Voeding

De zomer is het perfecte moment om de barbecue tevoorschijn te halen en te genieten van heerlijk eten in de buitenlucht. Hoewel er bij barbecueën vaak gedacht wordt aan vette en calorierijke maaltijden, zijn er tal van gezonde alternatieven. In dit artikel delen we daar een aantal van!

Wist je dat…

Niemand echt weet waar het woord barbecue vandaan komt. De meest voorkomende zegt dat het voortvloeit uit 'barbacoa', dat is een West-Indische term voor 'slow cooking over hot coals'.

1 / 3

Nederlanders 23 graden als de beste temperatuur beschouwen om te barbecueën. Hoewel de meeste mensen de barbecue alleen met lekker weer aansteken, doet een kwart dit ook bij lagere temperaturen.

1 / 3

Je vlees en vis het beste eerst even (niet te lang vanwege risico op salmonellavergiftiging) op kamertemperatuur kunt laten komen, voordat je het op de barbecue legt? Als het te koud is, duurt het langer voordat het gaar is.

1 / 3

BBQ tips

Vlees, vis en groenten zijn de klassiekers. Ontdek hieronder handige tips om ze perfect te bereiden.

Lekkere en gezonde recepten: spiesjes

We hebben wat lekkere barbecue recepten voor je op een rijtje gezet. Wat ga jij maken?

Kleurige vegetarische barbecuespiesen met mais

Recept van het Voedingscentrum: Kleurige vegetarische barbecuespiesen met mais

Bekijk het recept

Gemarineerde kipspiesjes

Recept van het Voedingscentrum: Gemarineerde kipspiesjes

Bekijk het recept

Visspiesen met mangomosterd

Recept van het Voedingscentrum: Visspiesen met mangomosterd

Bekijk het recept

Een vlekkeloze BBQ

Deze tips zorgen ervoor dat je barbecue vlekkeloos verloopt!

Banner

Veiligheid voorop

Barbecueën is heerlijk en gezellig, mits je het goed aanpakt. Bekijk deze tips voor een veilige barbecuemaaltijd.

5x veilig barbecueën

Banner

Hoe gebruik je de BBQ?

Stap voor stap barbecueën en de juiste bereidingstijden.

Lees het hier

Banner

Milieuvriendelijker barbecueën

Ook tijdens een zomerse barbecue kun je rekening houden met je omgeving.

Lees hier meer

Gezond barbecueën kan net zo lekker zijn als de traditionele variant. Probeer de volgende keer dat je de barbecue aansteekt eens deze recepten!

Voedingscentrum

Lees meer op de website van Voedingscentrum!

Wist je dat wat je eet en drinkt invloed heeft op je mentale gezondheid? Kies daarom voor brainfoods, want deze geven je hersenen en daarmee je mentale welzijn een boost! In dit artikel lees je er alles over.

Begin bij een blij brein

Brainfoods zijn voedingsmiddelen die voedingsstoffen bevatten die erg gunstig zijn voor gezonde hersenen. Ze zorgen ervoor dat hersenfuncties als nadenken en onthouden beter verlopen. Dit kun je zien als de basis van een goede mentale gezondheid, want je hoofd is de plek waar al je gevoelens zich afspelen.

Brainfood feiten

Hierbij een aantal redenen waarom brainfoods bijdragen aan een goede mentale gezondheid.

Brainfoods die rijk zijn aan antioxidanten zorgen ervoor dat je stemming stabiel blijft. Ze zorgen er ook voor dat je emoties en gevoelens beter in balans zijn en over het algemeen positiever bent. Je schommelt minder in stemmingen en bent je er veel bewuster van.

Schatkist van voedingsstoffen

Brainfoods zitten boordevol goede voedingsstoffen die hieronder worden uitgelicht!

Omega-3-vetzuren

Deze zorgen ervoor dat je hersencellen snel met elkaar kunnen communiceren. Als je hier voldoende van binnenkrijgt, kun je beter nadenken, onthouden en concentreren.

Denk hierbij aan vette vis: haring, zalm en makreel.

Image

Vitamine B

B-vitaminen zorgen net als omega-3-vetzuren voor snellere en betere communicatie tussen je hersencellen en het beter kunnen nadenken, onthouden en concentreren!

Denk hierbij aan eieren, noten en peulvruchten.

Image

Vitamine C en E

Deze vitamines zijn antioxidanten: ze ruimen schadelijke stoffen op.

Vitamine C vind je in aardappelen, groenten en fruit en Vitamine E in zonnebloem- en olijfolie, margarine en halvarine.

Image

Mineralen

Hieronder vallen bijvoorbeeld jodium, zink en ijzer. Deze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen, waardoor je je ook mentaal beter ontwikkelt.

Denk hierbij aan volkoren producten, groenten en zuivel.

Image

De keuken in

Hierbij een heerlijk brainfood-recept van de Hersenstichting!

Dus, om je mentale gezondheid te ondersteunen is het belangrijk om gezonde voedingskeuzes te maken en die beginnen bij brainfoods. Zo voel jij je mentaal en fysiek goed!

Thuiswerken biedt vele voordelen als het gaat om voeding. In dit artikel lees je hoe een voedzame thuiswerkdag eruitziet met een paar heerlijke recepten om eens uit te proberen!

Voedzame voordelen

Allereerst een aantal redenen waarom voedzaam thuiswerken zo makkelijk is:

Tijd en ruimte

Als je thuiswerkt, is je keuken met eigen spullen binnen handbereik. Dit in combinatie met dat je elk moment even iets kunt maken, zorgt ervoor dat je makkelijk een wat uitgebreidere maaltijd kunt klaarmaken als je dat wilt.

Image

Meer controle

Jij bepaalt wat er thuis in de kasten ligt en welke ingrediënten je gaat gebruiken. Op die manier heb je controle over wat je eet en drinkt en kun je goed rekening houden met gezonde voedingsstoffen en eventuele diëten.

Image

Minder verleiding en impulsiviteit

Zodra je de deur uitstapt, word je regelmatig geconfronteerd met eet- en drinktentjes (met helaas niet altijd hele gezonde keuzes). Omdat je thuiswerkt, raak je niet in de verleiding om er even binnen te stappen. Zo kun je blijven focussen op je gezonde opties thuis!

Image

Smakelijke meeting

Recepten voor ontbijtjes, lunch en avondeten vind je overal. Maar wat denk je van gezonde tussendoortjes tijdens het thuiswerken? Hierbij een paar ideeën voor je:

Snel gemaakt, lekker en goede voedingsstoffen vind je met deze snack!

Helpende handjes

Scroll door voor tools die de voedzame thuiswerkdag nog makkelijker maken!

Banner

Voedzaam interieur

Deze video van het Voedingscentrum laat zien hoe je je huis gezond in kunt richten, zodat je ook thuis beter de ongezonde verleidingen kunt weerstaan!

Bekijk de video

Banner

Staat alles goed?

In de bovenstaande video kun je zien hoe je je huis gezond inricht. Is dit bij jou al goed? Via de onderstaande link kun jij checken of jouw huis gezond is ingericht door zelf dingen aan te vinken!

Doe de check

Banner

Kies gezond

Kies in de supermarkt voor gezonde producten om je kasten mee te vullen. Twijfel je welke producten gezond zijn? De ‘Kies Ik Gezond’-app van het Voedingscentrum geeft dit voor je aan!

Download voor Android

Download voor Apple

Hopelijk heb je iets aan de recepten en tools en kun jij zo voedzame thuiswerkdagen bereiken. Geniet ervan!

Voedingscentrum

Lees meer over voedzaam thuiswerken op de website van Voedingscentrum!

Vetten worden door veel mensen gezien als de kwade voedingsstof die erg slecht voor je is. Maar is dat wel echt zo? Wat moet je nu geloven? In dit artikel zetten we alle feiten en fabels over vetten voor je op een rijtje!

Soorten vetten

Vet is meer dan alles dat uit de frituur komt, hieronder lees je welke soorten vetten er zijn.

Verzadigd vet

Verzadigd vet zit vooral in producten als volle melk, gebak en snacks. Het verhoogt het LDL-cholesterol en dat is niet goed voor je bloedvaten, want dat kan de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk verzadigde vetten binnen te krijgen.

Onverzadigd vet

Onverzadigd vet zit vooral in vette vis, noten en vloeibare bak- en braadproducten. Dit past in een gezond voedingsschema, want het verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed en dat is dus goed voor de bloedvaten. Onverzadigd vet geeft je energie en zorgt voor een verzadigd gevoel. Eet het met mate, want het is ook niet goed om er te veel van binnen te krijgen!

Transvet

Transvet is onverzadigd vet dat door verhitting of chemische processen is veranderd van structuur. Het is zelfs nog ongezonder dan verzadigd vet en daarom belangrijk om zoveel mogelijk te vermijden. Transvetten komen voor in koek, gebak en snacks. Ook melk, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees kunnen wat transvetten bevatten.

Ezelsbruggetje:

verzadigd vet = verkeerd
        onverzadigd vet = o

Banner

3 feiten over vetten

1. Onverzadigde vetten zijn gezonder dan verzadigde vetten. Onverzadigde vetten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Je kunt producten met onverzadigd vet herkennen aan de zachte en vloeibare structuur, denk hierbij aan vloeibare bak- en braadproducten en halvarine.

2. Vet heeft positieve kanten. Zo beschermt een laagje vet je tegen de kou en vet rondom de organen en zenuwcellen zorgen voor bescherming tegen beschadiging. Het zijn bouwstenen voor je cellen, hormonen en gal en daarnaast is het een bron van vitamine A, D, E en essentiële vetzuren.

3. Mensen eten er makkelijk teveel van. Dit komt omdat vet meer calorieën bevat dan eiwitten of koolhydraten. Het lichaam haalt 35% van de dagelijkse behoefte aan calorieën uit vetten. Als je dan meer binnenkrijgt dan je verbrandt, wordt er geen energie meer uit de vetreserves gehaald. Let dus goed op je vetinname!

Banner

3 fabels over vetten

1. Je wordt er dik van. Dat is niet per se waar, want of je er dik van wordt hangt af van de balans tussen hoeveel je binnenkrijgt en hoeveel je verbrandt. Als je meer verbrand dan je binnenkrijgt, wordt je er niet dik van. Eet je meer dan dat je nodig hebt, dan is het risico wel groter.

2. Vetten verhogen het risico op kanker. Dit heeft geen directe relatie, maar kan er wel indirect van invloed op zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij te hoge inname van verzadigde en transvetten die zorgen voor overgewicht, wat het risico op bepaalde vormen van kanker kan verhogen. Onthoud dat het dus geen directe relatie heeft!

3. Alle vetten zijn ongezond. Zoals al eerder beschreven, zijn er ook gezondere vetten: de onverzadigde vetten. Echter denken veel mensen nog steeds dat ze vetten volledig moeten vermijden voor een gezond eetpatroon.

Een dag met goede vetten

Hieronder vind je een aantal recepten van een ontbijt, lunch, diner en snack waarin goede vetten zitten verwerkt in de juiste hoeveelheid! Met deze recepten weet je dus zeker dat je vetinname goed is.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om wat meer te weten te komen over vetten en onthoud: let altijd goed op welke vetten je binnenkrijgt en hoeveel!

Voedingscentrum

Lees meer over vetten op de website van Voedingscentrum!

Lange uren, nachtdiensten en onvoorspelbare schema’s kunnen leiden tot slechte eetgewoonten en ongezonde keuzes. Toch is het met een beetje planning en bewustzijn mogelijk om gezond te eten. Wij geven je wat tips en inspiratie om je op weg te helpen.

Voeding en onregelmatigheid

Onregelmatigheid zorgt ervoor dat de biologische klok in de war raakt waardoor verschillende stofwisselingsprocessen verstoord raken.

1 / 3

Voeding is één van de belangrijkste energiebronnen om alert te kunnen blijven tijdens onregelmatige werktijden.

1 / 3

Op die onregelmatige momenten is het eten van juiste voeding op het juiste moment extra belangrijk.

1 / 3

Vet, koolhydraten en eiwitten

Deze drie voedingsstoffen vormen de essentiële energiebronnen voor je lichaam en zijn daarom belangrijk in je dagelijkse voeding. Het effect van deze voedingsstoffen op je lichaam varieert gedurende de dag. Laten we daar eens wat dieper op ingaan!

(On)regelmaat

Het klinkt misschien vreemd, maar zelfs als je onregelmatig werkt kun je toch zorgen voor meer regelmaat in je eetgewoonten. Wij leggen je uit hoe je dat doet.

Ochtenddienst

Als je tussen 3.00 en 6.00 uur opstaat, dan kun je het beste iets kleins eten. Ga voor een volkoren cracker met beleg, een schaaltje yoghurt of een stuk fruit. Rond 7.00-8.00 uur kun je dan ontbijten. De lunch en het avondeten neem je op de gebruikelijke tijden de rest van de dag.

Image

Middag-/avonddienst

Overweeg om met een warme maaltijd te lunchen en daarmee je lunch en je avondeten om te wisselen. Eet rond 22:00 nog een schaaltje yoghurt met fruit. Gedurende de dienst kun je kiezen voor een eiwitrijke- of licht verteerbare tussendoortjes (gekookt eitje, een cracker met hüttenkäse of een handje ongezouten noten). Neem vervolgens na je dienst nog een lichte snack.

Image

Nachtdienst

Eet rond 18.00/19.00 uur een lichte maaltijd, om 22.00 uur fruit of kwark, om 1.30 uur een eiwitrijke snack en om 5.00 uur een licht verteerbare snack. Neem na je dienst nog een licht ontbijt.

Image

Verleidingen…

Bij onregelmatige werktijden liggen verleidingen altijd op de loer. Maar met deze handige tips kun je die verleidingen gemakkelijker de baas blijven!

Banner

Tijd voor een tussendoortje

Eet elke 3 uur een tussendoortje op het werk om verzadigd te blijven. Zo kies je ook minder snel voor ongezonde opties. Ontdek de gezonde en lekkere snacks die het Voedingscentrum te bieden heeft.

Inspiratie voor snacks

Banner

Voedzaam en voorbereid

Bespaar tijd door te mealpreppen. Ontdek in het artikel hoe je dat op de beste manier doet!

Lees het artikel

Banner

Zo heb je écht alles in huis

Met de app ‘Bring!’ kun je verschillende boodschappenlijstjes maken, foto’s toevoegen, inspiratie op doen en natuurlijk in één oogopslag zien wat je nodig hebt.

Download de app

Laat deze tips en tools je helpen om regelmaat te behouden, zelfs als je onregelmatige werktijden hebt.

In juni komt de zomer in volle gang en dat betekent een overvloed aan verse en smaakvolle ingrediënten. Laten we eens kijken naar de producten die de maand juni te bieden heeft én welke heerlijke recepten we hiermee kunnen maken.

Seizoensproducten zijn altijd een goed idee

Ze zijn namelijk:

  • Lekkerder
  • Duurzamer
  • Goedkoper

Dit zijn al genoeg redenen om ervoor te kiezen toch? Scroll door om meer te lezen over waarom seizoensproducten een goed idee zijn!

De toppers van juni

Groenten

Groen staat centraal deze maand: asperges, aubergines, bloemkool en broccoli. Andere groenten die nu vers van het land komen, zijn onder andere: courgette, komkommer, prei, radijsjes, sla, tomaten en wortelen.

Image

Fruit

In juni zijn er volop rode vruchten beschikbaar, zoals rode bessen, kersen, aardbeien, frambozen en aalbessen. Daarnaast zijn ook blauwe bessen, nectarines, perziken en zwarte bessen in het seizoen. Genoeg keuze dus!

Image

Koken met de seizoensproducten van juni!

Nog meer tips en inspiratie

Scroll verder en ontdek meer over seizoensproducten!

Banner

Waarom met de seizoenen mee eten?

Door te kiezen voor seizoensproducten verbetert je gezondheid, draag je bij aan een duurzamere wereld en daarnaast zijn deze producten vaak fijner voor je portemonnee!

Lees meer in het artikel

Banner

Wat staat er deze week op het menu?

Het Voedingscentrum publiceert elke week een weekmenu vol heerlijke en gezonde recepten (inclusief seizoensproducten). Genoeg inspiratie dus!

Menu van de week

Banner

Slim koken

Vind je niets in het weekmenu dat je aanspreekt? Neem een kijkje in de app van het Voedingscentrum om recepten of ingrediënten te ontdekken en vind iets waar je wel trek in hebt!

Download de app hier

Veel plezier met koken en alvast eet smakelijk!