Een nieuw jaar betekent voor veel mensen een nieuwe start. Januari staat bekend als de maand waarin we onszelf weer een stukje proberen te verbeteren door goede voornemens  Dit is trouwens niks nieuws; 4000 jaar geleden was men al bezig met goede voornemens. Destijds waren het beloftes aan de goden, nu is het een belofte aan jezelf.

Waarom zijn goede voornemens zo moeilijk vol te houden?

Helaas houdt die belofte aan jezelf lang niet altijd stand. Dit kan verschillende redenen hebben:

  • Door té ambitieuze doelen te stellen. Inplannen om drie keer per week te sporten terwijl het je afgelopen jaar soms nog geen één keer lukte, is in niet echt realistisch.
  • Het doel is niet specifiek genoeg. Hoe ziet meer bewegen er bijvoorbeeld uit? Spreek je met jezelf af dat je iedere avond na het eten een rondje gaat wandelen, ongeacht het weer?

Hoe houd jij je goede voornemens wél vol?

Gelukkig zij er genoeg manieren waardoor jij je goede voornemens wél kunt volhouden. Wij geven je een aantal tips om het voor jou makkelijker te maken:

Een tweede kans

Merk je, ondanks deze tips, toch dat je goede voornemens halverwege januari afglijden? Geen nood! Uit onderzoek blijkt dat het beste moment om doelen te stellen niet in januari, maar in augustus is. Na de vakantie zijn veel mensen namelijk bezig met het herpakken van hun routine, waardoor het gemakkelijker is om nieuw gedrag in te bouwen. Als je goede voornemens in januari dan niet lukken, kun je het altijd in augustus nog een keer proberen.

Maar… Je kunt natuurlijk elke dag beginnen!