Het behouden van een goede nachtrust bij onregelmatige diensten kan een uitdaging zijn, maar het is dan juist extra belangrijk om op je gezondheid en welzijn te letten. In dit artikel geven wij je tips die je kunnen helpen om beter te slapen met een onregelmatig werkschema.

Wat doen onregelmatige diensten met je lichaam?

Mensen die onregelmatige tijden werken, verstoren onbewust hun biologische klok en slapen gemiddeld één tot twee uur minder dan mensen met regelmatige werktijden. Het verstoren van het bioritme verhoogt het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, mentale aandoeningen, ongelukken en fouten. We geven je tips die ervoor zorgen dat het bioritme niet te erg wordt verstoort.

Beter slapen doe je zo!

Slaap als een roos

Maak gebruik van oordopjes

Bij onregelmatige diensten slaap je vaak op momenten dat anderen wakker zijn. Dit kan zorgen voor meer geluid dan normaal, wat het moeilijker maakt om in slaap te vallen. Schaf daarom oordoppen aan om je af te schermen tegen omgevingsgeluiden.

Image

Ga voor verduisterende gordijnen

Let er bij de aanschaf van gordijnen op dat ze verduisterend zijn. Zo voorkom je dat licht van buitenaf je slaapkamer binnendringt. Het minimaliseren van lichtinval kan helpen om je biologische klok in balans te houden.

Image

Doe een oogmasker op

Om licht te weren kun je ook gebruik maken van een oogmasker. Dit heeft hetzelfde effect als de verduisterende gordijnen. Een oogmasker zorgt voor een goede nachtrust en die zorgt weer voor een fijn energie niveau gedurende je werktijd.

Image

Zorg voor een comfortabel bed

Investeer in een comfortabel matras en kies beddengoed dat bij jouw voorkeuren past. Een goed ondersteunend matras kan het verschil maken als het gaat om hoe uitgerust je wakker wordt.

Image
Banner

Zo zorg jij voor een betere slaapkwaliteit!

Lekker slapen is heel belangrijk voor gezonde hersenen. Daarom heeft de Hersenstichting de SlaapCheck ontwikkeld. Met deze vragenlijst kun je op basis van jouw antwoorden tips krijgen om beter te slapen, super handig!

Doe de slaapcheck

Banner

Dromenland yoga

Deze yoga-oefeningen zijn perfect om voor het slapen gaan de spanning uit de spieren te verminderen terwijl gelijktijdig ook de geest daardoor tot rust komt.

Probeer deze 7 yoga houdingen

Banner

Ontspannende slaapmeditatie

Slaapmeditatie helpt bij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, dat is een stofje dat ontzettend belangrijk is voor jouw nachtrust en een gezond bioritme.

Zo val je heerlijk in slaap

Er zijn dus genoeg effectieve manieren om ervoor te zorgen dat je goed slaapt voordat je aan je werkdag of -nacht begint, waardoor je je energiek en gemotiveerd voelt om de taken die voor je liggen aan te pakken.