Tijdens de feestdagen wordt vaak uitgepakt met decadente maaltijden en lekkernijen. Hoewel het een tijd van vreugde en genot is, kan het moeilijk zijn voor wie een gezonde relatie met voedsel wil behouden. Toch is het mogelijk om te genieten van feestelijke gerechten zonder overmatige consumptie en schuldgevoelens. In dit artikel gaan we daar verder op in.

Wat is bewust eten?

Bewust eten is met volledige aandacht genieten van voedsel. Het houdt in dat je luistert naar je lichaam, de smaken waardeert, en erkent wanneer je trek hebt. Tijdens de feestdagen kan bewust eten je helpen om te genieten van heerlijke maaltijden zonder te veel te eten.

Zo behoud jij een gezonde relatie met eten in december

Luister naar je lichaam

Voordat je opnieuw opschept, pauzeer even en vraag jezelf af of je echt nog trek hebt. Leer het verschil kennen tussen fysieke trek en emotionele trek.

Image

Geniet van elke hap

Neem de tijd om te proeven en waardeer de smaken, texturen en aroma’s van het eten. Kauw langzaam en geniet van elke hap, zodat je lichaam de kans heeft om te beseffen dat het voedsel binnenkomt.

Image

Kies bewust

Selecteer voedzame opties en vul je bord met een mix van eiwitten, groenten, volle granen en gezonde vetten. Dit betekent niet dat je alle lekkernijen moet vermijden, maar wees selectief en geniet met mate.

Image

Herken verzadiging

Leer de signalen van verzadiging herkennen, zoals een vol gevoel in je maag en een afnemende interesse in het eten. Stop met eten wanneer je je verzadigd voelt.

Image

Wees lief voor jezelf

Als je toch een keer te veel eet, veroordeel jezelf dan niet. Het is normaal om af en toe over de schreef te gaan. Pak de draad gewoon weer op bij de volgende maaltijd.

Image

Koop niet te veel

Met een kast vol snoepgoed maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten.

Image

Portie beweging

Zorg de hele maand, dus ook tijdens de feestdagen, voor een lekkere portie beweging. Maak een mooie winterwandeling of een fietstocht bijvoorbeeld. Kom in ieder geval van die bank af!

Image

De 80/20 regel

De 80/20 regel benadrukt dat een vitaal leven draait om balans. Als je 80% van de tijd gezonde keuzes maakt, kun je de overige 20% besteden aan wat minder gezonde opties. Het erkent dat perfectie niet nodig is, zolang er over het algemeen gezonde gewoonten worden gevolgd. Het is een flexibele benadering van een gezonde levensstijl, die ruimte biedt voor genieten en ontspanning.

Lekkere, gezonde recepten

Wanneer je behoefte hebt aan gezonde(re) varianten van de traditionele lekkernijen tijdens de feestdagen, bieden we je hieronder wat inspiratie.

Banner

Sinterklaas

Geniet van de traditie met dit gezonde(re) kruidnoten recept!

Bekijk het hier

Banner

Kerst

Ontdek de smaakvolle magie van kerst met deze gezonde hapjes.

Bekijk het hier

Banner

Oud en Nieuw

Smaakvol, gezond en perfect voor oud en nieuw.

Bekijk het hier

Banner
Banner
icon-back-arrow Tips & inspiratie