Wat is het belang van een goede nachtrust?

Een goede nachtrust is van levensbelang. Gedurende je slaap krijgen je hersenen de kans om zich te reinigen en worden de emoties en informatie van de vorige dag verwerkt. Zo kun je onthouden wat je die dag geleerd hebt. Ook heeft slapen een grote invloed op je dagelijks functioneren; slechte slapers hebben een slechter humeur, zijn minder productief, verzuimen meer en hebben meer ongelukken.

De gemiddelde Nederlander slaapt tussen de zeven en acht uur per nacht. De hoeveelheid slaap is niet alleen belangrijk, ook de kwaliteit van slaap is van belang. Wel 63% van de Nederlanders is niet tevreden met zijn of haar slaapkwaliteit!

Wat kan een goede nachtrust belemmeren?

Een slechte nachtrust komt dus bij een groot aantal mensen regelmatig voor. Er zijn verschillende oorzaken voor een slecht slapen. De redenen die direct gerelateerd zijn aan ons gedrag zijn de volgende:

Alcohol en cafeïne

Alcohol zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt, maar heeft tot gevolg dat je minder diep slaapt. Zo wordt je vermoeid wakker. Cafeïne zorgt ervoor dat het langer duurt voordat je in slaap valt.

Image

Schermgebruik

Het blauwe licht dat afkomstig is van beeldschermen activeert je brein en onderdrukt te aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Zo kom je moeilijk in slaap.

Image

Stress en piekeren

Stress en piekeren maakt dat je moeilijk in slaap valt en weer vroeg wakker wordt. Doordat je na een slechte nacht minder goed presteert, kan dit weer stress veroorzaken en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Image

Daglicht

In de ochtend zit er veel blauw licht in het daglicht, hierdoor wordt jouw biologische klok gestimuleerd en krijgt het signaal dat het dag is. Dit zorgt overdag voor meer energie, en zorgt in de avond juist dat je moe wordt.

Image

Voeding en sport

Een zware maaltijd net voordat je gaat slapen activeert de spijsvertering, waardoor je langer wakker blijft. Door te sporten wordt het brein alert in plaats van slaperig, waardoor het moeilijk is om in slaap te vallen.

Image

De Hersenstichting

Meer weten over een goede nachtrust? Of hoe je jouw hersenen gezond houdt? Neem eens een kijkje op de website van de Hersenstichting!

Hoe kun je beter slapen?

Met deze tips kom jij zo in dromenland terecht!

Slaap lekker!

Heb je behoefte aan meer hulpmiddelen?

Doe een gratis online cursus Beter Slapen!