Wat voor invloed hebben ingrijpende levensgebeurtenissen op jou? Ze kunnen bijvoorbeeld leiden tot stress, rouw of verdriet. In dit artikel lees je praktische tips en advies over hoe je hier het best mee om kunt gaan.

Iedereen krijgt er wel eens mee te maken: levensgebeurtenissen. Dit zijn emotionele gebeurtenissen die vaak een grote invloed hebben op je mentale en/of fysieke gezondheid. De ene levensgebeurtenis is ingrijpender dan de andere, maar allemaal kunnen ze ervoor zorgen dat jij zowel tijdens je werk als in privésituaties ergens anders zit met je hoofd.

Waar kun je mee te maken krijgen?

Levensgebeurtenissen zijn er in verschillende soorten en maten. Hierbij een paar voorbeelden en wat de effecten daarvan zijn.

Positieve levensgebeurtenissen

Denk hierbij aan:

  1. Huwelijk of nieuwe relatie
  2. Geboorte van een kind
  3. Verhuizing
Image

Negatieve levensgebeurtenissen

Denk hierbij aan:

  1. Verlies van een naaste
  2. Scheiding of relatiebreuk
  3. Ziekte, ongeluk of trauma van jezelf of een naaste
Image
Icon

Alle levensgebeurtenissen kunnen zorgen voor emotionele stress, verandering in productiviteit en behoefte aan ondersteuning.

1 / 3
Icon

Positieve levensgebeurtenissen kunnen mogelijk zorgen voor geluk, motivatie en verbetering van sociale relaties.

1 / 3
Icon

Negatieve levensgebeurtenissen kunnen mogelijk zorgen voor gezondheidsproblemen, een andere kijk op het leven en ontwikkeling van veerkracht.

1 / 3

Jouw toolkit voor moeilijke dagen

Omdat levensgebeurtenissen een grote impact op je kunnen hebben, is het belangrijk om hier op de juiste manier mee om te gaan. De volgende tips kunnen je daarbij helpen.

Communicatie is key, zo ook in dit soort situaties. Een gesprek met je leidinggevende kan niet alleen zorgen voor opluchting, maar het kan ook uitkomst bieden op de werkvloer. Je leidinggevende kan op die manier begrip tonen en praktische ondersteuning bieden, wat misschien kan helpen om de werklast iets te verlagen.

Er zijn ook kleine dingen die je kunnen helpen tijdens een levensgebeurtenis, scroll door en kom erachter wat dat zijn!

Banner

Beheer je financiën

Sommige levensgebeurtenissen kunnen financiële zorgen met zich meebrengen. Wijzer in geldzaken adviseert om de app Dyme te gebruiken om je bewust te zijn van je inkomsten en uitgaven en deze overzichtelijk te krijgen.

Download de app

Banner

Stel je open

Ga het gesprek aan met mensen in je omgeving. Niet alleen om je hart te luchten, maar ook om tips te kunnen krijgen van anderen die misschien een zelfde soort situatie hebben meegemaakt. Zo’n gesprek kan lastig zijn, maar hier zijn tips voor!

Lees het artikel

Banner

Vind rust

Je hersenen draaien overuren tijdens een levensgebeurtenis, dus probeer ook eens even op de pauzeknop te drukken. Mediteer onder begeleiding om zo een moment voor jezelf te vinden!

Gebruik deze video

Hopelijk helpen deze inzichten je om beter om te gaan met ingrijpende levensgebeurtenissen. Vergeet niet: jouw gezondheid staat op nummer 1!

Banner
Banner
icon-back-arrow Tips & inspiratie