In een wereld vol prikkels en uitdagingen is stress een groot onderdeel van ons leven geworden. In dit artikel gaan we in op de psychologische aspecten van stress, zodat jij beter kunt begrijpen waar het vandaan komt.

Veel mensen zien stress als iets negatiefs, maar dat hoeft het niet per sé te zijn. Zolang je er goed mee omgaat en het niet te lang aanhoudt, kan stress een positieve invloed op je hebben. Het is daarom dus nuttig om hier iets over te weten. Walter Bradford Cannon (1871-1945) en Hans Selye (1907-1982) waren de eerste stress-onderzoekers. Enkele inzichten van hun staan hieronder beschreven.

Stress is gezond: je kunt er concentratie en een scherpere informatieverwerking door krijgen.

1 / 3

Mensen vertonen dezelfde fight-or-flight response als dieren in een plotselinge stressvolle situatie.

1 / 3

Je kunt stress onderscheiden in positieve stress (eustress) en negatieve stress (distress).

1 / 3
Banner

Het Selye General Adaptation Syndrome

Dit is een model van Hans Selye dat laat zien wat langdurige stress met ons doet. Het model is verdeeld in drie fasen:

 1. Alarmfase
 2. Weerstandsfase
 3. Uitputtingsfase

Tijdens de alarmfase doet een stressvolle situatie zich voor. Hierdoor voel je je geschokt, waardoor er een kleine daling in de weerstand te zien is. Dit duurt maar kort, want de lijn schiet daarna gelijk de lucht in richting de weerstandsfase. Dit komt door de fight-or-flight response van ons zenuwstelsel. Je wordt erg alert en bouwt weerstand op, wat echter wel ten koste gaat van je immuunsysteem. Als het stressgevoel langdurig aan blijft houden, kom je in de uitputtingsfase. Hier daalt je weerstand tegen de stress en ben je sneller vatbaar voor ziekte.

Tipje van de sluier

Even een voorbeeld: je ervaart een hoge werkdruk. Externe factoren geven je hierbij stress. Denk aan een naderende deadline, moeilijke taak of chaotische samenwerking met je collega. Wist je dat je deze situatie veel stressvoller maakt in je hoofd dan dat het daadwerkelijk is? Stel jezelf de volgende vragen:

 1. Welke externe factoren veroorzaken deze stress?
  Bijvoorbeeld een naderende deadline.
 2. Wat doe je misschien onbewust om dit gevoel van stress te versterken?
  Bijvoorbeeld multitasken, waardoor je dingen eigenlijk maar half uitvoert.
 3. Doe er nog een schepje bovenop. Wat doe je om jezelf in de weg te zitten?
  Bijvoorbeeld niet om hulp vragen terwijl je weet dat je dit eigenlijk wel nodig hebt.

Zie je dat je het jezelf zo moeilijker maakt dan daadwerkelijk nodig is? Onthoud dat je situaties in je hoofd regelmatig erger maakt dan dat ze daadwerkelijk zijn! Probeer dus bewust na te denken wat er allemaal in je hoofd gebeurt op een moment van stress.

Last van werkstress? Neuropsycholoog Erik Scherder geeft je 5 handige tips om dit te verminderen!

Banner
Banner
icon-back-arrow Tips & inspiratie