Een nieuw jaar brengt vaak de belofte van positieve verandering met zich mee, waar velen doelen stellen voor verbetering op het gebied van gezondheid, carrière, of persoonlijke ontwikkeling. Desondanks worden deze goede voornemens vaak onderweg vergeten. In dit artikel bespreken we hoe je jezelf kunt herpakken na tegenslagen en zo je goede voornemens dus wél kunt volhouden.

Van alle Nederlanders met goede voornemens denkt 81 procent het belangrijkste goede voornemen zeker of waarschijnlijk wel vol te gaan houden.

1 / 3

Als je doelen concreet zijn, houd je ze langer vol.

1 / 3

Als je mensen om je heen hebt die van je doelen weten, houd je ze langer vol.

1 / 3

Je kunt je goede voornemens beter gespreid uitvoeren.

1 / 3

Zo overwin je tegenslagen!

Het eerste en belangrijkste aspect van het volhouden van goede voornemens is het stellen van realistische doelen. Vaak raken mensen ontmoedigd als ze merken dat hun doelen te ambitieus of onhaalbaar zijn. Verdeel je voornemens in kleinere, haalbare stappen. Op deze manier kun je successen vieren en gemotiveerd blijven.

Tip: Gebruik de SMART-methode om je doelen te formuleren, hierbij wordt er ook gefocust op het realistische deel van je doelen. Klik op de link voor meer informatie en hulp hierbij!

Hulp bij SMART-methode

Banner

Stel jezelf deze vragen

Een tegenslag is niet leuk, maar tegelijkertijd is het vaak wel heel leerzaam! Probeer een tegenslag daarom te zien als een leermoment en kijk naar wat je van de situatie kan leren.

  • Hoe kun je het de volgende keer aanpakken zodat het wel lukt?
  • Welk inzicht heeft deze situatie je gebracht?
Banner

Maak gebruik van online hulpmiddelen

Maak gebruik van (gratis) apps die je helpen bij het volhouden van je voornemens. Zo heb je een overzicht van de voortgang van je doelen, dit kan motiverend werken en ook inzicht geven in waar je misschien moet veranderen.

Deze apps kun jij downloaden om je voortgang bij te houden:

  • Streaks
  • Habittracker
  • Productive

Het volhouden van goede voornemens vergt vastberadenheid en veerkracht. Tegenslagen zijn hierbij onvermijdelijk, maar met de juiste mindset en strategieën kun je jezelf herpakken en op de juiste koers blijven. Onthoud dat verandering een proces is, en het is nooit te laat om opnieuw te beginnen. Kijk wat voor jou werkt, dan kun je het komende jaar succesvol zijn in je persoonlijke groei en ontwikkeling!

Banner
Banner
icon-back-arrow Tips & inspiratie