Waarom is duurzaam eten belangrijk?

Onze voedselconsumptie heeft een grote impact op het milieu. Zo gebruikt de productie van voedsel veel water en land en put het de bodem uit. Door duurzaam te eten beschermen we de aarde en kunnen voedingsbehoefte voor nu en in de toekomst worden voorzien.

Met een aantal simpele tips van het Voedingscentrum kun jij duurzamer eten, wat een positief effect kan hebben op het milieu én je gezondheid.

 

Wist je dat… er voor de voedselproductie van iedere Nederlander 2 voetbalvelden nodig zijn?

1. Verspil minder voedsel

Veel Nederlanders zouden graag hun voedselverspilling terugdringen. De voornaamste oorzaken van voedselverspilling zijn het niet op maat kopen en koken van voedsel. Door je voorraad te checken en te winkelen met een boodschappenlijstje koop je niet te veel voedsel in. Je verspilt niet te veel voedsel tijdens het koken door producten op de juiste manier te bewaren en juiste porties te bepalen met een maatbeker of keukenweegschaal.

5 manieren voedselverspilling tegen te gaan:

Check wat je al hebt

Controleer de voorraad voordat je boodschappen doet. Zo weet je wat je nodig hebt en wat je nog in huis hebt.

Image

Plan je maaltijden

Maak boodschappenlijstjes voor een hele week. Heb je een ingrediënt nodig voor een gerecht wat niet helemaal gebruikt wordt? Bedenk dan nog een gerecht met dit ingrediënt zodat het niet weggegooid hoeft te worden.

Image

Restjes bewaren

Bewaar restjes en open verpakkingen op een vaste plek in de koelkast. Zo zie je makkelijk wat al is geopend en dus snel op moet.

Image

Meten is weten

Kook precies genoeg. Weeg af hoeveel je gebruikt zodat je niet teveel maakt.

Image

THT-datum

Beoordeel bij producten met een THT-datum (tenminste houdbaar tot) zelf of het product niet meer goed is als de datum op de verpakking is verstreken. Kijk, ruik en proef of het product nog goed is, een verstreken THT-datum betekent niet direct dat het product niet meer gegeten kan worden.

Image

2. Eet minder rood en bewerkt vlees

Binnen het Nederlandse voedingspatroon is vlees verantwoordelijk voor verreweg het grootste deel van de broeikasgasemissies en landgebruik. Kies in plaats van rood en bewerkt vlees vaker plantaardige eiwitten in de vorm van peulvruchten, ongezouten noten en duurzame vis.

Inspiratie nodig? De volgende recepten zijn allemaal goed voor het milieu, vervangen een stukje vlees voor een ander product en zijn klaar in minder dan 30 minuten.

Banner

3. Vervang alcohol, fruitsappen en frisdranken door kraanwater, thee en/of koffie.

Deze dranken zijn niet alleen slecht voor je gezondheid, maar hebben ook een hoge klimaatbelasting. Kraanwater is het minst belastend voor het milieu. Drink daarom vooral kraanwater, thee en/of koffie zonder suiker.

Heb je een keertje behoefte aan water met een smaakje? Probeer dan deze fruitcombinaties in je water!

  • Gember en sinaasappel
  • Framboos, citroen en munt
  • Sinaasappel, komkommer en munt
  • Limoen en aardbei
  • Aardbei en kiwi
  • Watermeloen, granaatappel en munt