Interviews

Binnenkort is het weer tijd voor Week Zonder Suiker: een week lang geen toegevoegde suikers eten. Dit kan voor sommigen een eitje zijn, maar voor anderen juist erg lastig. Voor Daphne van 20 is het normaal: zij leeft zonder toegevoegde suikers. Ze vertelt over haar ervaringen en geeft tips voor Week zonder Suiker.

Op haar dertiende kwam Daphne erachter dat zij geen toegevoegde suikers meer kon eten. ‘Ik had al een lange tijd veel last van lichamelijke klachten, zoals darmklachten.’ Haar moeder werkte bij een apotheek en sprak hierover met haar collega. Deze collega vertelde haar dat haar dochter precies dezelfde lichamelijke klachten had en dat zij daardoor is gestopt met het eten van toegevoegde suikers. Daphne is dit ook gaan proberen. ‘Vanaf het moment dat ik daarmee begon, had ik geen last meer van de klachten die ik voorheen had. Zo ben ik erachter gekomen hoeveel impact toegevoegde suikers wel niet kunnen hebben.’

Als Daphne per ongeluk wel toegevoegde suikers binnenkrijgt, krijgt ze eerst 5 à 10 minuten erg veel energie. ‘Daarna maakt mijn lichaam alles in één keer op, dus ik zak in elkaar en dan kan ik niet meer op mijn benen staan. Ik kan er echt heel ziek van worden, ik lig dan minimaal 24 uur in bed.’ De huisarts is er nooit achter gekomen wat Daphne precies heeft, dus ze ziet het als een intolerantie.

‘Maar als je ziet hoeveel suiker in alles zit, moet je eigenlijk gewoon suikervrij leven alsof je een allergie hebt.’

Banner

In het begin vond Daphne het moeilijk om geen toegevoegde suikers meer te eten. ‘Moeilijke momenten zijn bijvoorbeeld op verjaardagen, als iedereen een stuk taart heeft en ik daar zit met m’n eigen suikervrije koekje of cakeje.’ Ook met uiteten gaan moet ze goed oppassen met wat ze bestelt, want in veel gerechten zitten meer suikers dan je misschien zou denken. In de supermarkt is het ook niet altijd makkelijk om suikervrije producten te vinden. ‘Tegenwoordig wordt veganistische voeding steeds populairder, waardoor de schappen met suikervrije producten steeds kleiner worden in veel supermarkten. Het is daardoor best lastig om suikervrije producten te vinden.’

Ondanks dat, ziet ze er ook de voordelen van in dat ze geen toegevoegde suikers meer binnenkrijgt. ‘Wat ik ervoor terugkrijg is het wel waard. Ik heb een gezond lichaam en geen last meer van lichamelijke klachten. Ik zit echt beter in m’n vel!’ Ook heeft ze veel energie, omdat ze veel goede voedingsstoffen en natuurlijke suikers binnenkrijgt.

Daphnes tips voor Week zonder Suiker

  • ‘Kijk voordat je hieraan begint naar wat je wel en niet mag eten en drinken.’ Als je voor jezelf van tevoren al een overzicht maakt van wat je gaat eten en drinken, kun je je hier makkelijker aan houden.
  • ‘Zorg ervoor dat je wel natuurlijke suikers binnenkrijgt. Je hebt deze nodig!’ Je mag deze week dan misschien geen toegevoegde suikers binnenkrijgen, maar wel natuurlijke suikers! Deze zijn erg belangrijk voor je energie. ‘Voor sommige mensen werken nootjes bij het ontbijt of fruit voordat je gaat sporten.’
  • Bouw je hoeveelheid suikers van tevoren en achteraf geleidelijk af en op. ‘Vind een balans, zodat je je suikerpercentage rustig en geleidelijk af- en opbouwt. Werk na deze week niet in één keer een reep chocolade naar binnen, want dan kun je echt ziek worden.’ Het beste is natuurlijk om na Week zonder Suiker niet in je oude gewoontes te vallen, probeer daar ook zeker op te letten!