Onze levensstijl heeft invloed op hoe we eruitzien, maar ook op hoe we ons voelen. We hopen dat je tijdens de meting meer inzicht hebt gekregen in je lichaamssamenstelling en hoe je deze zou kunnen verbeteren. In dit artikel geven wij je nog enkele tips!

Metabolische leeftijd

Onze metabolische leeftijd geeft de fysieke leeftijd van ons lichaam weer. Het liefst hebben we dat onze metabolische leeftijd ongeveer gelijk of lager ligt dan onze kalanderleeftijd. Een verhoogde metabolische leeftijd correleert met een hoger risico op leefstijlziekten, waaronder diabetes type-2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en overgewicht.

 

Welke factoren hebben invloed op onze metabolische leeftijd?

Hoe ouder we worden hoe lager ons BMR wordt. BMR is het basaalmetabolisme, oftewel het aantal kcal wat ons lichaam verbruikt in rust. Na het 20e levensjaar neemt je BMR gemiddeld genomen per decennium met 2-3 procent af. Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen een lagere BMR dan mannen. Dit heeft mede te maken met dat mannen meer spiermassa hebben dan vrouwen.

Het vetpercentage geeft de hoeveelheid vet aan die opgeslagen ligt in je lichaam. Dit is je totale lichaamsgewicht – de vetvrije massa (spieren, botten, water, pezen, weefsels, organen, et cetera). De hoeveelheid vet in je lichaam bestaat uit twee delen:

  • Essentieel vet, wat je lichaam nodig heeft om te functioneren
  • Niet-essentieel vet, wat opgeslagen wordt als extra energiebron.

Spiermassa is zowel interessant als je wanneer je actief aan het sporten bent als wanneer je fitter wilt worden. Wanneer je vetpercentage daalt maar je spiermassa toeneemt word je slanker. Spieren wegen zwaarder dan vet, wanneer je spiermassa toeneemt kan het zijn dat je gewicht hetzelfde blijft maar je er wel fitter uitziet en voelt!

Factoren zoals stress, slaap en roken hebben ook invloed op je metabolische leeftijd. Deze factoren hebben invloed op je hormonen en kunnen je hormonen in de war brengen. Daardoor krijg je bijvoorbeeld meer eetlust, hou je meer vet vast en brengt het negatieve gezondheidseffecten met zich mee.

Hoe kun jij je metabolische leeftijd verbeteren?

Het goede nieuws is dat je zelf invloed hebt op het verbeteren van je metabolische leeftijd! Hier een aantal praktische tips om toe te passen:

Banner

80-20 principe

Volgens het 80-20 principe richt je je voeding op 80% gezonde en voedzame producten, terwijl je 20% ruimte laat voor minder gezonde keuzes. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden. Af en toe genieten van een koekje, snoepje of patatje is prima, zolang het geen dagelijkse gewoonte wordt!

Banner

Korte termijn vs. lange termijn

Op de korte termijn lijkt niets verleidelijker dan neerploffen op de bank: direct comfort en gewoon even ontspannen. Maar wat als we een moment nemen om verder te kijken?

Op de lange termijn zorgt meer beweging voor een sterker lichaam, een verbeterde gezondheid, en een algeheel gevoel van welzijn. De balans ligt in het midden, zolang we ons lange termijn gevoel maar niet uit het oog verliezen.

Banner

Maak slapen een prioriteit

Een belangrijk principe voor goede slaap is consistentie. Probeer een regelmatig slaapritme aan te houden door elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt je lichaam en interne klok om in een gezond slaappatroon te blijven. Dit betekent dat het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen, dieper te slapen en op het juiste moment wakker te worden.

In onze zoektocht naar een gezondere levensstijl, hebben we de sleutels tot het begrijpen en verbeteren van onze metabolische leeftijd ontdekt. Onze fysieke gezondheid speelt een cruciale rol bij het voorkomen van leefstijlziekten. Of het nu gaat om het aanpassen van je voedingspatroon volgens het 80-20 principe, het bewust worden van je vetpercentage en spiermassa, of het beheren van stress en het prioriteren van goede slaap, elke stap draagt bij aan een gezondere metabolische leeftijd en welzijn. Dus, ga met vertrouwen de uitdaging aan en investeer in jezelf!