Wie kent de gedachte niet: “ik heb geen motivatie, dus het lukt niet.” Vervelend, maar onthoud wel dat je er iets aan kunt doen! Motivatie is niet iets dat je wel of niet hebt, maar iets dat je kunt creëren. Wij leggen je uit wat motivatie is en hoe je dit stimuleert, zodat jij erachter komt wat jou beweegt om aan het werk te gaan!

Wat is motivatie?

Motivatie is een beweegreden voor gedrag, het stuurt je aan om iets te gaan doen. Je doet dingen omdat je een bepaald doel voor ogen hebt. Om dit doel te bereiken, moet je soms ook dingen doen die je minder leuk vindt. Motivatie zorgt ervoor dat je de minder leuke dingen tóch doet, ondanks dat je er geen zin in hebt.

Soorten motivatie

Er zijn verschillende soorten motivatie die tegenover elkaar staan. De belangrijkste soorten motivatie zijn intrinsieke en extrinsieke motivatie.

Stimuleer motivatie met de 5 minuten regel

Het overkomt ons allemaal: je moet iets doen waar je tegenop ziet, wat je vervolgens uitstelt. Waar komt dit uitstelgedrag vandaan? Wanneer je een grote taak voor de boeg hebt, kan dat een onzeker gevoel geven. We vinden het niet fijn om ons zo te voelen, waardoor een piek van het stresshormoon cortisol ons mentale verdedigingssysteem aanzet. Hierdoor blokkeren we, waardoor we de taak niet gaan doen.

Om niet te blokkeren, kun je de grote taak verdelen in meerdere kleine taken. Om jezelf dan echt te motiveren, kun je de 5 minuten regel toepassen: werk voor vijf minuten aan één klein onderdeel van je grote taak. Dit is niet lang, maar dat maakt niet uit. Door jezelf de vrijheid te geven om te stoppen na deze vijf minuten, kun je er makkelijk aan beginnen. De truc is dat je je hierna trots voelt dat je aan de taak bent begonnen, waardoor er dopamine vrijkomt in je hersenen. Je voelt je dan zó goed, dat je nog wel even door zou willen werken. Op deze manier motiveer jij jezelf om aan de slag te gaan met een grote taak.

Meer weten over de 5 minuten regel?

Bekijk de video via de knop!