Werken in de zorgsector leidt vaak tot een gevoel van voldoening, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen, zoals agressie en geweld. Dit artikel biedt waardevolle informatie en tips om jou te ondersteunen bij het omgaan met agressie bij je dagelijkse werkzaamheden.

75% van medewerkers in zorg en welzijn heeft te maken met agressie of ongewenst gedrag.

1 / 3

Agressie en ongewenst gedrag zorgen voor mentale (8%) en fysieke (5%) klachten.

1 / 3

Meest voorkomende vormen van agressie en ongewenst gedrag: Verbale agressie 67%, Fysieke agressie 38%, Seksuele intimidatie 22%, Pesten 25%

1 / 3

Soorten agressie

Agressie en geweld in de zorg kunnen op verschillende manieren voorkomen. Hieronder vind je een overzicht van welke soorten agressie er zijn, hoe je ze kunt herkennen en wat je kunt doen als je in die situaties zit.

Professioneel handelen

Wees je bewust van je eigen gedrag

Soms roep je onbedoeld agressie op. Let erop of je reacties of signalen goed overkomen bij de zorgvragers. Dit betekent niet dat je fout bent, maar het kan geen kwaad om in de spiegel te kijken.

Image

Stel je grenzen

Stel duidelijk je grenzen en communiceer wat je van de ander verlangt. Als je zelf weet wat je acceptabel vindt, kun je dit ook goed en duidelijk verwoorden naar de zorgvragers.

Image

Ga de reden voor de agressie na

Wanneer je weet waarom iemand agressief wordt, kun je er iets aan doen. Benoem die reden en toon dat je die persoon begrijpt. Je zult zien dat de ander daardoor sneller rustiger wordt en gehoord voelt.

Image

Door de oorzaken van agressie te begrijpen, preventieve maatregelen te nemen en effectieve strategieën toe te passen, kun je de veiligheid van zowel jezelf als je patiënten waarborgen.

Banner

Werk jij veilig in de zorg?

Kom erachter hoe goed jij om kunt gaan met anderen, incidenten en risico’s.

Doe de zelfevaluatie

Banner

De-escaLEREN

Leer hoe je situaties kunt kalmeren met behulp van dit stappenplan!

Bekijk het stappenplan

En onthoud goed…

Je eigen veiligheid staat altijd voorop. Als je om welke reden dan ook niet meer in staat bent om voor jezelf te zorgen, kun je ook niet voor anderen zorgen. Het is essentieel om altijd aan te geven wanneer er sprake is van een risico.