Het nieuwe jaar brengt vaak een golf van goede voornemens met zich mee, en een van de meest voorkomende doelen is om gezonder te eten. Een effectieve manier om dit doel te bereiken en tegelijkertijd geld en tijd te besparen, is door middel van mealpreppen. In dit artikel gaan we hier verder op in en geven we je inspiratie.

Wat is mealpreppen?

Het voorbereiden van maaltijden, ook wel bekend als mealpreppen, houdt in dat je maaltijden klaarmaakt voor één of meerdere dagen. Dit kan handig zijn als je weinig tijd hebt of als je streeft naar een gezondere eetgewoonte. Kook bijvoorbeeld op zondag voor de hele week en bewaar het bereide eten in bakjes in de koelkast of vriezer. Op die manier kun je dagelijks eenvoudig de benodigde porties eruit halen.

Als je een weekmenu maakt met gezonde recepten, dan weet je zeker dat er voor de hele week goede maaltijden voor je klaarstaan. Je komt dan niet in de verleiding om een makkelijke, minder gezonde maaltijd te eten.

Voordelen van mealpreppen

Een van de grootste voordelen van mealpreppen is de tijdsbesparing. Naast alle drukte van werk en thuis is tijd vaak een schaars goed. Door een paar uur per week te besteden aan het plannen en voorbereiden van je maaltijden, kun je echter veel tijd besparen gedurende de rest van de week. Geen gehaaste maaltijden meer of impulsieve keuzes onderweg. Mealpreppen stelt je in staat om op elk moment van de dag een gezonde maaltijd bij de hand te hebben.

Tips voor het voorbereiden van je maaltijden

Planning is key

Maak een weekmenu en maak een boodschappenlijstje op basis van je recepten. Deze weekmenu planner zal het jou een stuk makkelijker maken.

Image

Efficiënte bereiding

Kies recepten die gemakkelijk in grote hoeveelheden kunnen worden bereid en bewaard. Gebruik de bewaarwijzer van het Voedingscentrum om te zien hoelang je een product goed kunt bewaren.

Image

Goede opbergmethoden

Investeer in geschikte opbergcontainers om de versheid van je maaltijden te behouden. Let er hierbij ook op of ze magnetronbestendig zijn!

Image

Wees creatief

Experimenteer met smaken en texturen om verveling te voorkomen. Maak gebruik van de receptenzoeker van het Voedingscentrum om te ontdekken welke gerechten er zijn met ingrediënten die je vaker gebruikt.

Image

Luister naar je lichaam

Pas je maaltijden aan op je energiebehoefte en hongergevoel. Met behulp van het eetmaatje van het Voedingscentrum kun je makkelijk porties berekenen.

Image

Recepten ter inspiratie

Banner

Goedemorgen! Begin je dag met een gezond ontbijt!

Dit recept voor “Overnight oats met pindakaas” biedt een eenvoudige en gezonde ontbijtoptie voor 2 personen, met een bereidingstijd van minder dan 15 minuten.

Bekijk het recept

Banner

Een energieke middag met dit lunchrecept

Deze rijstsalade met tonijn en courgette is ideaal voor mealprepping. Snel, gezond en lekker.

Bekijk het recept

Banner

Sluit de dag af met een gezonde hap

Dit recept voor “Arros moro met komkommer-ananassalade” is gemaakt door Jurino Ignacio, een expert in de Antilliaanse keuken. Dit recept is geschikt als hoofdgerecht voor twee personen en is al klaar in minder dan 30 minuten!

Bekijk het recept

Gezond en efficiënt het nieuwe jaar in!

Mealpreppen is dus niet alleen een efficiënte manier om tijd te besparen, maar het stelt je ook in staat om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen en je goede voornemens voor een gezonder leven te realiseren. Door de controle te nemen over je voeding en bewust te kiezen wat je eet, leg je de basis voor een duurzame gezondheid. Dus, begin het nieuwe jaar met een plan en ontdek hoe mealpreppen leidt tot een gezonder en evenwichtiger leven.

Banner
Banner
icon-back-arrow Tips & inspiratie