Stress op het werk kan een enorme impact hebben op ons welzijn. Het kan leiden tot veel mentale en fysieke klachten. Gelukkig zijn er genoeg manieren om met stress om te gaan en een gezonde werk-privébalans te behouden. Daar gaan wij in dit artikel verder op in.

Banner

Wat is stress?

Stress betekent spanning of druk. Het is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. De stress moet natuurlijk niet te lang aanhouden of heftiger worden, want dit heeft nadelige gevolgen voor je gezondheid.

Gezonde stress

Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een spannende gebeurtenis, zoals een sollicitatiegesprek. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken.

Ongezonde stress

Als stress te lang aanhoudt of te vaak voorkomt, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Dan is er sprake van ongezonde stress.

Positieve effecten van minder stress

Betere fysieke gezondheid

Stress kan leiden tot fysieke gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, hoge bloeddruk en spijsverteringsproblemen. Door onze stress te verminderen, kunnen we onze fysieke gezondheid verbeteren en ons beter voelen in ons lichaam.

Image

Hogere productiviteit

Stress zorgt voor minder concentratie, waardoor het moeilijker wordt om taken af te ronden. Bij minder stress is er meer focus en kan er efficiënter worden gewerkt. Ook zorgt minder stress voor meer motivatie om taken af te ronden.

Image

Betere mentale gezondheid

Negatieve gedachten en emoties kunnen een gevolg van stress zijn. Wanneer je minder stress ervaart, zorgt dit voor meer rust en ontspanning. Dit kan vervolgens weer leiden tot meer energie, motivatie en positieve gedachten.

Image

Verbeterde slaapkwaliteit

Stress kan leiden tot slaapproblemen, wat kan leiden tot vermoeidheid. Door stress te verminderen, kan het lichaam ontspannen en tot rust komen, wat bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit. Daardoor zijn we meer uitgerust en energiek tijdens werk.

Image

Betere relatie collega's

Wanneer we gestrest zijn, kunnen we prikkelbaar en humeurig worden. Hier kunnen onze relaties met collega’s onder lijden. Door onze stress te verminderen, staan we meer open ​​voor positieve interacties met anderen.

Image

Stressvrij werken? Deze tips helpen je daarbij!

Het omgaan met stress op het werk kan een uitdaging zijn. Onthoud dat iedereen wel eens mindere dagen heeft. Voel je je langere tijd somber? Dan kun je contact opnemen met je huisarts, die je kan doorverwijzen naar een specialist.

Heb je behoefte om erover te praten? Plan een (online) gesprek in met een psycholoog. Gratis als je collectief verzekerd bent bij Menzis.