De Dag van de Lach (7 mei 2023) is bedoeld om even een potje te gieren en te brullen. We worden geconsumeerd door onze dagelijkse bezigheden en dan zijn ontspanning en lachen niet vanzelfsprekend. Terwijl lachen juist veel gezondheidsvoordelen heeft. Wij leggen jou in dit artikel uit waarom lachen zo belangrijk is en hoe je dit meer kunt doen!

Gezondheidsvoordelen van lachen

Vrolijke interactie tussen mensen hebben een langdurig effect op de mind. Naast de psychologische voordelen heeft lachen ook een een groot aantal fysiologische voordelen. Zo is er een duidelijke daling van de bloeddruk te zien, een verminderde spierspanning en een verbetering van de functie van de luchtwegen. De positieve kracht van humor maakt dat mensen een goed gevoel over zichzelf krijgen, wat de stress weer reduceert. Door een flinke lachbui kan het stresshormoon cortisol zelfs met 39% afnemen.

Redenen waarom we meer moeten lachen op het werk.

In een traditionele werkomgeving wordt er nogal eens achterdochtig gekeken als er teveel wordt gelachen op de werkvloer. Waar wordt gelachen, wordt niet gewerkt. Toch werkt het niet helemaal zo. Humor op de werkvloer heeft juist een positief effect op de productiviteit.

Zo lach jij meer op het werk!

Vertel een mop

Maak jezelf en je collega’s aan het lachen. Vertel eens een mop of laat een grappig filmpje zien op YouTube. Let wel goed op de setting en of de grap niet te ver gaat. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Image

Geef complimentjes

Complimenten vergroten je geluksgevoel. Verspreid daarom geluk op de werkvloer en deel complimenten uit aan je collega’s. Daar voelen zij zich beter van. En jij ook. Lees ons artikel over de kracht van een goed compliment.

Image

Vier de successen

Successen moet je vieren, ook de kleine successen. Vaak wordt dit vergeten en gaan we weer verder met de werkdag. Maak het eens zichtbaar! Zet bijvoorbeeld een gezellig muziekje op of neem iets lekkers mee voor je collega’s. Hierdoor creëer je er een vrolijk gevoel bij.

Image

Meer lachen is dus goed voor ons. En omdat we veel op ons werk te vinden zijn is het ook goed om daar geregeld te lachen met elkaar! Het is daarom juist heel goed dat er ook grappige filmpjes, humoristische columns en andere vormen van humor op LinkedIn staan. Want hoe meer we lachen, hoe beter we ons voelen en dat zorgt weer voor betere prestaties op het werk.