Het eten van voedsel dat in het seizoen geoogst wordt, levert de juiste voedingsstoffen die passen bij de omstandigheden van die tijd van het jaar. Dat heet seizoensgebonden eten. Je leest in dit artikel meer over hoe je weet welk product een seizoensproduct is, de voordelen ervan en welke heerlijke recepten je ermee kunt maken.

Wat zijn seizoensproducten?

Seizoensproducten zijn producten die op het moment van consumptie in het seizoen groeien en geoogst worden. Dit betekent dat het aanbod aan groenten en fruit varieert per seizoen. Seizoensproducten komen van de Nederlandse akkers en uit de onverwarmde kassen. Deze producten hebben in vergelijking met producten uit verwarmde kassen minder broeikasgasuitstoot, wat beter is voor het klimaat.

Waarom zou je met de seizoenen mee eten?

Wist je dat het eten van seizoensproducten niet alleen lekker, maar ook gezond en duurzaam is?

Gezonder

Seizoensproducten zijn gezonder omdat ze meer voedingsstoffen bevatten. Ze zijn verser en bevatten daardoor meer vitamines en mineralen.

Image

Betere smaak

Seizoensproducten zijn verser en hebben daardoor een betere smaak. Ze hebben de tijd gehad om te rijpen en hun volledige smaak te ontwikkelen.

Image

Goedkoper

Seizoensproducten zijn goedkoper omdat ze in overvloed aanwezig zijn. Ze worden lokaal geproduceerd, waardoor er minder transportkosten zijn.

Image

Duurzaam

Seizoensproducten zijn milieuvriendelijker omdat ze minder transport nodig hebben. Ze worden lokaal geproduceerd, waardoor er minder CO2-uitstoot is.

Image

Hoe weet je of een product een seizoensproduct is?

Er zijn meerdere manier om te achterhalen of een product een seizoensproduct is.

Check of het product lokaal is. Zo weet je dat het product in jouw regio geteeld is en dus waarschijnlijk een seizoensproduct is.

1 / 3

In het seizoen zijn producten vaak goedkoper dan buiten het seizoen, omdat er meer van het product in de winkel beschikbaar is.

1 / 3

Er zijn verschillende websites en apps beschikbaar waarop je kunt zien welke groenten en fruit op dit moment in het seizoen zijn.

1 / 3

Vraag aan een medewerker of een product seizoensgebonden is. Zij weten meestal welke producten wel of niet van dit seizoen zijn.

1 / 3

Seizoensrecepten: Juni

In juni begint de zomer officieel en dat betekent dat er weer volop nieuwe seizoensproducten verkrijgbaar zijn. Probeer de onderstaande recepten eens uit en geniet van de seizoensproducten van juni.

Door seizoensproducten te eten, ben je niet alleen gezonder bezig maar ook duurzamer. Daarnaast is het ook fijn dat deze producten vaak goedkoper zijn. Geniet dus van de heerlijke seizoensproducten van juni en probeer de bovenstaande recepten eens uit. Eet smakelijk!