Vetten worden door veel mensen gezien als de kwade voedingsstof die erg slecht voor je is. Maar is dat wel echt zo? Wat moet je nu geloven? In dit artikel zetten we alle feiten en fabels over vetten voor je op een rijtje!

Soorten vetten

Vet is meer dan alles dat uit de frituur komt, hieronder lees je welke soorten vetten er zijn.

Verzadigd vet

Verzadigd vet zit vooral in producten als volle melk, gebak en snacks. Het verhoogt het LDL-cholesterol en dat is niet goed voor je bloedvaten, want dat kan de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk verzadigde vetten binnen te krijgen.

Onverzadigd vet

Onverzadigd vet zit vooral in vette vis, noten en vloeibare bak- en braadproducten. Dit past in een gezond voedingsschema, want het verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed en dat is dus goed voor de bloedvaten. Onverzadigd vet geeft je energie en zorgt voor een verzadigd gevoel. Eet het met mate, want het is ook niet goed om er te veel van binnen te krijgen!

Transvet

Transvet is onverzadigd vet dat door verhitting of chemische processen is veranderd van structuur. Het is zelfs nog ongezonder dan verzadigd vet en daarom belangrijk om zoveel mogelijk te vermijden. Transvetten komen voor in koek, gebak en snacks. Ook melk, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees kunnen wat transvetten bevatten.

Ezelsbruggetje:

verzadigd vet = verkeerd
        onverzadigd vet = o

Banner

3 feiten over vetten

1. Onverzadigde vetten zijn gezonder dan verzadigde vetten. Onverzadigde vetten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Je kunt producten met onverzadigd vet herkennen aan de zachte en vloeibare structuur, denk hierbij aan vloeibare bak- en braadproducten en halvarine.

2. Vet heeft positieve kanten. Zo beschermt een laagje vet je tegen de kou en vet rondom de organen en zenuwcellen zorgen voor bescherming tegen beschadiging. Het zijn bouwstenen voor je cellen, hormonen en gal en daarnaast is het een bron van vitamine A, D, E en essentiële vetzuren.

3. Mensen eten er makkelijk teveel van. Dit komt omdat vet meer calorieën bevat dan eiwitten of koolhydraten. Het lichaam haalt 35% van de dagelijkse behoefte aan calorieën uit vetten. Als je dan meer binnenkrijgt dan je verbrandt, wordt er geen energie meer uit de vetreserves gehaald. Let dus goed op je vetinname!

Banner

3 fabels over vetten

1. Je wordt er dik van. Dat is niet per se waar, want of je er dik van wordt hangt af van de balans tussen hoeveel je binnenkrijgt en hoeveel je verbrandt. Als je meer verbrand dan je binnenkrijgt, wordt je er niet dik van. Eet je meer dan dat je nodig hebt, dan is het risico wel groter.

2. Vetten verhogen het risico op kanker. Dit heeft geen directe relatie, maar kan er wel indirect van invloed op zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij te hoge inname van verzadigde en transvetten die zorgen voor overgewicht, wat het risico op bepaalde vormen van kanker kan verhogen. Onthoud dat het dus geen directe relatie heeft!

3. Alle vetten zijn ongezond. Zoals al eerder beschreven, zijn er ook gezondere vetten: de onverzadigde vetten. Echter denken veel mensen nog steeds dat ze vetten volledig moeten vermijden voor een gezond eetpatroon.

Een dag met goede vetten

Hieronder vind je een aantal recepten van een ontbijt, lunch, diner en snack waarin goede vetten zitten verwerkt in de juiste hoeveelheid! Met deze recepten weet je dus zeker dat je vetinname goed is.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om wat meer te weten te komen over vetten en onthoud: let altijd goed op welke vetten je binnenkrijgt en hoeveel!

Voedingscentrum

Lees meer over vetten op de website van Voedingscentrum!

Banner
Banner
icon-back-arrow Tips & inspiratie