Een vaste avondroutine kan echt een groot verschil maken. Het opzetten van een consistente avondroutine draagt niet alleen bij aan een goede nachtrust, maar bevordert ook een productieve en gebalanceerde levensstijl. In dit artikel delen we enkele tips en inspiratie voor jouw avondroutine.

De beste avond versie van jezelf

Een avondroutine is iets heel persoonlijks en wij geven je dan ook geen voorbeeld van een hele routine. Ons doel is om met dit artikel inspiratie te bieden als het gaat om welke onderdelen je in je avondroutine kunt implementeren.

Vaste bedtijden

Probeer elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, ook in het weekend. Dit helpt je lichaam een consistent slaap-waakritme te behouden.

Image

Schermvrije tijd

Beperk het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en computers minstens een uur voor het slapengaan. Het blauwe licht kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoren.

Image

Lees een boek

Kies voor het slapengaan voor ontspannende verhalen in plaats van spannende boeken. Dit kan je helpen om je gedachten los te laten en je geest te kalmeren.

Image

Donkere en koele slaapkamer

Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Dit creëert een optimale omgeving voor een goede nachtrust.

Image

Beperk cafeïne en suiker

Vermijd cafeïne houdende dranken en suikerhoudende snacks in de avond, omdat deze je wakker kunnen houden. Ga voor water of (cafeïnevrije) thee.

Image

Voorbereiding voor de volgende dag

Leg je kleding en spullen klaar voor de volgende dag. Dit minimaliseert de stress in de ochtend en helpt je met een gevoel van controle in slaap te vallen.

Image

Ontspanningsoefeningen

Neem de tijd voor ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga om je geest tot rust te brengen en stress te verminderen.

Image

Gezond dineren

De avondmaaltijd is cruciaal voor een gezonde en gebalanceerde levensstijl. Om het je wat gemakkelijker te maken, delen we enkele recepten voor smakelijke, gezonde avondmaaltijden.

Zo sluit je jouw dag ontspannen af

Kijk eens naar deze tips om je avond lekker relaxed door te komen. Zoek uit wat het beste bij je past en ontspan.

Banner

Geef je ogen rust

Er zijn genoeg dingen die je kunt doen zonder al die beeldschermen. Bekijk deze lijst voor inspiratie.

  • Lees een boek
  • Neem een ontspannende douche of ga in bad
  • Doe een spelletje (zoals een kaart-/bordspel, puzzel)
  • Doe een meditatiesessie
  • Zet een rustige playlist op
Banner

Maak je hoofd leeg voor het slapengaan

Voor als jij je dag liever eindigt met mediteren.

Bekijk het hier

Banner

Kalmte in een kopje thee

Deze theesoorten geven jou een kalmerend gevoel voor het slapengaan.

  • Kamille
  • Lavendel
  • Valeriaan
  • Passiebloem
  • Citroenmelisse

Het opzetten van een avondroutine vergt tijd en inspanning. Blijf consistent en geef jezelf de kans om eraan te wennen. Het kan enkele weken duren voordat het een gewoonte wordt, maar het zal uiteindelijk een waardevolle toevoeging zijn aan je dagelijkse routine.

Banner
Banner
icon-back-arrow Tips & inspiratie