Tijdens Dry January drink je een maand geen alcohol om te zien wat het met je doet. Na de challenge is meer dan de helft van de deelnemers bewuster van hun alcoholgebruik en kiezen ze bewust óf, wanneer en hoeveel ze drinken. Het draait niet om nooit meer drinken, maar om een tijdelijke pauze in te lassen.

Voordelen van Dry January

Zowel fysiek als mentaal heb je profijt van geen of minder alcohol drinken.

  • zo voel je je blijer, fitter en scherper;
  • verbetert je concentratie;
  • slaap en sport je beter;
  • je leert ‘nee’ zeggen;
  • en verbetert je weerstand.

Dry january volhouden

Hieronder geven wij jou wat tips die ervoor zorgen dat jij deze challenge en maand zo goed als mogelijk doorkomt.

Bereid je voor

Ga alvast na op welke momenten je in aanraking zou kunnen komen met alcohol en hoe je hiermee om wilt gaan. Je kunt ook een lijstje maken met redenen waarom je niet gaat drinken deze maand. Wanneer je het moeilijk hebt kun je dit lijstje erbij pakken om gemotiveerd te blijven.

Stel je omgeving op de hoogte

Laat jouw vrienden en familie van te voren weten dat jij er deze maand voor kiest even geen alcohol te drinken. Zo weet iedereen dat ze jou geen alcohol hoeven aan te bieden. Zo maak je het jezelf makkelijker.

Leer van een misser

Lukt het een dag niet? Geef dan niet gelijk op! Stel jezelf de vragen: waarom ging het fout? Hoe kan ik dat de volgende keer beter doen? Welke alternatieven voor drankjes kan ik bedenken? Op deze manier weet jij de volgende keer hoe je beter om kunt gaan met zo’n situatie.

Beloon jezelf

Elke keer dat je jezelf op een nieuwe manier beloont, maken je hersenen een nieuwe beloningsherinnering aan. Zo wordt stoppen met drinken leuker, makkelijker en blijf je gemotiveerd. Hoe sterker deze herinnering wordt, hoe makkelijker het de volgende keer wordt om niet te drinken.

Zoek alternatieven voor je favoriete drankjes

Het is natuurlijk niet zo dat je wanneer je geen alcohol meer drinkt alleen maar ‘saaie’ drankjes kunt drinken. Er zijn namelijk genoeg opties! Zo is er tegenwoordig veel 0.0% drank te koop. Ook kun je in bepaalde situaties ook gaan voor een ‘mocktail’, oftewel een cocktail zonder alcohol.

Mocktails inspiratie

Maak jij deze alcoholvrije cocktails op een feestje of als toetje? Zo drink je toch wat feestelijks, maar op een verantwoorde manier!

Ga ook de uitdaging aan en stop een maandje met drinken. Laat deze tips je helpen. Veel succes!