Thuiswerken, dat klinkt best goed toch? Helaas staan er ook wat nadelen tegenover die de grens tussen werk en privé kunnen laten vervagen of waardoor je sneller afgeleid raakt. Hoe ga je daarmee om zodat je van je thuiswerkdag een productieve dag kunt maken? Je leest het in dit artikel.

Voordelen

Thuiswerken kent veel voordelen, waarvan je er hieronder een paar kunt vinden. Deze maken je thuiswerkdag een stuk makkelijker!

Doei ochtend- en avondspits!

Als je thuiswerkt, hoef je niet te reizen naar je werkplek en dat is best fijn. Het scheelt tijd, kosten en stress.

Image

Twee vliegen in één klap

Je kunt tijdens je pauzes wat kleine huishoudelijke klusjes oppakken, zoals de was doen of de vaatwasser inruimen. Super handig, dan hoef je dat na het werk niet meer te doen!

Image

Wel zo relaxed

Op thuiswerkdagen hoef je je waarschijnlijk niet aan strenge kledingvoorschriften te houden. Doe lekker aan waar jij zin in hebt, want het maakt toch niemand uit!

Image

Nadelen

Thuiswerken kent ook nadelen, waarvan er hieronder ook een aantal benoemd zijn. In welke herken jij je?

Weinig sociaal contact

Als je vaak thuiswerkt, mis je sociaal contact met collega’s. Dit kan ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt of dat de communicatie tussen jou en je collega’s niet goed verloopt, waardoor samenwerken lastiger wordt.

Image

Waar is de balans?

Thuiswerken maakt het lastiger om werk en privé gescheiden te houden, want je werkt in je privéomgeving en je wordt buiten werktijd makkelijker geconfronteerd door dingen die met werk te maken hebben.

Image

Afleiding

Je raakt sneller afgeleid omdat je in een omgeving zit die in eerste instantie niet gemaakt is om in te werken, of omdat huisgenoten, gezinsleden of huisdieren je niet met rust laten.

Image

Hoe verbeter je je thuiswerkdag?

Hierbij een aantal tips die je kunnen helpen om je thuiswerkdag te verbeteren om de werk-privébalans te behouden, minder afgeleid te raken en voldoende contact te behouden met je collega’s.

  • Las wekelijks gezamenlijke koffie- en lunchpauzes in met collega’s. Ga even gezellig videobellen en praat bij over niet-werkgerelateerde zaken.
  • Stel een buddysysteem op waarbij je regelmatig online met je buddy incheckt. Spreek diegene regelmatig en deel hoe het er op het werk en in privé aan toe gaat.
  • Plan fysieke ontmoetingen voor zover dat mogelijk is. Vooral als je normaal altijd thuiswerkt, is het wel leuk om je collega(‘s) even te zien.

Nog meer tips

Scroll verder voor tools die je kunt gebruiken om van je thuiswerkdag een succesvolle dag te maken!

Banner

Verminder je schermtijd

Met de app Forest plant je een boom die ervoor zorgt dat je niet op je telefoon zit. Zo raak je minder snel in de verleiding om je telefoon erbij te pakken. Zo kun je met meer focus aan het werk!

Download de app

Banner

Minder meldingen

Hoe zet je meldingen uit of hoe kies je ervoor dat alleen specifieke mensen je nog een melding kunnen sturen? De onderstaande video’s leggen het uit!

Klik hier voor Android

Klik hier voor Apple

Banner

Haal alles uit je pauze

Werk jij wel eens door in je pauze? Dit is niet productief, want het is juist heel belangrijk om wel pauzes te nemen! Deze video laat zien wat je kunt doen om een productieve pauze te hebben.

Bekijk de video

Hopelijk helpen deze inzichten en tips je om thuiswerken makkelijker te maken. Werkse thuis!