Recepten

In juni komt de zomer in volle gang en dat betekent een overvloed aan verse en smaakvolle ingrediënten. Laten we eens kijken naar de producten die de maand juni te bieden heeft én welke heerlijke recepten we hiermee kunnen maken.

Seizoensproducten zijn altijd een goed idee

Ze zijn namelijk:

  • Lekkerder
  • Duurzamer
  • Goedkoper

Dit zijn al genoeg redenen om ervoor te kiezen toch? Scroll door om meer te lezen over waarom seizoensproducten een goed idee zijn!

De toppers van juni

Groenten

Groen staat centraal deze maand: asperges, aubergines, bloemkool en broccoli. Andere groenten die nu vers van het land komen, zijn onder andere: courgette, komkommer, prei, radijsjes, sla, tomaten en wortelen.

Image

Fruit

In juni zijn er volop rode vruchten beschikbaar, zoals rode bessen, kersen, aardbeien, frambozen en aalbessen. Daarnaast zijn ook blauwe bessen, nectarines, perziken en zwarte bessen in het seizoen. Genoeg keuze dus!

Image

Koken met de seizoensproducten van juni!

Nog meer tips en inspiratie

Scroll verder en ontdek meer over seizoensproducten!

Banner

Waarom met de seizoenen mee eten?

Door te kiezen voor seizoensproducten verbetert je gezondheid, draag je bij aan een duurzamere wereld en daarnaast zijn deze producten vaak fijner voor je portemonnee!

Lees meer in het artikel

Banner

Wat staat er deze week op het menu?

Het Voedingscentrum publiceert elke week een weekmenu vol heerlijke en gezonde recepten (inclusief seizoensproducten). Genoeg inspiratie dus!

Menu van de week

Banner

Slim koken

Vind je niets in het weekmenu dat je aanspreekt? Neem een kijkje in de app van het Voedingscentrum om recepten of ingrediënten te ontdekken en vind iets waar je wel trek in hebt!

Download de app hier

Veel plezier met koken en alvast eet smakelijk!

Een goed begin is het halve werk, nietwaar? Dat geldt zeker voor het begin van je dag. En wat is nu een betere start dan een lekker en gezond ontbijtje? Daarom geven we je in dit artikel een aantal heerlijke ontbijtopties en tips voor dit maaltijdmoment.

Nieuwe energie na de nacht

Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag te ontbijten. Het zorgt namelijk voor nieuwe energie na de nacht en voor een regelmatig een evenwichtig eetpatroon gedurende de dag. Bovendien helpt het bij het binnenkrijgen van essentiële voedingsstoffen, zoals vezels, calcium, zink en vitamines A, B2 en C, wat gunstig is voor het immuunsysteem, de spijsvertering en de algehele energie.

Hoe bereik je een goede start van je dag?

Om je dag goed te starten, wordt geadviseerd om je maaltijd uit de volgende voedingsstoffen te laten bestaan:

Voedzame vezels

Deze zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Volkorenbrood, havermout, Brinta of muesli zijn rijk aan vezels en een goede keuze voor je ontbijt.

Image

Eiwitrijke bronnen

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en zorgen voor langdurige verzadiging. Kies voor een eiwitrijk ontbijt zoals een een kommetje kwark/yoghurt, een plakje kipfilet, ei of kaas op brood.

Image

Fruit

Voeg altijd fruit toe aan je ontbijt. Naast dat het heerlijk is, biedt fruit belangrijke voedingsstoffen. Zelfs als je geen grote fruitliefhebber bent, helpt een portie fruit bij het vervullen van je dagelijkse behoefte.

Image

Lekker en gezond ontbijten

Ontbijten was nog nooit zo lekker! Verwen jezelf met deze heerlijke en gezonde recepten.

Meer inspiratie nodig?

Check het hieronder!

Banner

Is dit gezond?

Twijfel jij of iets een gezonde keuze is of niet?

Check het in de ‘Kies ik gezond?’ app

Banner

Lekker broodbeleg

Van avocado tot spreads en van fruit tot groente. Genoeg opties!

Welk broodbeleg kies jij vandaag?

Veel succes bij het samenstellen van heerlijk gezonde ontbijtjes met behulp van deze tips en tools. Zet de toon voor een krachtige start van je dag!

Het eten van voedsel dat in het seizoen geoogst wordt, levert de juiste voedingsstoffen die passen bij de omstandigheden van die tijd van het jaar. Dat heet seizoensgebonden eten. Je leest in dit artikel meer over hoe je weet welk product een seizoensproduct is, de voordelen ervan en welke heerlijke recepten je ermee kunt maken.

Wat zijn seizoensproducten?

Seizoensproducten zijn producten die op het moment van consumptie in het seizoen groeien en geoogst worden. Dit betekent dat het aanbod aan groenten en fruit varieert per seizoen. Seizoensproducten komen van de Nederlandse akkers en uit de onverwarmde kassen. Deze producten hebben in vergelijking met producten uit verwarmde kassen minder broeikasgasuitstoot, wat beter is voor het klimaat.

Waarom zou je met de seizoenen mee eten?

Wist je dat het eten van seizoensproducten niet alleen lekker, maar ook gezond en duurzaam is?

Gezonder

Seizoensproducten zijn gezonder omdat ze meer voedingsstoffen bevatten. Ze zijn verser en bevatten daardoor meer vitamines en mineralen.

Image

Betere smaak

Seizoensproducten zijn verser en hebben daardoor een betere smaak. Ze hebben de tijd gehad om te rijpen en hun volledige smaak te ontwikkelen.

Image

Goedkoper

Seizoensproducten zijn goedkoper omdat ze in overvloed aanwezig zijn. Ze worden lokaal geproduceerd, waardoor er minder transportkosten zijn.

Image

Duurzaam

Seizoensproducten zijn milieuvriendelijker omdat ze minder transport nodig hebben. Ze worden lokaal geproduceerd, waardoor er minder CO2-uitstoot is.

Image

Hoe weet je of een product een seizoensproduct is?

Er zijn meerdere manier om te achterhalen of een product een seizoensproduct is.

Check of het product lokaal is. Zo weet je dat het product in jouw regio geteeld is en dus waarschijnlijk een seizoensproduct is.

1 / 3

In het seizoen zijn producten vaak goedkoper dan buiten het seizoen, omdat er meer van het product in de winkel beschikbaar is.

1 / 3

Er zijn verschillende websites en apps beschikbaar waarop je kunt zien welke groenten en fruit op dit moment in het seizoen zijn.

1 / 3

Vraag aan een medewerker of een product seizoensgebonden is. Zij weten meestal welke producten wel of niet van dit seizoen zijn.

1 / 3

Seizoensrecepten: Juni

In juni begint de zomer officieel en dat betekent dat er weer volop nieuwe seizoensproducten verkrijgbaar zijn. Probeer de onderstaande recepten eens uit en geniet van de seizoensproducten van juni.

Door seizoensproducten te eten, ben je niet alleen gezonder bezig maar ook duurzamer. Daarnaast is het ook fijn dat deze producten vaak goedkoper zijn. Geniet dus van de heerlijke seizoensproducten van juni en probeer de bovenstaande recepten eens uit. Eet smakelijk!