Soms gaan dingen even niet zoals je wilt dat ze gaan en dat kan zorgen voor stress. Je kunt hier op verschillende manieren mee omgaan en deze zijn opgedeeld in copingstijlen. In dit artikel zetten wij ze voor je op een rijtje!

Hoe je omgaat met een stressvolle situatie, wordt coping genoemd. Er zijn zeven copingstijlen opgesteld. Welke copingstijl je toepast, wordt bepaald aan de hand van het soort probleem (oplosbaar of onoplosbaar), de situatie waarin je je bevindt en hoe je je op dat moment voelt.

Niemand houdt zich standaard vast aan één van deze stijlen, je kunt er ook meerdere toepassen. Wel kan het zo zijn dat er een bepaalde stijl is die je het vaakst kiest, omdat deze het best bij je past.

Je doet alsof er niks aan de hand is, waardoor je vermijdt dat er een probleem is. Je doet er dus niks aan om de situatie te verbeteren. Niet heel effectief als je het probleem opgelost wilt hebben, maar wel om even stressgevoel te verminderen in je hoofd.

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring!

Welke copingstijl pas jij het vaakst toe?
Hopelijk biedt deze informatie je meer inzicht in hoe je om kunt gaan met tegenslagen. Hier goed mee om kunnen gaan helpt je om je mentaal fit te (blijven) voelen!

Banner
Banner
icon-back-arrow Tips & inspiratie