Tijdens de workshop Werkdruk naar Werkgeluk hebben wij jou van alles verteld over efficiënter en creatiever zijn, minder stress ervaren en meer ruimte te creëren voor jouw (werk)geluk.

Maar hoe zat het ook alweer met het verschil tussen werkdruk en werkstress? En hoe maak je gebruik van je verschillende breinsystemen? Je leest het in dit artikel, waarin we je ook meer tips en tools geven om mee aan de slag te gaan.

Dit hebben we tijdens de workshop allemaal besproken

Werkdruk en werkstress worden vaak in één adem genoemd en door elkaar gebruikt. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee termen.

Werkdruk wordt vaak omschreven als de druk die je ervaart tijdens je werk. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er te veel werk is, deadlines te strak zijn of doordat er te veel verantwoordelijkheid op je schouders rust. Werkstress is de reactie die je op deze druk hebt. Werkstress uit zich op verschillende manieren, bijvoorbeeld in lichamelijke klachten, mentale klachten en verminderde motivatie.

Het is belangrijk om te beseffen dat werkstress niet altijd samenhangt met de werkdruk. Het verschilt namelijk per persoon hoe iemand met de werkdruk omgaat. Daarom is het belangrijk om bij jezelf signalen van werkstress te herkennen en hier adequaat op te reageren.

Ons brein bestaat uit drie systemen:

  • Reflex brein: dit breinsysteem delen we met alle dieren. Het is supersnel en reageert automatisch en intuïtief op prikkels van buitenaf.

  • Denkend brein ofwel reflecterend brein: alleen mensen hebben dit. We gebruiken het voor bewust denken over zaken in het heden, verleden en de toekomst.

  • Archiverend brein: het ordent en verwerkt informatie. Dit zorgt ervoor dat je alles onthoudt en weer kan terugvinden.

De drie breinsystemen hebben nog wel eens strijd met elkaar. Om ervoor te zorgen dat je reflex brein het niet te vaak overneemt en je forceert om snelle en vaak niet zo verstandige beslissingen te maken, is het van groot belang dat je een aantal maatregelen treft.

Las pauzes in, focus je op één taak, en geef je brein de ruimte om informatie te verwerken door goed te slapen en voldoende te ontspannen.

Multitasken is een veelgebruikte term om aan te geven dat iemand meerdere taken tegelijkertijd uitvoert. Echter, uit onderzoek blijkt dat het menselijk brein eigenlijk niet in staat is om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren op een effectieve manier. In plaats daarvan schakelt het brein razendsnel tussen verschillende taken, wat kan leiden tot fouten, inefficiëntie en stress.

Dat voortdurende schakelen kost het brein veel mentale energie. Naar verloop van tijd kan het brein overprikkeld raken, waardoor je vermoeider bent en meer stress ervaart.

Blijf daarom met je focus bij één taak. Dit gaat gemakkelijker als je je mobiele telefoon even op stil zet, of notificaties uitschakelt.

Icon

Wat ga jij vandaag doen om je werkgeluk te vergroten?

1 / 3
Icon

Ga jij weleens het gesprek aan over werkgeluk met collega's?

1 / 3
Icon

Bouw jij voldoende pauzemomenten in tijdens jouw (werk)dag?

1 / 3

Dit kun jij vandaag doen om jouw werkgeluk te vergroten

Banner

Stel doelen

Stel doelen voor jezelf. Of ze nu groot of klein zijn, helpen doelen je jezelf te motiveren. Aan het begin van een (werk)dag kun je bijvoorbeeld een to-do-lijstje maken met daarop de grootste prioriteiten van die dag. Zo behoud je gemakkelijker het overzicht, creëer je een structuur in je dag én ervaar je een gevoel van voldoening wanneer je weer een taak afvinkt.

Een beetje hulp nodig om je productiviteit en focus te verhogen? Probeer dan eens de gratis Chrome extensie Momentum Dash. Het verandert je startpagina en nieuwe tabbladen in een persoonlijk dashboard met een inspirerende achtergrond. Voeg je to-do-lijst van die dag toe en raas door je taken heen.

Download Momentum Dash voor Chrome

Banner

Vind jouw focus

Multitasken is ontzettend vermoeiend voor je brein. Door constant tussen verschillende taken te schakelen, raakt je brein overprikkeld en verhoogt jouw stressniveau. Daarom is het belangrijk om gedurende de dag focus momentjes in te bouwen.

Aangezien de mobiele telefoon tegenwoordig voor heel veel afleiding zorgt, is dat een goede plek om te beginnen met het creëren van meer focus. De app Forest helpt gebruikers om telefoongebruik te verminderen en zich te concentreren op hun taken. De app, die gebaseerd is op de Pomodoro techniek, plant een virtueel zaadje wanneer je de app opent. Terwijl de timer loopt, groeit het zaadje uit tot een boom. Als je de app verlaat om andere apps te gebruiken, stopt de boom met groeien en kan deze zelfs sterven. Zo kun jij je concentreren op je taken terwijl je een heel virtueel bos laat groeien.

Download de app Forest

Banner

Maak ruimte voor beweging

Beweging, zoals sporten, vermindert de spanning in je lijf. Daarnaast maakt je lichaam  tijdens het bewegen verschillende stofjes aan, zoals endorfine, wat zorgt voor een geluksgevoel. Ook nemen de stresshormonen in je lichaam af tijdens het bewegen. Bewegen is dus een wondermiddel tegen stress!

Bewegen kun je doen in welke vorm dan ook. Een korte wandeling doet namelijk al wonderen. Wil je toch graag een sport oppakken maar weet je niet zo goed welke? Met de sportwijzer vind je in mum van tijd een sport die bij je past.

Vind een sport die bij jou past