Gelukkig zijn is goed voor je gezondheid. Gelukkige mensen leven langer, ervaren minder stress en hebben een leuker sociaal leven. Toch kent het leven ook mindere momenten. Gelukkig kun je korte oefeningen doen om je mentale fitheid te vergroten. Deze oefeningen kun je overal en op elk moment doen. Zo zijn ze gemakkelijk in je dag te passen.

’S Ochtends: energie opladen

Kom je ’s ochtends je bed uit en voel je je nog steeds moe? Je kunt de dag beginnen met een oefening om je energie op te laden.

Deze oefening doe je zo
Icon

Maak een lijstje van de dingen waar jij energie van krijgt. Plan voor de komende week tenminste 5 van deze activiteiten in. Op je werk, of in je vrije tijd. Dit kunnen heel verschillende dingen zijn.

1 / 3
Icon

Probeer je bij iedere activiteit bewust te zijn van wat het met je doet. Hoe voelt het om op deze manier je energie op te laden? Geven deze activiteiten je ook echt meer energie?

1 / 3

’S Middags: lunchen met aandacht

Tijdens een drukke dag kun je je gemakkelijk verliezen in de hoeveelheid werk die je moet doen. Als dit een langere tijd zo gaat, kan dit ten koste gaan van je mentale fitheid. Met deze oefening richt je je aandacht op het hier en nu. Zo kun je even tot jezelf komen.

Deze oefening doe je zo
Icon

Eet je lunch vandaag met volledige aandacht. Probeer heel bewust en rustig te eten.

1 / 3
Icon

Gebruik je zintuigen; hoe voelt het voedsel in je mond? Hoe ruikt het eten? Wat merk je allemaal op?

1 / 3
Icon

Word je bewust van bewegingen tijdens het eten. Probeer dus bewust je hand naar je mond te brengen, te kauwen en te slikken.

1 / 3
Icon

Elke keer wanneer je merkt dat je bent afgedwaald, merk je dat op en ga je op vriendelijke wijze verder met aandachtig eten.

1 / 3

’s Avonds: stoppen met tobben

Stress en piekeren kunnen een grote negatieve invloed hebben op jouw slaapkwaliteit. Het maakt dat je moeilijk in slaap valt en weer vroeg wakker wordt. Doordat je na een slechte nacht minder goed presteert, kan dit weer stress veroorzaken en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Door een piekermomentje in te plannen, kun je nadenken over je zorgen, maar wordt je ook aangemoedigd om je vervolgens weer te richten op fijne dingen.

Let op! Doe deze oefening niet nét voordat je gaat slapen. Dan heb je niet genoeg tijd om afleiding te zoeken en ga je misschien met zorgen naar bed.

Deze oefening doe je zo
Icon

Reserveer elke dag 10 minuten voor een piekermomentje. Om te zorgen dat je ook echt stopt na 10 minuten, is het nuttig om een timer te zetten.

1 / 3
Icon

Maak voor jezelf een lijstje met afleidende activiteiten die voor jou werken. Dit kan bijvoorbeeld een nuttig karweitje in huis zijn, zoals stofzuigen. Ook kun je een rondje wandelen of een douche nemen.

1 / 3
Icon

Wanneer je buiten je vastgestelde piekermoment dreigt te gaan tobben, zoek je afleiding in de activiteiten die je opgeschreven hebt.

1 / 3