Wanneer je fysiek zwaar werk verricht is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Daar zijn houding, afwisseling en conditie een aantal voorbeelden van. Om fit oud te worden is het van belang om je te houden aan bepaalde richtlijnen en goed te letten op jezelf. Wij helpen je hierbij op weg door je in dit artikel tips te geven. Zo word jij met fysiek werken alsnog fit oud!

Working up

Fysiek werk vraagt veel van je lichaam en daarom is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Dit kun je doen door aan het begin van je werkdag te stretchen. Noem het een working up: een warming up voordat je gaat werken om zo op latere leeftijd makkelijker door te kunnen werken. Stretchen heeft namelijk veel voordelen: het geeft je een energiek gevoel, je gewrichten worden soepeler en je krijgt minder last van spierpijn.

Hulpmiddelen om stilstaan makkelijker te maken

Werk je ergens waar je langer dan een uur stilstaat? Let er dan op dat je beenspieren na een uur stilstaan geen bloed meer richting het hart pompen. Het kan dus handig zijn om je werkplek zó in te richten dat je tijdens het werk kunt letten op je gezondheid.

Denk aan een balanskruk

Dit is een kruk die je in hoogte kunt verstellen, waardoor je het voor zowel zittend als staand werk kunt gebruiken. Het vermindert belasting van de benen en zorgt voor een ergonomische zithouding.

Image

Leg een stamat onder je voeten

Dit is een dikke, zachte, rubberen mat met bubbeltjes die indrukken wanneer je je gewicht verplaatst. De drukverschillen zorgen voor stimulering van de bloedsomloop, het opvangen van schokken in de gewrichten en het verminderen van ongemak in de benen en de rug.

Image

Draag orthopedische schoenen

Dit zijn speciaal op maat gemaakte schoenen voor jouw voeten. Met een zachte, dempende zool bieden ze extra ondersteuning aan de voeten. Orthopedische schoenen hebben hetzelfde effect als een stamat.

Image

Gebruik een voetensteun

Wanneer je de hele dag stil moet staan, kan een voetensteun ervoor zorgen dat de bloedsomloop in je benen gestimuleerd blijft. Wissel bij het gebruik hiervan regelmatig af tussen je linker- en rechtervoet, bijvoorbeeld elk kwartier.

Image

Ergonomische werkhouding

Vanaf je 30e levensjaar nemen je botmassa en je spiermassa af. Daardoor wordt je belastbaarheid minder. Als je je lichaam onverantwoord belast, krijg je daarom eerder lichaamsklachten. Niet alleen het gewicht van wat je tilt, is van invloed. Ook je houding bij het tillen, duwen of trekken is belangrijk. Het is dus belangrijk om goed op je houding te letten. We geven je hiervoor de volgende tips.

Icon

Houd bij het bukken en tillen de rug goed recht

1 / 3
Icon

Doe regelmatig spier- en schouderoefeningen

1 / 3
Icon

Wissel zoveel mogelijk van houding en voorkom daarnaast ook vreemde houdingen

1 / 3
Icon

Probeer afwisseling in je werk te vinden door zwaardere taken af te wisselen met lichtere werkzaamheden

1 / 3
In deze video wordt uitgebreider ingegaan op de ergonomische basics die toepasbaar zijn op vrijwel elke werkplek.

Wissel van werkplek

Afwisselend werk is ergonomisch gezond, geeft meer plezier in het werk, vergroot de betrokkenheid en verlaagt de werkdruk. Hierdoor kun je je taken efficiënter uitvoeren en stress voorkomen.

Een dynamische werkomgeving zorgt ook voor meer beweging. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor de zuurstoftoevoer naar de hersenen wordt gestimuleerd. Dat houdt je vitaal en fit!

Ook is het belangrijk dat je tijdens de pauze even in een andere omgeving zit. Als je de hele dag binnen werkt, ga dan even naar buiten. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Ga tijdens de lunchpauze gezellig met je collega’s een rondje lopen of samen lunchen. Zo wordt de werkdag nog een stuk leuker!

Zorg tijdens fysiek werk dus goed voor jezelf door de bovenstaande tips toe te passen. Onthoud: je gezondheid en veiligheid staan op nummer 1! Zo kun jij fit oud worden met fysiek werk.