Onregelmatige diensten

Lange uren, nachtdiensten en onvoorspelbare schema’s kunnen leiden tot slechte eetgewoonten en ongezonde keuzes. Toch is het met een beetje planning en bewustzijn mogelijk om gezond te eten. Wij geven je wat tips en inspiratie om je op weg te helpen.

Voeding en onregelmatigheid

Onregelmatigheid zorgt ervoor dat de biologische klok in de war raakt waardoor verschillende stofwisselingsprocessen verstoord raken.

1 / 3

Voeding is één van de belangrijkste energiebronnen om alert te kunnen blijven tijdens onregelmatige werktijden.

1 / 3

Op die onregelmatige momenten is het eten van juiste voeding op het juiste moment extra belangrijk.

1 / 3

Vet, koolhydraten en eiwitten

Deze drie voedingsstoffen vormen de essentiële energiebronnen voor je lichaam en zijn daarom belangrijk in je dagelijkse voeding. Het effect van deze voedingsstoffen op je lichaam varieert gedurende de dag. Laten we daar eens wat dieper op ingaan!

(On)regelmaat

Het klinkt misschien vreemd, maar zelfs als je onregelmatig werkt kun je toch zorgen voor meer regelmaat in je eetgewoonten. Wij leggen je uit hoe je dat doet.

Ochtenddienst

Als je tussen 3.00 en 6.00 uur opstaat, dan kun je het beste iets kleins eten. Ga voor een volkoren cracker met beleg, een schaaltje yoghurt of een stuk fruit. Rond 7.00-8.00 uur kun je dan ontbijten. De lunch en het avondeten neem je op de gebruikelijke tijden de rest van de dag.

Image

Middag-/avonddienst

Overweeg om met een warme maaltijd te lunchen en daarmee je lunch en je avondeten om te wisselen. Eet rond 22:00 nog een schaaltje yoghurt met fruit. Gedurende de dienst kun je kiezen voor een eiwitrijke- of licht verteerbare tussendoortjes (gekookt eitje, een cracker met hüttenkäse of een handje ongezouten noten). Neem vervolgens na je dienst nog een lichte snack.

Image

Nachtdienst

Eet rond 18.00/19.00 uur een lichte maaltijd, om 22.00 uur fruit of kwark, om 1.30 uur een eiwitrijke snack en om 5.00 uur een licht verteerbare snack. Neem na je dienst nog een licht ontbijt.

Image

Verleidingen…

Bij onregelmatige werktijden liggen verleidingen altijd op de loer. Maar met deze handige tips kun je die verleidingen gemakkelijker de baas blijven!

Banner

Tijd voor een tussendoortje

Eet elke 3 uur een tussendoortje op het werk om verzadigd te blijven. Zo kies je ook minder snel voor ongezonde opties. Ontdek de gezonde en lekkere snacks die het Voedingscentrum te bieden heeft.

Inspiratie voor snacks

Banner

Voedzaam en voorbereid

Bespaar tijd door te mealpreppen. Ontdek in het artikel hoe je dat op de beste manier doet!

Lees het artikel

Banner

Zo heb je écht alles in huis

Met de app ‘Bring!’ kun je verschillende boodschappenlijstjes maken, foto’s toevoegen, inspiratie op doen en natuurlijk in één oogopslag zien wat je nodig hebt.

Download de app

Laat deze tips en tools je helpen om regelmaat te behouden, zelfs als je onregelmatige werktijden hebt.