Mensen met ADHD en ADD kunnen te maken hebben met uitdagingen op het werk. Gelukkig zijn er strategieën en aanpassingen die kunnen helpen om de productiviteit te verhogen en de werkervaring te verbeteren. In dit artikel geven we daar uitleg over en delen we tips voor die medewerkers.

ADHD en ADD in het kort

ADHD en ADD worden gekenmerkt door problemen met aandacht, concentratie en impulscontrole. Mensen met ADHD kunnen ook hyperactief zijn, terwijl mensen met ADD over het algemeen minder hyperactief gedrag vertonen. Deze aandoeningen kunnen iemands vermogen om taken te voltooien, informatie te verwerken en organisatorische vaardigheden te beheersen beïnvloeden.

Tips voor op de werkvloer

Daarom geven we jou de volgende tips! Met deze tips kom jij je werkdag beter door. Sommige tips zijn meer ADHD gerelateerd, andere ADD. De meeste zijn voor allebei toepasbaar.

Creëer een gestructureerde omgeving

Zorg voor een opgeruimd en georganiseerd bureau. Gebruik bijvoorbeeld mappen, lades of digitale tools om documenten en taken te ordenen. Een overzichtelijke werkomgeving kan helpen om afleiding te verminderen.

Image

Verminder afleidingen

Probeer een rustige werkomgeving te vinden, zodat je niet doorlopend afgeleid wordt. Misschien zijn er in mogelijkheden om je wat terug te trekken als je bezig bent met taken die vragen om concentratie.

Image

Pomodoro techniek

ADHD kan het moeilijk maken om langdurige aandacht te behouden. Probeer je werktijd op te delen in kortere blokken. Neem na elke 25 minuten werktijd even 5 minuten pauze. Dit kan helpen om je productiviteit te verbeteren en overprikkeling te voorkomen.

Image

Communiceer

Praat met je collega’s en leidinggevende over je ADHD of ADD en eventuele aanpassingen die je nodig hebt om optimaal te functioneren. Door openlijk te communiceren, kun je begrip en ondersteuning krijgen van je collega’s.

Image

Haal voldoening uit je werk

Zorg dat je werk hebt waarvan je de inhoud echt leuk en interessant vindt. Werk je te veel op standje automatische piloot, ga dan op zoek naar nieuwe uitdagingen en activiteiten die je graag wilt oppakken. Overleg met je werkgever of collega wat je zou kunnen doen.

Image

Vraag om hulp

Loop je vast in de planning? Regelmatig overleggen helpt. Besef dat klankborden met de buitenwereld wonderen doet. Plannen en structureren zijn niet jouw beste kwaliteiten. Worstel niet te lang in je eentje in je ADD-bubbel. Copy-paste de werkwijze van je collega en geef er je eigen draai aan.

Image

To do lijstjes

Schrijf dagelijks een to-do list waarop je je taken en deadlines noteert. Houd de lijst beknopt en zorg ervoor dat je realistische doelen stelt. Door taken af te vinken terwijl je ze voltooit, kun je een gevoel van voldoening ervaren en je voortgang bijhouden.

Image

Maak gebruik van visuele hulpmiddelen

Gebruik kleurcodes, post-its, whiteboards of andere visuele hulpmiddelen om belangrijke informatie op te splitsen en te markeren. Dit kan helpen bij het prioriteren van taken en het behouden van focus.

Image

Onthoud dat deze tips algemeen zijn en dat iedereen met ADHD en ADD uniek is. Experimenteer en ontdek wat het beste werkt voor jou. Als je merkt dat je symptomen aanzienlijk van invloed zijn op je functioneren, overweeg dan om professioneel advies van een arts of een gespecialiseerde hulpverlener te vragen.