Van 17 t/m 21 april is het Week van de Overgang. Deze week is bedoeld om mensen meer kennis te geven over de overgang, zodat zij begrijpen wat erbij komt kijken en hoe je ermee om kunt gaan. In dit artikel leggen wij je uit wat de overgang inhoudt en wat voor effecten het kan hebben op werkende vrouwen.

De overgang

Vrouwen kunnen vanaf hun 40ste te maken krijgen met de overgang: de jaren rondom de laatste ongesteldheid. De overgang begint wanneer de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progestageen gaat dalen. Er gebeurt veel in het vrouwelijk lichaam, omdat de vruchtbare periode wordt afgesloten. De overgang kan 5 tot 10 jaar duren, dus vrouwen kunnen lang last hebben van bijbehorende klachten (en dat kunnen er veel zijn!).

Overgangsklachten

De klachten die vrouwen ervaren tijdens de overgang kunnen invloed hebben op de werkvloer. Het is dus goed voor zowel de vrouw als haar collega’s om zich hier bewust van te zijn.

How to help?

Vrouwen kunnen het dus best zwaar hebben tijdens de overgang. Ondanks dat, willen ze graag door blijven gaan met het normale leven. Daarvoor is het belangrijk om de overgang bespreekbaar te maken op de werkvloer. Ook is het belangrijk dat iedereen zich bewust is over de gevolgen van de overgang, zodat iedereen kan begrijpen waar vrouwen mee om moeten gaan.

Banner

Tips voor collega’s

  • Probeer te letten op de temperatuur van de werkruimte. Probeer het koel te houden, zodat je collega het niet té warm krijgt tijdens een opvlieger.
  • Vraag regelmatig hoe het gaat met je collega. Ze kan zich door de overgangsklachten niet zo fijn voelen en voelt zich gesteund als iemand haar vraagt hoe het gaat.
  • Neem werk over van je collega als je merkt dat het niet goed met haar gaat.

Tips voor de vrouw in de overgang

Zit je zelf in de overgang? Je kunt zelf ook dingen doen om je overgangsklachten te verzachten. Denk hierbij aan gezond eten, geen of minder alcohol drinken, voldoende te bewegen op een dag en nog veel meer. Bekijk de video “Wat kunt u zelf doen tegen overgangsklachten?” om hier meer inzicht in te krijgen.

Week van de Overgang

Meer weten over Week van de Overgang?