Wie gefocust is, werkt effectiever, verricht meer werk en ervaart minder stress. Door goed te focussen kun je lastige situaties tackelen en maak je de kans dat je je doel bereikt of dat je jouw gewenste verandering realiseert veel groter! Om je op weg te helpen geven wij je wat inspiratie en tips om je beter je kunnen focussen op werk.

Groen op kantoor: luchtzuivendere planten

Vul het kantoor aan met een luchtzuivereinde kamerplant. Deze planten geven een frisse groene tint aan het interieur en houden de luchtvochtigheid op pijl. Zo komt er een schonere én frissere lucht in de ruimte. Een schone lucht zorgt dat je focus op je werk beter wordt. Deze verbeterde concentratie zorgt ervoor dat je effectiever zal werken en je productiviteit kan verhogen.

Elke kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Ook kunnen luchtzuiverende kamerplanten ‘onfrisse geuren’ afbreken; ze zijn dus eigenlijk een soort natuurlijke luchtverfrissers. Het binnenklimaat in de ruimte verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt en beter en meer geconcentreerd kunt werken. Ideaal dus voor op kantoor!

Deze natuurlijke luchtverfrissers zijn de perfecte kantoorplanten.

Pachira Aquatica (160 cm)

De Pachira Aquatica is een erg makkelijke kamerplant qua verzorging, 1 keer in de 3 weken water geven is genoeg. De pachira heeft minimaal 3 tot 5 uur zonlicht per dag nodig, al kan de pachira de felle zon minder goed verdragen. Deze plant is dus niet moeilijk om te verzorgen en heeft ook nog eens sterk luchtzuiverende bladeren.

Image

Calathea Orbifolia (40cm)

De Calathea Orbifolia is een prachtige kamerplant met een unieke bladtekening. De Calathea Orbifolia komt oorspronkelijk uit het regenwoud en is dus dol op een flinke slok water. Gemiddeld heeft de groene kamerplant 1 keer per week water nodig. De plant heeft niet veel licht nodig. Zet hem dan ook op een schaduwrijk plekje neer. Zo vrolijk je die plekken ook weer wat op!

Image

Pannenkoekenplant (20cm)

De Pannenkoekenplant, dankt zijn naam aan de ronde, dikke bladeren die op kleine pannenkoekjes lijken. Aan 1 keer per week water heeft de pannenkoekplant genoeg. Let wel op dat je niet te veel water geeft. Zet de plant op een plek waar de zon niet direct op schijnt. De pannekoekenplant is dus heel makkelijk te verzorgen!

Image

Dypsis Lutescens (50cm)

De Dypsis Lutescens is een palm soort en is een geweldige tropische toevoeging voor jouw kantoor. Deze plant staat graag op een plek in normaal daglicht, zonder al te veel direct zonlicht. De grond van de Dypsis Lutescens mag altijd vochtig zijn. Let er daarbij wel op dat deze niet te nat is en dat het water niet naar de bodem zakt. Naast dat de plant sterk luchtzuiverend is, is hij ook nog eens erg leuk om te zien.

Image

Zo blijft jouw bureau opgeruimd

Het is makkelijker om je te focussen als er orde is. Daarom is het belangrijk dat je werkplek opgeruimd is. Dus vuile kopjes weg, je papieren geordend en in mappen of bakjes en op je bureau slechts wat je echt nodig hebt. Je computer, een notitieboek, pen en wat te drinken.

 • Begin met het sorteren van alle (losse) papieren.
  Wat weg kan: naar de papierbak.
  Waar je later nog naar moet kijken: in een bakje (of bewaar je papieren verticaal, dan nemen ze minder ruimte in).
  Wat belangrijk is: in een map met tabbladen, zo vind je alles snel terug.
 • Doe al je overbodige en/of kapotte pennen weg. Drie pennen, een potlood en een marker is meestal genoeg.
 • Bewaar kleine dingen in een bakje of schaaltje (nietjes, paperclips en een gum)
 • Schrijf aantekeningen in een schriftje of notebook in plaats van op losse blaadjes.
 • Bind (oplaad)snoeren bij elkaar met klittenband.
 • Vraag je bij alle overige spullen af: wil ik dit echt op mijn bureau hebben?

Een gezonde werkplek

Een ergonomische werkplek garandeert dat jij optimaal kunt presteren door onnodige werk gerelateerde klachten of ziektes te vermijden. Vaak wordt de relevantie van een correct ingerichte werkplek onderschat. Daarbij zorgt ergonomie op de werkplek voor de ondersteuning van je bewegingen en minimaliseert zo dus belastingen. Het is belangrijk om je werkomgeving daarbij passend in te richten en bepaalde gedragsregels aan te houden.

Zo moet er rekening gehouden worden met je bureau(stoel), je beeldscherm, je muis en je toetsenbord. Wanneer alles goed op jouw lichaam staat afgesteld zal dit zorgen voor de perfecte houding en dus minder lichamelijke klachten.

Met dit stappenplan richt je je werkplek ergonomisch in!

Jouw ergonomische werkplek