Of je nu veel sport of gewoon goed wilt letten op je voeding: het is belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Hierover kun je veel informatie vinden op het internet, maar niet alles is waar! Wij zetten de feiten en fabels voor je op een rijtje én geven je daarnaast inspiratie voor eiwitrijke maaltijden.

Eiwitten uitgelegd

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Ze zorgen ervoor dat je lichaam aminozuren binnenkrijgt. Aminozuren geven je energie, zorgen ervoor dat cellen in je lichaam worden opgebouwd en dat je spieren herstellen na een sportsessie.

Eiwitrijke producten

Eiwitten zitten vooral in plantaardige en dierlijke producten. Denk hierbij aan brood, volkorenpasta, vlees, vis, kaas en eieren. Wil je in één maaltijd zoveel mogelijk eiwitten binnenkrijgen, dan is vlees een goede optie (daar zit wel 20 tot 30% aan eiwit in!).

Eiwitten voor sporters

Sporters noemen eiwitten graag proteïne en proberen daar zoveel mogelijk van binnen te krijgen. Tijdens het sporten, komen er kleine scheurtjes in je spieren en de aminozuren in eiwitten zorgen ervoor dat het spierweefsel weer kan herstellen.

Eiwitten voor vegetariërs en veganisten

Omdat er vooral veel eiwitten in dierlijke producten zitten, vallen er al een aantal eiwitrijke producten weg voor hen. Niet getreurd, er zijn ook genoeg eiwitrijke plantaardige producten! Denk aan: peulvruchten (zoals bonen en linzen), granen (tarwe en rijst) en vleesvervangers (zoals tofu en sojaburgers).

Goed voor het immuunsysteem

Eiwitten zorgen voor afweerstoffen in het lichaam, die helpen met de bestrijding en bescherming van je lichaam tegen ziektes. Als je genoeg eiwitten binnenkrijgt, zul je minder snel een virus krijgen dan als je te weinig eiwitten binnenkrijgt.

Aanbevolen hoeveelheid eiwitten per dag

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt verschilt per persoon, door het lichaamsgewicht. Je hebt dagelijks gemiddeld 0,83 gram eiwitten nodig per kilogram lichaamsgewicht. Ben je 75 kilo, dan heb je ongeveer 62 gram eiwit nodig op een dag (want 0,83 x 75 = 62,3).

Banner

3 feiten over eiwitten

  1. Eiwitten zorgen voor spierherstel en -opbouw. Door te sporten ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. De aminozuren in eiwitten zorgen ervoor dat dat het spierweefsel weer kan herstellen.
  2. Eiwitten kunnen invloed hebben op je humeur. Eiwitten kunnen het aminozuur tryptofaan bevatten en deze is ook betrokken bij de productie serotonine. Serotonine zorgt er weer voor dat je je gelukkig voelt en dat je beter kunt slapen. Het heeft dus een positieve impact op je!
  3. Eiwitrijke voeding kan helpen bij afvallen. Je verbrandt door eiwitten namelijk meer calorieën dan door vetten en koolhydraten, omdat het verteren van eiwitten meer energie kost.
Banner

3 fabels over eiwitten

  1. Vegetariërs en veganisten kunnen niet genoeg eiwitten binnenkrijgen. Dit is niet waar! Ze missen de dierlijke producten, maar er zijn nog genoeg eiwitrijke plantaardige producten. Kies je hiervan de juiste, zoals noten, dan kom je makkelijk aan je dagelijkse eiwitpercentage.
  2. Je krijgt last van een slechte huid door eiwitten. Nee! Als je elke dag de aanbevolen hoeveelheid eiwitten eet, zal dit geen impact hebben op de kwaliteit van je huid. Alleen als je het dagelijkse eiwitpercentage regelmatig overschrijdt, verhoogt dit de kans op puistjes.
  3. Gebruik van eiwitpoeder zorgt automatisch voor meer spiermassa. Ook dit is niet waar: het zal er hier niet automatisch voor zorgen. Verandering in spiermassa is namelijk ook afhankelijk van factoren als voeding, beweging en genen. Eiwitpoeder is daar enkel een hulpmiddel voor.

Een eiwitrijke dag

Hierbij voorbeelden van een ontbijt, lunch, diner en snack die vol zitten met eiwitten!

Voedingscentrum

Lees meer over eiwitten en voeding via onze kennispartner!