Van 11 t/m 17 september is het Verspillingsvrije Week in Nederland. Deze week krijg je de uitdaging om zo min mogelijk voedsel te verspillen, om zo beter voor het klimaat, de wereldbevolking en je eigen portemonnee te zorgen. In dit artikel geven we feiten over voedselverspilling en tips om dit zoveel mogelijk tegen te gaan met behulp van onze kennispartner: Voedingscentrum.

Wist je dat...

Voedselverspilling veel meer is dan alleen het weggooien van eten of drinken? Je gooit namelijk ook energie en investeringen weg die zijn gestopt in het produceren, verwerken, transporteren, verpakken en bereiden van dat voedsel. Het is dus erg slecht voor het milieu.

Wist je dat...

We in Nederland in het huishouden gemiddeld 33,2 kilo eten en drinken per persoon per jaar weggooien? Wat je weggooit, staat ongeveer gelijk aan €138 per persoon per jaar.

Image

Wist je dat...

Er een verschil is in houdbaarheidsdata? Je hebt een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) en een Te Gebruiken Tot-datum (TGT). Een product met THT datum kun je na die datum nog consumeren. Een product met TGT datum is na die datum niet meer veilig om te consumeren, in verband met bacteriën die erin gaan groeien.

Wist je dat...

De drie soorten etenswaren die het meest verspild worden, brood (6,2 kilo), groente (4,4 kilo) en fruit (4,3 kilo) zijn? De meest verspilde dranken zijn koffie en thee.

Image

Maak van tevoren een weekplanning van wat je allemaal gaat eten.

1 / 3

Doe geen boodschappen als je honger hebt, dan koop je vaak meer dan dat je nodig hebt.

1 / 3

Maak een boodschappenlijstje met de hoeveelheden van de benodigde producten om niet overbodig veel te kopen.

1 / 3

Bewaar geopende producten of restjes op één plek, zodat je makkelijk kunt zien wat er als eerst op moet.

1 / 3

Plan een restjesdag in aan het einde van de week om alles uit het voedsel te halen dat je hebt liggen.

1 / 3

Tips en tools

Onze kennispartner, Voedingscentrum, biedt handige tools om voedselverspilling tegen te gaan.

Banner

Eetmaatje helpt je met porties

Om minder voedsel te verspillen, is het belangrijk om niet te veel te koken. Het kan soms lastig in te schatten zijn hoeveel er gekookt moet worden. Bij rijst en pasta kook je bijvoorbeeld makkelijk te veel, omdat het weinig lijkt in de pan, maar uitzet wanneer je het kookt. Het Eetmaatje is een handige tool om porties af te wegen. Zo weet je precies hoeveel je moet koken voor een portie.

Klik hier voor meer informatie

Banner

Waar bewaar je wat?

Het kan fijn zijn om een geheugensteuntje bij de hand te hebben. Plak een “koele” sticker van het Voedingscentrum op je koelkast en vriezer om eraan herinnerd te worden welke producten waar bewaard moeten worden en hoe lang je deze kunt bewaren. Zo voorkom je dat je iets op de verkeerde plek bewaart en het sneller bederft dan nodig is.

Klik hier voor meer informatie

Banner

Restjesrecepten

Heb je restjes liggen, maar mis je even wat inspiratie om daar een gerecht mee te bedenken? Via de website van het Voedingscentrum kun je gemakkelijk recepten vinden met de ingrediënten die jij al in huis hebt liggen. Zo zie je dat je niet elke dag iets nieuws hoeft te kopen voor een gerecht!

Klik hier voor de receptenpagina