De oorsprong van mindfulness

Mindfulness is een techniek om je aandacht te richten op het hier en nu, zonder oordeel of afleiding. Die techniek is eeuwenoud en vindt haar oorsprong in de oosterse filosofieën en religies, zoals het boeddhisme. Daarin wordt mindfulness als een manier gezien om de geest te trainen en te ontwikkelen. Op deze manier verkrijg je een dieper inzicht in zowel jezelf als de wereld om je heen.

In de afgelopen decennia is mindfulness steeds populairder geworden in de westerse wereld. Dit komt doordat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness effectief kan zijn bij het verminderen van stress en angst en bij het verbeteren van de mentale gezondheid.

"Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder" - Lao Tse

1 / 3

Waarom zou ik met mindfulness aan de slag gaan?

Mindfulness kan je veel voordelen bieden in je dagelijks leven. Zo kan het stress en burn-out klachten verminderen, je geluksgevoel verhogen, en bijdragen aan een betere concentratie.

Klaar, voor de start…rust

Mindfulness is heel makkelijk om toe te passen in je dagelijks leven. Eén veelvoorkomende manier is  meditatie. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld een ademhalingsoefening te volgen.

Is dit niet echt iets voor jou? Geen zorgen, want mindfulness kun je ook toepassen tijdens het uitvoeren van alledaagse taken, zoals het eten van een maaltijd of het wandelen in de natuur.

Ademhalingsoefening

De vierkante ademhaling, oftewel box breathing, is een ademhalingstechniek waarbij je hartslag vertraagd. Een mooie oefening om je te richten op je ademhaling en even helemaal tot rust te komen

Doe een ademhalingsoefening

Image

Mindful wandelen

Tijdens een wandelmeditatie maak je opnieuw kennis met je omgeving. Je word je bewust van je lichaam en komt in contact met alles wat je hoort en ziet.

Ga mindful wandelen!

Image

Bodyscan

Een bodyscan brengt je uit je hoofd en in je lichaam. Zo word je bewuster van wat er in je lichaam omgaat. Ook helpt het je om je aandacht te trainen.

Doe een bodyscan meditatie

Image

Nog goed om te weten

Mindfulness is geen snelkoppeling naar een perfect leven. Het is een tool die je kunt inzetten om bewuster te leven, en meer rust en tevredenheid te ervaren. Het is belangrijk dat je een oefening zoekt die bij jouw past en hiermee te beginnen. Vooral als je daar eigenlijk geen tijd voor hebt, kan het je grote voordelen geven.

Word mindful met de Mindfulness Coach app!