“Goed weekend gehad?” “Lekker weertje hè?” Smalltalk: iets dat bij veel mensen in een slecht daglicht staat. Hierbij een aantal manieren om je smalltalk wat diepgaander te maken, handig voor de volgende keer dat je een collega tegenkomt in de kantine!

De basis voor meer werkplezier

Smalltalk is misschien niet altijd leuk, maar het speelt wel een belangrijke rol op de werkvloer: het versterkt de sociale relaties. Goede gesprekken met collega’s kunnen ervoor zorgen dat je een band opbouwt met elkaar en dat zorgt weer voor meer werkplezier. Daarom is het dus erg belangrijk om je smalltalk wat aandacht te geven, want je kunt het leuker maken!

Maak real talk van die smalltalk

Met de volgende tips kun je je smalltalk makkelijk naar een hoger niveau tillen!

Speel in op gemeenschappelijke interesses

Vind iets wat jij en je collega gemeenschappelijk hebben, want dit is voor jullie beiden een leuk onderwerp om het over te hebben. Je stelt zo vragen waar je ook écht het antwoord op wil weten en dat maakt het makkelijker om oprechte interesse te tonen.

Stel open vragen

Met open vragen is de kans veel groter dat er een lopend gesprek uit voortkomt. Met een typische gesloten vraag als “Had jij ook zo’n last van de wind vanochtend?” kom je namelijk niet zo ver. Stel in plaats daarvan de vraag: “Wat vond jij van de wind vanmorgen?” Het antwoord op deze vraag kan een stuk breder worden ingestoken!

Let op non-verbale communicatie

Naast het gesprek is je non-verbale communicatie ook erg belangrijk: houd oogcontact, zorg voor een open lichaamshouding en knik regelmatig om zo te laten zien dat je betrokken bent bij het gesprek. Dit stelt de collega met wie je praat ook meer op zijn of haar gemak.

Tijd voor wat goede vragen

Nu wat specifiekere inspiratie: wat is dan goed om aan je collega te vragen? Hiervoor noemden we een voorbeeld van vragen naar het weer, maar eerlijk gezegd willen we het wel over iets anders hebben toch?

Persoonlijke vragen werken vaak goed, want mensen vinden het nu eenmaal leuk om wat over zichzelf of hun interesses te vertellen. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Wat doe je graag in je vrije tijd en waarom vind je dat zo leuk?
  2. Bij wat voor restaurants kom je graag en waarom die?
  3. Wat staat er op jouw bucketlist en waarom zou je dat graag willen doen?

Meer weten?

Bekijk deze video voor meer inzichten over smalltalk!

Zo, en dan nog een laatste tip: weet wanneer je het gesprek moet stoppen. Uiteindelijk is het mooi geweest, net als nu met dit artikel. Tijd om verder te werken, fijne dag nog!

Banner
Banner
icon-back-arrow Tips & inspiratie