Tips & Weetjes

Laten we eerlijk zijn, we zijn echt niet áltijd super gemotiveerd om thuis de hele dag aan het werk te gaan. Wat kun je het beste doen als je je motivatie kwijtraakt tijdens het thuiswerken? In dit artikel vind je het antwoord op deze vraag!

Motivatie: de basis

Weinig motivatie kan ervoor zorgen dat je minder geconcentreerd kunt werken en dat je je werk misschien als minder leuk ervaart. Een dagje wat minder motivatie hoort er natuurlijk bij, maar het is de kunst om ervoor te zorgen dat dit gevoel maar van korte duur blijft en niet langer aanhoudt!

Allereerst is het handig om motivatie te begrijpen. Hierover schreven we al eerder een artikel. Lees het eens door en kom erachter wat motivatie is, welke soorten er zijn en hoe het werkt. Als je dit allemaal weet, is het tijd om het te betrekken op je thuiswerkdag!

Motivatie: dit is het en zo werkt het!

Krijg je motivatie weer op het goede pad

Oké, je motivatie is even weg, maar het is wel tijd om door te gaan. Hoe doe je dat? Nou, zo! Hierbij een aantal tips die je voor, tijdens en na een thuiswerkdag kunt toepassen.

Doe dit voor je thuiswerkdag begint

Activeer je gelukshormoon

Schrijf op wat je wil bereiken deze week en bedenk vervolgens wat je daar elke dag voor moet doen. Maak zo een dagelijkse to-do lijst die jou helpt om aan het eind van de week je doel(en) behaald te hebben! Elke keer dat je iets afstreept van je to-do lijst, komt het gelukshormoon dopamine vrij in je hersenen.

Image

Tips voor tijdens het werken

Samen sta je sterker dan alleen! Help elkaar om het werk leuk te houden door bijvoorbeeld allemaal een foto te delen van hoe ieders thuiswerkplek en -outfit eruitziet, werk samen via Teams of houd een virtuele koffiepauze voor meer interactie en verbondenheid met je collega’s.

Tot slot, wat doe je na het werk?

Reflecteer en pas aan

Neem aan het einde van je thuiswerkdag even de tijd om terug te kijken of wat je hebt gedaan. Heb je je dagelijkse doelen bereikt? Was de manier waarop je werkte goed, of kan het misschien nog beter? Op basis daarvan kun je bepalen of je morgen weer op dezelfde manier aan de slag gaat, of dat je iets net even wat anders aan gaat pakken.

Image

Hopelijk helpen deze tips je om gemotiveerder aan het werk te gaan op een thuiswerkdag. Ben je benieuwd naar wat je nog meer kan doen? Scroll dan verder!

Banner

Begin je thuiswerkdag sterk

Een ochtendroutine is erg belangrijk om je dag goed mee te beginnen. Met een goed ontbijt en wat beweging begin je je dag productief en dat zet de toon voor de rest van de dag! Ontwikkel daarom een goede ochtendroutine.

Lees hier hoe je dat doet

Banner

Frisse energie opwekken

De hele dag zitten is niet heel motiverend, dus neem tussendoor even de tijd om staand te stretchen. Hierdoor kun je binnen één minuut al een nieuwe dosis energie voelen!

Bekijk de video

Banner

Even een muziekje erbij

Muziek kan zorgen dat er dopamine vrijkomt in de hersenen, wat dus erg motiverend kan werken. Zorg wel dat je je nog kunt blijven concentreren met de muziek die je luistert. Voor veel mensen helpt de onderstaande muziek bijvoorbeeld goed!

Beluister de achtergrondmuziek hier

Hopelijk helpen deze tips en tools je om je motivatie te behouden tijdens het thuiswerken. Op deze manier werk je aan het opbouwen van discipline en zul je merken dat je steeds gemotiveerder blijft!

Niets voelt zo goed als wakker worden na een goede nachtrust. Wist je dat de kwaliteit van je slaap net zo belangrijk is als de duur ervan? En dat een goede nachtrust invloed heeft op je motivatie en ontwikkeling? In dit artikel gaan we daar dieper op in en geven we je tips voor een goede nachtrust.

Wat weet jij eigenlijk over slaap?

Één derde van ons leven brengen we slapend door.

1 / 3

De gemiddelde Nederlander slaapt zo’n 7 uur per dag. Dit komt overeen met het algemene advies. Maar slapen gaat niet alleen om hoe lang je slaapt.

1 / 3

Belangrijker is hoe góed je slaapt. En 63% van de Nederlanders is ontevreden over hun eigen slaapkwaliteit. Daar valt dus nog veel te winnen.

1 / 3

Waarom is slaap belangrijk?

De vier slaapfases

Wanneer je slaapt, gebeurt dat in een routine: een slaapcyclus. Tijdens een normale nacht doorloop je ongeveer vijf van deze slaapcycli. Een slaapcyclus duurt gemiddeld 90 minuten en heeft vier fasen.

Sluimerfase

De sluimerfase is wanneer je begint te slapen. Je ogen gaan langzamer bewegen en het wordt moeilijk om ze open te houden. Je hersenen worden steeds langzamer actief.

Image

Lichte slaap

Gewoonlijk duurt het maar een paar minuten voordat je van de sluimerfase naar de lichte slaap gaat. Dan is het moeilijker om wakker te worden. Het grootste deel van de nacht breng je door in de lichte slaap, vooral diep in de nacht.

Image

Diepe slaap

Als je diep slaapt, adem je langzaam en klopt je hart minder snel. Je lichaam bereidt zich voor op een nieuwe dag.

Image

REM-slaap

Tijdens de REM-slaap zijn ademhaling en hartslag onregelmatig, je spieren ontspannen en je ogen bewegen snel heen en weer. Dit wordt ook wel de droomslaap genoemd.

Image

De kwaliteit én kwantiteit van je slaap zijn dus erg belangrijk. Een goede nachtrust laat je de hele dag bruisen van energie! Klinkt goed toch?

Zzz…o heb jij een heerlijke nachtrust

Banner

Hoe goed is jouw nachtrust?

Benieuwd hoe goed jij slaapt? Doe de slaapcheck en ontdek wat je kunt doen om je nachtrust te verbeteren.

Doe de slaapcheck hier

Banner

Dromende deuntjes

Muziek voor het slapengaan ontspant en bevordert de slaap. Genres zoals klassiek en jazz dragen bij aan diepere slaap en zorgen voor een verfrissende ochtend.

Ontdek welke playlist bij jou past!

Banner

De kracht van een avondroutine

Een vaste avondroutine is heel belangrijk voor een goede nachtrust en een gebalanceerd leven. Hier zijn wat tips!

Lees het artikel

Hopelijk helpen deze inzichten je om je beter door de nacht te bewegen met een heerlijke nachtrust. Slaaplekker!

Zoek jezelf eens helemaal uit: waar ben je goed in, waarin kun je je verbeteren en wat wil je bereiken? Dit heeft te maken met persoonlijke ontwikkeling. Alles hierover lees je in dit artikel!

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Dit is de manier waarop je aan je vaardigheden of eigenschappen werkt: je leert iets nieuws of ontwikkelt een vaardigheid nog verder door. Bij persoonlijke ontwikkeling blijf je altijd leren. Hierdoor voel je je zelfverzekerder en kun je je gestelde doelen bereiken.

Waaruit bestaat persoonlijke ontwikkeling?

Het is heel breed, dus het is maar net waar jij aan wilt werken. Hieronder enkele voorbeelden:

Talenten ontwikkelen

Denk aan organiseren: neem jij initiatief en vind je het leuk om uitjes te organiseren in je vriendengroep of familie? Probeer dit dan ook eens op de werkvloer om de band met je collega’s te versterken! Of: zou je dit graag willen kunnen? Probeer het dan eerst eens uit bij je vrienden of familie om zo in een vertrouwde omgeving uit je schulp te kruipen.

Sociale vaardigheden

Misschien ben je wel een gesloten persoon die niet makkelijk praat en niet graag emoties laat zien, maar soms kan het juist heel fijn zijn om je gevoelens te delen met iemand. Begin door je meer open te stellen naar vrienden en familie en als je je daar comfortabel bij voelt, probeer het dan ook eens bij collega’s.

Financiële stabiliteit

Kun jij goed met geld omgaan? Als dit voor jou een valkuil is, is het misschien aan te raden om je uitgaven eens op een rijtje te zetten en te kijken waarin je kunt bezuinigen. Stel prioriteiten: welke uitgaven zijn noodzakelijk en welke hoeven eigenlijk niet? Leer zo ook hoe je beter kunt sparen!

Een persoonlijk ontwikkelingsplan in 4 stappen

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is het begin van je persoonlijke ontwikkeling!

Ga bij jezelf na waar je goed en minder goed in bent. Dit kan bijvoorbeeld door op te schrijven wat je leuk en minder leuk vindt aan je baan, want zo kom je erachter of dat iets te maken heeft met de baan zelf of juist iets wat jij zelf kunt verbeteren!

Voorbeeld van een SMART-doelstelling!

Ik neem de komende 2 maanden één project op me als projectmanager, om meer ervaring op te doen als leidinggevende.

En nu?

Als je al deze stappen hebt doorlopen, kan het proces van persoonlijke ontwikkeling van start gaan! Gebruik de onderstaande tools voor meer toelichting of hulp.

Banner

Hulp bij stap 1 van het POP

Bij stap 1 kan het helpen om een persoonlijke SWOT-analyse te maken. Hierin zet je je eigen sterke punten, verbeterpunten, kansen en bedreigingen neer. Hoe dit precies werkt, lees je via de knop hieronder!

Klik hier voor uitleg

Banner

Ontdek je talent

Waar ben jij goed in? Doe de test om erachter te komen wat jouw kwaliteiten zijn!

Doe de test

Banner

Wees je onzekerheid de baas

“Aan de andere kant van twijfels aan jezelf staat de persoon naar wie je je hele leven al op zoek bent.”
Twijfels aan jezelf kunnen ervoor zorgen dat je jezelf niet verder ontwikkelt. Laat je inspireren door de onderstaande video, die je leert om niet meer onzeker te zijn zodat je kunt bereiken wat je wil bereiken.

Bekijk de video

Wij wensen je heel veel succes met je persoonlijke ontwikkeling!

Heb jij wel eens last van je nek of rug tijdens je werk? Dan is het belangrijk om de inrichting van jouw werkplek eens te checken. In dit artikel lees je de beste tips om je werkplek ergonomisch en goed in te stellen!

Hoe zit jij achter je bureau? Bij het juist instellen van je werkplek moet je op een aantal dingen letten om lichamelijke klachten te voorkomen. Lees verder om te lezen hoe je dit kunt doen.

Dit is belangrijk om te weten over…

  1. Zithoogte: zet de stoel zo hoog dat je ellebogen een hoek van 90 graden maken als je je handen op de plek legt waar zij het hun werk doen. Ook de hoek tussen je boven- en onderbeen moet 90 graden zijn. Je voeten zouden nu plat op de grond moeten staan. Als dit niet zo is, maak dan gebruik van een voetenbankje.
  2. Armleuningen: zet deze op een positie dat je onderarmen er losjes op kunnen rusten.
  3. Rugleuning: schuif de stoel aan tegen het bureau en stel de hoogte van de rugleuning zo in dat het de holte van je rug ondersteunt, maar zet deze niet té strak tegen je rug aan.

Hopelijk helpen deze tips je om je werkplek beter in te stellen. Zou je er graag een beter beeld van willen? Bekijk dan de onderstaande video’s voor meer informatie!

Banner

Ontcijfer de ergonomische bureaustoel

Op ergonomische bureaustoelen vind je allerlei knopjes en dingetjes, maar laten we eerlijk zijn: het is best ingewikkeld. Bekijk deze video om te zien hoe je zo’n stoel perfect instelt!

Klik hier

Banner

En wat nu als je staand werkt?

De onderstaande video geeft een samenvatting van het instellen van de gehele werkplek, ook als je gaat staan achter een verstelbaar bureau!

Klik hier

Veel succes met het instellen van je werkplek!

Wil je je brein een flinke boost geven? Net zoals je lichaam, heeft namelijk ook je brein oefening nodig om gezond en scherp te blijven. Gelukkig zijn er tal van manieren om je geest te ontwikkelen en het beste van alles is dat het leuk kan zijn!

Waarom de hersenen trainen?

Mentale uitdagingen leiden tot nieuwe verbindingen in je hersenen. Hierdoor wordt je denkkracht sterker. En dat is handig, want als er iets misgaat in je hersenen, kunnen die nieuwe verbindingen helpen om dat op te vangen. Zo blijf je langer goed in dingen doen en kun je problemen met onthouden en langzamer denken uitstellen.

Voordelen

  • Beter denken en dingen makkelijker onthouden
  • Verbeterde creativiteit
  • Stressvermindering

Wist je dat…

Puzzelen je brein jonger houdt? Het spelen van woord-, cijfer- en legpuzzels zorgt dat je hersenverbindingen behouden blijven en houdt je brein hiermee letterlijk jonger!

1 / 3

Puzzelen je geheugen verbetert? Het traint je kortetermijngeheugen, wat je prestaties op andere gebieden kan verbeteren.

1 / 3

Puzzelen je probleemoplossend vermogen en mindset verbetert? Het traint je brein om problemen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en creatieve oplossingen te vinden.

1 / 3

Laten we beginnen met het onderzoeken van jouw kennis over de hersenen.

Daag jezelf uit met hulp van de Hersenstichting

Wat weet jij van je hersenen?

Doe de quiz

Image

Train je brein!

Met een beetje inspanning en creativiteit kun je je brein een leuke en effectieve workout geven. Dus zet die hersencellen aan het werk en geniet van de voordelen van een scherpe en energieke geest!

Banner

Kun jij alle woorden vinden?

Maak de vitaliteitswoordzoeker en ontdek de oplossing!

Ga naar de woordzoeker

Banner

Een hersenkraker voor de geest

Duik in de wereld van cijfers en logica terwijl je jezelf uitdaagt met de sudoku van de dag!

Sudoku van de dag

Als zorgmedewerker speel je een belangrijke rol in het welzijn van de samenleving. In de zorgsector kun je dan ook vaak te maken krijgen met verschillende uitdagingen. Het behouden van motivatie kan dan soms wat lastiger zijn. Dit artikel biedt inspiratie en tips om gemotiveerd te blijven.

Bijna iedereen die in de zorg werkt, doet dit vanuit hun intrinsieke motivatie om mensen te helpen. Werken vanuit je drijfveren vergroot je betrokkenheid en motivatie. Het geeft je energie en je hebt het gevoel iets bij te dragen.

Natuurlijk kan het voorkomen dat je af en toe wat minder gemotiveerd bent. In dat geval bieden wij wat inspiratie!

Herinner jezelf aan je doel

Neem regelmatig de tijd om te reflecteren op de impact die je hebt op het leven van patiënten. Denken aan waar je het allemaal voor doet, kan je een boost geven, zelfs op de lastige dagen.

Image

Vier successen (hoe klein ze ook zijn)

Of het nu gaat om een succesvolle behandeling, een positieve reactie van een patiënt of goed teamwerk, erken en vier deze momenten. Het versterkt niet alleen de teamgeest maar boost ook je eigen motivatie.

Image

Leer en groei continu

Blijf jezelf uitdagen door voortdurend te leren en te groeien. Neem deel aan trainingen, volg seminars, en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de zorg. Je vaardigheden en kennis ontwikkelen kan de motivatie stimuleren.

Image

Onderneem écht actie

Als zorgmedewerker ben je een onmisbare schakel in het welzijn van anderen. Je inzet maakt echt een verschil. Blijf volhouden, je bent waardevol!

Even opladen…

Banner

Werk die bucket list af!

Onderneem in je vrije tijd dingen die helemaal niets met je werk te maken hebben. Leer die taal, doe die sport of neem deel aan die ene workshop! Hier krijg je energie van en ben je daarna weer helemaal ready om aan het werk te gaan.

Banner

Tijd voor een teamuitje

Teamuitjes versterken de teamspirit, wat vooral in de hectische zorgomgeving waar een pauze er soms bij inschiet, belangrijk is!

Doe meer inspiratie op