Overgang

Tijdens de workshop Omgaan met de Overgang hebben wij jou van alles verteld over wat er in jouw lichaam gaande is tijdens de overgang. We hebben het gehad over welke klachten en symptomen er kunnen zijn. Ook hebben we behandeld wat een gezonde leefstijl tijdens de overgang inhoudt en welke voordelen dit kan bieden.

We hopen dat je nu met meer kennis de overgang makkelijker door kunt komen. Benieuwd naar nog meer tips of hulpmiddelen? Die lees je in dit artikel.

Dit hebben we tijdens de workshop allemaal besproken

De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is een levensfase voor vrouwen waarin hun vruchtbare jaren tot een einde komen en er aanzienlijke veranderingen optreden in hun hormonale balans. Deze overgangsperiode varieert in duur, meestal ergens tussen de 6 en 12 jaar, maar soms zelfs langer.

De eerste tekenen van verandering beginnen meestal al in de vroege veertig en worden vaak niet direct opgemerkt. Over het algemeen merken vrouwen rond de leeftijd van 45 jaar de eerste symptomen op, hoewel de ervaring van de overgang voor elke vrouw uniek is. De gemiddelde leeftijd waarop de menstruatie stopt is in Nederland ongeveer 51 jaar.

Twijfel je of je in de overgang bent? Gebruik dan deze checklist. Des te meer punten je aanvinkt, des te groter de kans dat je in de overgang bent.

Hoe ervaar jij de overgang?

1 / 3

Is de overgang bespreekbaar in jouw omgeving?

1 / 3

Zorgen aanpassingen in jouw leefstijl voor minder klachten?

1 / 3

Nog meer hulpmiddelen voor jou

Banner

Kom in gesprek met gelijkgestemden

Wil je graag je ervaringen uitwisselen over de overgang en de invloed hiervan op je werk en je leven? De online community van Vuurvrouw biedt een veilige en besloten omgeving waar je met anderen in contact kunt komen over dit onderwerp.

Sluit je aan!

Banner

Misverstanden verhelpen

Over de overgang bestaan veel misverstanden. In de podcast Opvliegers volgt vijftigplusser Elles de Bruin de overgang in de hoop het taboe nu eindelijk te doorbreken.

De podcast – die 8 afleveringen en een bonusaflevering telt – behandelt de overgang in de breedste zin van het woord. Van de mentale kant, tot hormoontherapie en zelfs mannen in de “overgang”.

Luister hier naar de podcast Opvliegers

Banner

Nóg meer weten

Wil je op een rustig moment nog meer lezen over de overgang? Op de website van Vuurvrouw vind je een kennisbank met alle informatie over deze periode. Je leest er over overgangsklachten en wat je er zelf aan kunt doen. Maar ook wat behandelopties zijn.  Ook vind je hier interessante video’s en podcasts.

Meer lezen

Van 17 t/m 21 april is het Week van de Overgang. Deze week is bedoeld om mensen meer kennis te geven over de overgang, zodat zij begrijpen wat erbij komt kijken en hoe je ermee om kunt gaan. In dit artikel leggen wij je uit wat de overgang inhoudt en wat voor effecten het kan hebben op werkende vrouwen.

De overgang

Vrouwen kunnen vanaf hun 40ste te maken krijgen met de overgang: de jaren rondom de laatste ongesteldheid. De overgang begint wanneer de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progestageen gaat dalen. Er gebeurt veel in het vrouwelijk lichaam, omdat de vruchtbare periode wordt afgesloten. De overgang kan 5 tot 10 jaar duren, dus vrouwen kunnen lang last hebben van bijbehorende klachten (en dat kunnen er veel zijn!).

Overgangsklachten

De klachten die vrouwen ervaren tijdens de overgang kunnen invloed hebben op de werkvloer. Het is dus goed voor zowel de vrouw als haar collega’s om zich hier bewust van te zijn.

How to help?

Vrouwen kunnen het dus best zwaar hebben tijdens de overgang. Ondanks dat, willen ze graag door blijven gaan met het normale leven. Daarvoor is het belangrijk om de overgang bespreekbaar te maken op de werkvloer. Ook is het belangrijk dat iedereen zich bewust is over de gevolgen van de overgang, zodat iedereen kan begrijpen waar vrouwen mee om moeten gaan.

Banner

Tips voor collega’s

  • Probeer te letten op de temperatuur van de werkruimte. Probeer het koel te houden, zodat je collega het niet té warm krijgt tijdens een opvlieger.
  • Vraag regelmatig hoe het gaat met je collega. Ze kan zich door de overgangsklachten niet zo fijn voelen en voelt zich gesteund als iemand haar vraagt hoe het gaat.
  • Neem werk over van je collega als je merkt dat het niet goed met haar gaat.

Tips voor de vrouw in de overgang

Zit je zelf in de overgang? Je kunt zelf ook dingen doen om je overgangsklachten te verzachten. Denk hierbij aan gezond eten, geen of minder alcohol drinken, voldoende te bewegen op een dag en nog veel meer. Bekijk de video “Wat kunt u zelf doen tegen overgangsklachten?” om hier meer inzicht in te krijgen.

Week van de Overgang

Meer weten over Week van de Overgang?