Wist je dat bijna alle Nederlanders te veel zout eten?

Wij eten bijna een kilo zout per persoon per jaar te veel! Een groot deel van de mensen realiseert zich dat niet. Dit komt doordat veel van het geconsumeerde zout niet zelf wordt toegevoegd, maar al is verwerkt in de producten die in de supermarkt gekocht worden. Te veel zout eten is slecht voor je, omdat het chronische nierschade kan veroorzaken.

Banner

Wees je bewust van je eigen zoutinname

Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. In de praktijk eten Nederlanders gemiddeld 9 gram zout per dag. Veel van dit zout zit in bewerkt voedsel. Als jij je bewust wordt van je zoutinname en via welke voedingsmiddelen je dit zout binnenkrijgt, kun je werken aan het verminderen van je zoutinname.

De Zoutmeter van de Nierstichting geeft je inzicht in je dagelijkse zoutinname.

Naar de Zoutmeter

Banner

Kook zoveel mogelijk vers

Door te kiezen voor verse producten, bepaal je zelf hoeveel zout aan een gerecht wordt toegevoegd. Vooral producten als sauzen, marinades, dressings en soepen bevatten vaak heel veel zout, terwijl ze heel gemakkelijk zelf te maken zijn. Inspiratie nodig? Bekijk eens de Zoutbewuste Recepten van de Nierstichting.

 

Banner

Check het etiket

Etiketten van voedingsmiddelen bevatten veel informatie over het product, inclusief de hoeveelheid zout per 100 gram. Door de etiketten van vergelijkbare producten naast elkaar te leggen, kun je gemakkelijk de minst zoute variant kiezen. Met de Zoutvergelijker gebruiken om te zien welke producten veel zout bevatten. Zo leer je bewuste keuzes te maken en voor minder zout te kiezen.

Zoutvergelijker

 

Banner

Geef je eten smaak met kruiden, niet met zout

Veel thuiskoks brengen hun maaltijden op smaak door zout toe te voegen. Dit is jammer, want kruiden geven je gerecht kleur, geur én smaak. De Kruidenwijzer is een handige tool die je laat zien welke kruiden bij welke verse producten passen, en andersom. Zo zet je heerlijke gerechten op tafel!

Kruidenwijzer