrichten. In dit artikel leggen we uit wat grensoverschrijdend gedrag is, wat de gevolgen ervan zijn en hoe je ermee om kunt gaan.

Mensen kunnen op allerlei manieren over je grens heengaan. Dit heet grensoverschrijdend gedrag. Grensoverschrijdend gedrag is ongewenst gedrag waar jij je niet goed over voelt en waar jij geen toestemming voor hebt gegeven. Dit kan schade toebrengen op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dit gedrag kan zich uiten in verschillende contexten, zowel in privésituaties als op de werkvloer.

Veelvoorkomende vormen van grensoverschrijdend gedrag

  • Pesten: denk aan beledigingen, verspreiding van roddels of sabotages.
  • Discriminatie: ongelijke behandeling op basis van bijvoorbeeld geslacht, ras of seksuele geaardheid.
  • Agressie en geweld: zoals schreeuwen, uitschelden of slaan.
  • Machtsmisbruik: misbruik van autoriteit of hogere positie voor dominantie, manipulatie of controles.
  • Seksuele intimidatie: denk aan ongepaste opmerkingen, aanranding of zelfs verkrachting.

Fysieke gezondheidsproblemen zoals stress, niet kunnen slapen, niet kunnen eten en hoofdpijn.

1 / 3

Psychologische problemen zoals angst, depressie, posttraumatische stressstoornis en minder zelfvertrouwen.

1 / 3

Werkprestaties worden minder goed vanwege verminderde concentratie of het vaker afmelden om aan confrontaties op de werkvloer te ontsnappen.

1 / 3

Minder sterke relaties in persoonlijke kringen of op de werkvloer, zo is er bijvoorbeeld minder vertrouwen waardoor het slachtoffer zich isoleert van anderen.

1 / 3

Wat te doen als zoiets je overkomt?

  • Probeer rustig te blijven, zodat je helder na kunt blijven denken.
  • Kom voor jezelf op en maak duidelijk dat het gedrag van de ander niet acceptabel is.
  • Houd bij wie betrokken zijn, waar je bent en hoe laat het is. Mocht je later een klacht indienen, dan kan deze informatie van belang zijn.
  • Praat erover met iemand, zoals de vertrouwenspersoon op het werk of iemand in je persoonlijke kring.
  • Zorg goed voor jezelf en zoek hulp, bijvoorbeeld van een psycholoog.
Banner

Herken het op de werkvloer

Wanneer is iets grensoverschrijdend gedrag, wat zijn de gevolgen en wat kun je eraan doen? Alles over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer lees je hier.

Lees het hier

Banner

Grenzen aangeven doe je zo

Het is belangrijk dat je anderen niet jouw grens over laat gaan. De eerste stap daarvoor is om je uit te spreken door je wensen en grenzen aan te geven. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

Lees de tips

Banner

Wat te doen als omstander?

Elkaar helpen is erg waardevol. Daarbij is het goed om te weten wat je kunt doen als je grensoverschrijdend gedrag bij een ander ziet gebeuren.

Lees de tips

Het is dus enorm belangrijk om iets te doen tegen grensoverschrijdend gedrag. Kom voor jezelf op, maak het bespreekbaar en zoek hulp. Een vertrouwenspersoon kan je hierbij helpen.

Go with the flow, maar probeer er wel zoveel mogelijk een positieve flow van te maken! Positief in het leven staan brengt enorm veel voordelen met zich mee. In dit artikel zetten we deze voor je op een rijtje en geven we tips om in die positieve spiraal te komen.

Waarom een positieve spiraal zo belangrijk is

Goed voor de gezondheid

Ben je vaak positief, dan uit zich dat ook in jouw gezondheid. Fysiek en mentaal voel je je beter. Zo versterkt het bijvoorbeeld je immuunsysteem en word je minder snel ziek!

Image

Minder stress

Je hebt minder last van stress en je kunt er beter mee omgaan. Je kunt luchtiger nadenken over een stressvolle situatie en wat je eraan kunt doen, zonder jezelf helemaal gek te maken.

Image

Betere sociale contacten

Het verbetert de relaties met de mensen om je heen. Door jouw positieve energie, trek je namelijk ook sneller andere mensen aan met die energie, waardoor je de goede sfeer in je omgeving versterkt.

Image

Doelgericht

Aan energie en motivatie geen gebrek, want ook deze schieten door de lucht als jij optimistisch bent. Je zult eerder geneigd zijn om actie te ondernemen en je doelen na te streven.

Image

Meer zelfvertrouwen

Positiviteit geeft meer zelfvertrouwen omdat je eerder gelooft in je eigen vaardigheden, waardoor je ook betere prestaties levert.

Image

Bescherming mentale gezondheid

Ook voor de mentale gezondheid biedt positiviteit een uitkomst: het beschermt je eerder tegen angst en depressie. Je wordt zo minder snel beïnvloed door negatieve emoties.

Image

Jouw verwachting komt uit

Ben jij optimistisch of pessimistisch? Voel jij je momenteel goed en gezond of zit je misschien in een dipje? Tegenslagen zul je altijd houden, maar hoe je ermee omgaat is bepalend voor je humeur. Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen, maar focus op wat wél goed gaat. Dat is al stap 1!

Dit heeft te maken met de self-fulfilling prophecy. Dit houdt in simpele zin in dat je handelt naar wat je verwacht. Voorbeeldje: verwacht je dat je een deadline niet gaat halen, dan ga je je daar ook eerder naar gedragen. Verwacht je dat je een hele mooie presentatie neerzet, dan is de kans groter dat dat ook daadwerkelijk uitkomt. De rol van je mindset is daarbij dus erg groot!

Ups en downs horen erbij en zo ga je er beter mee om!

Soms, als je het gevoel hebt dat veel tegenzit of je in een negatieve sleur zit, zoek je daar een uitweg voor in negatief of ongezond gedrag. Dit biedt tijdelijke verlichting, maar is eigenlijk alleen maar afleiding en geen ontwikkeling. Probeer dit dus niet te doen!

Banner

Hoe gelukkig ben jij?

Hoe voel jij je op dit moment? Geef antwoord op een aantal stellingen en kom erachter hoe gelukkig jij daadwerkelijk bent.

Doe de test

Banner

Doe leuke dingen

Samen met mensen die je dierbaar zijn leuke dingen doen, dat geeft pas veel positieve energie! Doe inspiratie op voor allerlei soorten activiteiten en plan wat leuks in je vrije tijd.

Bekijk leuke activiteiten

Banner

Maak je geen zorgen!

Een leuke en waardevolle boodschap om in je achterhoofd te houden als het even niet meezit: je hoeft je helemaal geen zorgen te maken. Waarom? Zie het in deze video.

Bekijk de video

Een goede dosis zelfvertrouwen kan de sleutel zijn tot het ontdekken van nieuwe kansen, het overwinnen van uitdagingen en een fijne sfeer op je werk. In dit artikel vertellen we waarom zelfvertrouwen op het werk zo belangrijk is en met welke tips jij jouw zelfvertrouwen een boost kunt geven!

Het belang van zelfvertrouwen

Het straalt positiviteit uit en kan collega's inspireren, wat goed is voor de sfeer en de samenwerking binnen het team.

1 / 3

Je ervaart meer geluk in de werkzaamheden die je uitvoert waardoor je met meer plezier naar je werk gaat.

1 / 3

Je werkt aan je professionele groei: je gaat eerder een uitdaging aan of ontwikkelt een nieuwe vaardigheid.

1 / 3

Je toont meer initiatief en leiderschap wanneer je in jezelf gelooft.

1 / 3

Je kunt je stress beter beheersen, omdat je kunt geloven dat hetgeen waar je tegenaan loopt wel goedkomt.

1 / 3

Klein begin, groot effect: tips voor meer zelfvertrouwen

Voor het vergroten van je zelfvertrouwen is het belangrijk om te kijken naar het totaalplaatje van je gezondheid: voldoende beweging, gezonde voeding, goede nachtrust… je kent het riedeltje wel. Is deze basis goed, dan kun je daarna verder duiken in het boosten van je zelfvertrouwen. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

Probeer dingen die je als negatief ervaart positief te herinterpreteren, bijvoorbeeld met de volgende associaties:

Zelfvertrouwen aan de hand van beweging met deze tools!

Sommige mensen zijn zelfverzekerd als ze vinden dat ze er goed uitzien, anderen zijn het pas als ze zich vanbinnen echt goed voelen. Beweging zorgt voor allebei! Goed dus om mee bezig te zijn bij het werken aan je zelfvertrouwen.

Banner

Beweegrichtlijnen als leidraad

Doe de test van Kenniscentrum Sport & Bewegen om erachter te komen of jij voldoende beweegt. Krijg inzicht in wat voor soort beweging je al goed doet of waar je misschien nog aan zou kunnen werken. Je ontvangt gelijk je resultaten met bijpassende tips!

Doe de test

Banner

Reis op twee wielen

Fiets naar je werk of in je vrije tijd! Download de Routeplanner-app van de Fietsersbond om jouw fietsroutes te plannen en te personaliseren.

Download de app

Banner

Sport als boost

Sporten is een leuke en effectieve manier om aan voldoende beweging te komen. Zin om je toe te wijden aan een nieuwe sport, maar twijfel je welke? Doe dan de sportwijzer om erachter te komen welke sport het beste bij je past!

Doe de sportwijzer

Hopelijk helpen deze inzichten, tips en tools je om vol vertrouwen op de werkvloer te staan en positiviteit uit te stralen in alles wat je doet!