Issuedagen

Binnenkort is het weer tijd voor Week Zonder Suiker: van 5 t/m 11 juni geen toegevoegde suikers eten. Dit kan voor sommigen een eitje zijn, maar voor anderen juist erg lastig. Voor Daphne van 20 is het normaal: zij leeft zonder toegevoegde suikers. Ze vertelt over haar ervaringen en geeft tips voor Week zonder Suiker.

Op haar dertiende kwam Daphne erachter dat zij geen toegevoegde suikers meer kon eten. ‘Ik had al een lange tijd veel last van lichamelijke klachten, zoals darmklachten.’ Haar moeder werkte bij een apotheek en sprak hierover met haar collega. Deze collega vertelde haar dat haar dochter precies dezelfde lichamelijke klachten had en dat zij daardoor is gestopt met het eten van toegevoegde suikers. Daphne is dit ook gaan proberen. ‘Vanaf het moment dat ik daarmee begon, had ik geen last meer van de klachten die ik voorheen had. Zo ben ik erachter gekomen hoeveel impact toegevoegde suikers wel niet kunnen hebben.’

Als Daphne per ongeluk wel toegevoegde suikers binnenkrijgt, krijgt ze eerst 5 à 10 minuten erg veel energie. ‘Daarna maakt mijn lichaam alles in één keer op, dus ik zak in elkaar en dan kan ik niet meer op mijn benen staan. Ik kan er echt heel ziek van worden, ik lig dan minimaal 24 uur in bed.’ De huisarts is er nooit achter gekomen wat Daphne precies heeft, dus ze ziet het als een intolerantie.

‘Maar als je ziet hoeveel suiker in alles zit, moet je eigenlijk gewoon suikervrij leven alsof je een allergie hebt.’

Banner

In het begin vond Daphne het moeilijk om geen toegevoegde suikers meer te eten. ‘Moeilijke momenten zijn bijvoorbeeld op verjaardagen, als iedereen een stuk taart heeft en ik daar zit met m’n eigen suikervrije koekje of cakeje.’ Ook met uiteten gaan moet ze goed oppassen met wat ze bestelt, want in veel gerechten zitten meer suikers dan je misschien zou denken. In de supermarkt is het ook niet altijd makkelijk om suikervrije producten te vinden. ‘Tegenwoordig wordt veganistische voeding steeds populairder, waardoor de schappen met suikervrije producten steeds kleiner worden in veel supermarkten. Het is daardoor best lastig om suikervrije producten te vinden.’

Ondanks dat, ziet ze er ook de voordelen van in dat ze geen toegevoegde suikers meer binnenkrijgt. ‘Wat ik ervoor terugkrijg is het wel waard. Ik heb een gezond lichaam en geen last meer van lichamelijke klachten. Ik zit echt beter in m’n vel!’ Ook heeft ze veel energie, omdat ze veel goede voedingsstoffen en natuurlijke suikers binnenkrijgt.

Daphnes tips voor Week zonder Suiker

  • ‘Kijk voordat je hieraan begint naar wat je wel en niet mag eten en drinken.’ Als je voor jezelf van tevoren al een overzicht maakt van wat je gaat eten en drinken, kun je je hier makkelijker aan houden.
  • ‘Zorg ervoor dat je wel natuurlijke suikers binnenkrijgt. Je hebt deze nodig!’ Je mag deze week dan misschien geen toegevoegde suikers binnenkrijgen, maar wel natuurlijke suikers! Deze zijn erg belangrijk voor je energie. ‘Voor sommige mensen werken nootjes bij het ontbijt of fruit voordat je gaat sporten.’
  • Bouw je hoeveelheid suikers van tevoren en achteraf geleidelijk af en op. ‘Vind een balans, zodat je je suikerpercentage rustig en geleidelijk af- en opbouwt. Werk na deze week niet in één keer een reep chocolade naar binnen, want dan kun je echt ziek worden.’ Het beste is natuurlijk om na Week zonder Suiker niet in je oude gewoontes te vallen, probeer daar ook zeker op te letten!

Het wordt tijd dat heel Nederland wat vaker de auto laat staan en sneller op de pedalen stapt. Waarom? Omdat fietsen simpelweg gezond voor je is. Fiets naar je Werk Dag (25 mei 2023) brengt op een goede en leuke manier het zakelijk fietsen onder de aandacht. In dit artikel geven wij jou tips om fietsen naar je werk leuk te maken!

Een fietsrit is de perfecte start en afsluiting van je werkdag

Fietsen is gezond, heeft een positieve uitwerking op ons immuunsysteem, bevordert ons geluksgevoel, is goed voor je portemonnee én voor het milieu.

Gepersonaliseerde fietsroute

Geen land heeft een zo fijn vertakt netwerk van fietspaden als Nederland. Dat is fijn, want dat betekent dat veel verschillende routes zijn uit te stippelen naar je werk.

Maak gebruik van een fietsrouteplanner die voor jou de beste weg uitstippelt. Wil je een korte route of een route zonder stoplichten? Je kunt al jouw voorkeuren aangeven bij een fietsrouteplanner.

Fietsrouteplanner

Je eigen fietsroute plannen? Bezoek de website van de Fietsersbond!

Voorbereiding fietswerkdag

De juiste framemaat

Wanneer je een fiets koopt, let dan op de (frame)maat van je fiets. Zo zorg je ervoor dat je de juiste fietshouding hebt die fijn aanvoelt. Zo bereken je zelf de perfecte framemaat: binnenbeenlengte in cm x 0.68 = framemaat (Let op: zet hierbij je voeten 20 cm uit elkaar)

Image

Een fietstas of fietsrek

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel soorten fietstassen of -rekken te verkrijgen. Je hoeft je tas dan niet op je rug te houden en dat maakt je fietstocht een stuk comfortabeler.

Image

Oplaadbare lampjes

Veilig fietsen staat natuurlijk voorop, want op de fiets ben je wel kwetsbaar. Zorg er dan ook voor dat je zichtbaar bent en kies voor oplaadbare fietslampjes. Wel zo duurzaam.

Image

Een bekerhouder

Wanneer je ’s ochtends vertrekt en je water mee wilt nemen, dan komt een bekerhouder goed van pas. Zo kun je snel bij je bidon en blijf je de hele weg goed gehydrateerd terwijl je beweegt.  

Image

Biedt jouw werkgever een fietsplan aan? Dan heb je geluk!

Een fietsplan wordt door de werkgever ingevoerd om het fietsgebruik in het woon-werkverkeer te stimuleren. Met een fietsplan biedt de werkgever haar medewerkers de mogelijkheid om op een fiscaal vriendelijke manier een nieuwe fiets aan te schaffen. Hierdoor kun jij dus makkelijker én goedkoper een goede fiets aanschaffen.

De Dag van de Lach (7 mei 2023) is bedoeld om even een potje te gieren en te brullen. We worden geconsumeerd door onze dagelijkse bezigheden en dan zijn ontspanning en lachen niet vanzelfsprekend. Terwijl lachen juist veel gezondheidsvoordelen heeft. Wij leggen jou in dit artikel uit waarom lachen zo belangrijk is en hoe je dit meer kunt doen!

Gezondheidsvoordelen van lachen

Vrolijke interactie tussen mensen hebben een langdurig effect op de mind. Naast de psychologische voordelen heeft lachen ook een een groot aantal fysiologische voordelen. Zo is er een duidelijke daling van de bloeddruk te zien, een verminderde spierspanning en een verbetering van de functie van de luchtwegen. De positieve kracht van humor maakt dat mensen een goed gevoel over zichzelf krijgen, wat de stress weer reduceert. Door een flinke lachbui kan het stresshormoon cortisol zelfs met 39% afnemen.

Redenen waarom we meer moeten lachen op het werk.

In een traditionele werkomgeving wordt er nogal eens achterdochtig gekeken als er teveel wordt gelachen op de werkvloer. Waar wordt gelachen, wordt niet gewerkt. Toch werkt het niet helemaal zo. Humor op de werkvloer heeft juist een positief effect op de productiviteit.

Zo lach jij meer op het werk!

Vertel een mop

Maak jezelf en je collega’s aan het lachen. Vertel eens een mop of laat een grappig filmpje zien op YouTube. Let wel goed op de setting en of de grap niet te ver gaat. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Image

Geef complimentjes

Complimenten vergroten je geluksgevoel. Verspreid daarom geluk op de werkvloer en deel complimenten uit aan je collega’s. Daar voelen zij zich beter van. En jij ook. Lees ons artikel over de kracht van een goed compliment.

Image

Vier de successen

Successen moet je vieren, ook de kleine successen. Vaak wordt dit vergeten en gaan we weer verder met de werkdag. Maak het eens zichtbaar! Zet bijvoorbeeld een gezellig muziekje op of neem iets lekkers mee voor je collega’s. Hierdoor creëer je er een vrolijk gevoel bij.

Image

Meer lachen is dus goed voor ons. En omdat we veel op ons werk te vinden zijn is het ook goed om daar geregeld te lachen met elkaar! Het is daarom juist heel goed dat er ook grappige filmpjes, humoristische columns en andere vormen van humor op LinkedIn staan. Want hoe meer we lachen, hoe beter we ons voelen en dat zorgt weer voor betere prestaties op het werk.