Nachtrust

Niets voelt zo goed als wakker worden na een goede nachtrust. Wist je dat de kwaliteit van je slaap net zo belangrijk is als de duur ervan? En dat een goede nachtrust invloed heeft op je motivatie en ontwikkeling? In dit artikel gaan we daar dieper op in en geven we je tips voor een goede nachtrust.

Wat weet jij eigenlijk over slaap?

Één derde van ons leven brengen we slapend door.

1 / 3

De gemiddelde Nederlander slaapt zo’n 7 uur per dag. Dit komt overeen met het algemene advies. Maar slapen gaat niet alleen om hoe lang je slaapt.

1 / 3

Belangrijker is hoe góed je slaapt. En 63% van de Nederlanders is ontevreden over hun eigen slaapkwaliteit. Daar valt dus nog veel te winnen.

1 / 3

Waarom is slaap belangrijk?

De vier slaapfases

Wanneer je slaapt, gebeurt dat in een routine: een slaapcyclus. Tijdens een normale nacht doorloop je ongeveer vijf van deze slaapcycli. Een slaapcyclus duurt gemiddeld 90 minuten en heeft vier fasen.

Sluimerfase

De sluimerfase is wanneer je begint te slapen. Je ogen gaan langzamer bewegen en het wordt moeilijk om ze open te houden. Je hersenen worden steeds langzamer actief.

Image

Lichte slaap

Gewoonlijk duurt het maar een paar minuten voordat je van de sluimerfase naar de lichte slaap gaat. Dan is het moeilijker om wakker te worden. Het grootste deel van de nacht breng je door in de lichte slaap, vooral diep in de nacht.

Image

Diepe slaap

Als je diep slaapt, adem je langzaam en klopt je hart minder snel. Je lichaam bereidt zich voor op een nieuwe dag.

Image

REM-slaap

Tijdens de REM-slaap zijn ademhaling en hartslag onregelmatig, je spieren ontspannen en je ogen bewegen snel heen en weer. Dit wordt ook wel de droomslaap genoemd.

Image

De kwaliteit én kwantiteit van je slaap zijn dus erg belangrijk. Een goede nachtrust laat je de hele dag bruisen van energie! Klinkt goed toch?

Zzz…o heb jij een heerlijke nachtrust

Banner

Hoe goed is jouw nachtrust?

Benieuwd hoe goed jij slaapt? Doe de slaapcheck en ontdek wat je kunt doen om je nachtrust te verbeteren.

Doe de slaapcheck hier

Banner

Dromende deuntjes

Muziek voor het slapengaan ontspant en bevordert de slaap. Genres zoals klassiek en jazz dragen bij aan diepere slaap en zorgen voor een verfrissende ochtend.

Ontdek welke playlist bij jou past!

Banner

De kracht van een avondroutine

Een vaste avondroutine is heel belangrijk voor een goede nachtrust en een gebalanceerd leven. Hier zijn wat tips!

Lees het artikel

Hopelijk helpen deze inzichten je om je beter door de nacht te bewegen met een heerlijke nachtrust. Slaaplekker!

Het behouden van een goede nachtrust bij onregelmatige diensten kan een uitdaging zijn, maar het is dan juist extra belangrijk om op je gezondheid en welzijn te letten. In dit artikel geven wij je tips die je kunnen helpen om beter te slapen met een onregelmatig werkschema.

Wat doen onregelmatige diensten met je lichaam?

Mensen die onregelmatige tijden werken, verstoren onbewust hun biologische klok en slapen gemiddeld één tot twee uur minder dan mensen met regelmatige werktijden. Het verstoren van het bioritme verhoogt het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, mentale aandoeningen, ongelukken en fouten. We geven je tips die ervoor zorgen dat het bioritme niet te erg wordt verstoort.

Beter slapen doe je zo!

Slaap als een roos

Maak gebruik van oordopjes

Bij onregelmatige diensten slaap je vaak op momenten dat anderen wakker zijn. Dit kan zorgen voor meer geluid dan normaal, wat het moeilijker maakt om in slaap te vallen. Schaf daarom oordoppen aan om je af te schermen tegen omgevingsgeluiden.

Image

Ga voor verduisterende gordijnen

Let er bij de aanschaf van gordijnen op dat ze verduisterend zijn. Zo voorkom je dat licht van buitenaf je slaapkamer binnendringt. Het minimaliseren van lichtinval kan helpen om je biologische klok in balans te houden.

Image

Doe een oogmasker op

Om licht te weren kun je ook gebruik maken van een oogmasker. Dit heeft hetzelfde effect als de verduisterende gordijnen. Een oogmasker zorgt voor een goede nachtrust en die zorgt weer voor een fijn energie niveau gedurende je werktijd.

Image

Zorg voor een comfortabel bed

Investeer in een comfortabel matras en kies beddengoed dat bij jouw voorkeuren past. Een goed ondersteunend matras kan het verschil maken als het gaat om hoe uitgerust je wakker wordt.

Image
Banner

Zo zorg jij voor een betere slaapkwaliteit!

Lekker slapen is heel belangrijk voor gezonde hersenen. Daarom heeft de Hersenstichting de SlaapCheck ontwikkeld. Met deze vragenlijst kun je op basis van jouw antwoorden tips krijgen om beter te slapen, super handig!

Doe de slaapcheck

Banner

Dromenland yoga

Deze yoga-oefeningen zijn perfect om voor het slapen gaan de spanning uit de spieren te verminderen terwijl gelijktijdig ook de geest daardoor tot rust komt.

Probeer deze 7 yoga houdingen

Banner

Ontspannende slaapmeditatie

Slaapmeditatie helpt bij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, dat is een stofje dat ontzettend belangrijk is voor jouw nachtrust en een gezond bioritme.

Zo val je heerlijk in slaap

Er zijn dus genoeg effectieve manieren om ervoor te zorgen dat je goed slaapt voordat je aan je werkdag of -nacht begint, waardoor je je energiek en gemotiveerd voelt om de taken die voor je liggen aan te pakken.

Tijdens de workshop Goede Nachtrust hebben wij alle ins en outs over slaap behandeld. We hebben het gehad over de slaapcyclus, de effecten van slaap op je lichaam en samen een slaapstrategie opgezet.

Maar hoe zat het ook alweer met goed slapen? En waarmee kun je nog meer aan de slag? Je leest het in dit artikel.

Dit hebben we tijdens de workshop allemaal besproken

Icon

Hoe bereid jij je voor op een lekker potje slapen?

1 / 3
Icon

Wat merk je aan jezelf als je een nachtje minder goed hebt geslapen?

1 / 3
Icon

Hoe belangrijk vind jij slaap? En handel je hier ook naar als je wakker bent?

1 / 3

Meer tips voor een betere nachtrust

Banner

Doe de Slaapcheck en krijg advies op maat van de Hersenstichting!

Beter slapen is makkelijker gezegd dan gedaan. Onderzoek wijst uit dat we allemaal graag stappen zetten om onze slaap te verbeteren maar dat hier uiteindelijk niet zo veel van komt. Daarom heeft de Hersenstichting de Slaapcheck tool ontwikkeld, waarmee ze je informatie en advies op maat bieden. Zo kun jij aan de slag kunt gaan met jouw slaap(klacht). 

Doe de check!

Banner

Slechte slaper? Achterhaal de oorzaak met een slaapdagboek

Heb je over een langere periode last van slechte nachten? Overweeg dan eens om een slaapdagboek bij te houden. Met het dagboek wordt vaak duidelijk welke gewoontes of problemen jouw slaap verstoren. Zo is het gemakkelijker om een oplossing te vinden.

Download een voorbeeld

Banner

Iedere week een e-mail met handige tips en inspiratie

Heb je er behoefte aan om in kleine stappen aan de slag te gaan met je nachtrust? Meld je dan aan voor de e-mailserie Beter Slapen. Zes weken lang ontvang je iedere week een e-mail in je inbox, met o.a. slaaptips, herkenbare verhalen en korte video’s. In iedere e-mail ga je aan de slag met een ander onderwerp. Zo werk je in kleine stappen naar jouw doel toe: een heerlijk nachtje slapen!

Meld je aan voor de e-mailserie

De Hersenstichting

Meer weten over een goede nachtrust? Of hoe je jouw hersenen gezond houdt? Neem eens een kijkje op de website van de Hersenstichting!

Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is van belang. Gedurende je slaap krijgen je hersenen namelijk de kans om zich te reinigen en worden de emoties en informatie van de vorige dag verwerkt. Ook heeft slapen een grote invloed op je dagelijks functioneren; slechte slapers hebben een slechter humeur, zijn minder productief en verzuimen meer.

De gemiddelde Nederlander slaapt tussen de zeven en acht uur per nacht.

1 / 3

De hoeveelheid slaap is niet alleen belangrijk, ook de kwaliteit van slaap is van belang.

1 / 3

Wel 63% van de Nederlanders is niet tevreden met zijn of haar slaapkwaliteit!

1 / 3

Wat kan een goede nachtrust belemmeren?

Een slechte nachtrust komt dus bij een veel mensen regelmatig voor. Er zijn verschillende oorzaken voor een slechte nachtrust:

Hoe heeft dat invloed op je werk?

  • Slaapproblemen hebben verregaande problemen, ook op de werkvloer. Zo hebben mensen met een slaaptekort een lagere productiviteit en moeite met concentreren.
  • Daarnaast heeft je slaapkwaliteit ook invloed op de veiligheid van jezelf en anderen. Na een slechte nacht verwondt men zichzelf sneller, is minder nauwkeurig en minder kritisch.
  • Slaaptekort kan zelfs tot ongelukken leiden; bij 5 uur slaap is de kans op een ongeluk 3 keer zo hoog. Bij minder dan 4 uur zelfs 11,5 keer.

Hoe kun je beter slapen?

Houd een vast ritme, ook in het weekend

Door iedere dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden, went je lichaam aan een vast ritme, waardoor je gemakkelijker kunt slapen.

Bereid je voor op je slaap

Door de lichten te dimmen en geen schermen te gebruiken in de twee uur voor het slapengaan, maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine aan.

Laat cafeïne en alcohol staan

Aangezien ze beiden grote invloed kunnen hebben op je slaapkwaliteit. Drink drie uur voor het slapengaan geen cafeïne en laat ‘s avonds alcohol staan.

Wees overdag actief, maar niet net voordat je gaat slapen

Dan zijn je hersenen namelijk alerter en is het moeilijk om in slaap te vallen.

Ontspan bijvoorbeeld met ontspanningstechniek

Heb je veel last van piekeren? Las overdag een piekerkwartiertje in, waarbij je je zorgen opschrijft. Zo is het misschien gemakkelijker om ruimte te maken in je hoofd.

Houd een slaapdagboek bij

Heb je over een langere periode problemen met slapen? Houd een slaapdagboek bij! Met het dagboek wordt vaak duidelijk welke problemen of gewoontes jouw slaap verstoren. Zo is het gemakkelijker om een oplossing te vinden.

Doe een gratis online cursus 'Beter Slapen'

Hersenstichting

Meer informatie over slapen en slaapproblemen kun je vinden op de website van de Hersenstichting: