Suiker, we gebruiken het als zoetmiddel, als smaakmaker of als conserveermiddel. Elk jaar zet het Diabetes Fonds zich in voor de Week zonder Suiker (5 t/m 11 juni). Deze week is bedoeld om mensen bewust te maken van de hoeveelheid suikers die zij dagelijks consumeren. In dit artikel bespreken we de voordelen van minder suikers eten en hoe je dit kunt doen.

Waarom minder suiker eten?

Te veel suiker kan tot gezondheidsproblemen leiden, waaronder obesitas en diabetes. Daarnaast heeft het een negatief effect op je tanden en loop je het risico om hart- en vaatziekten op te lopen. Bovendien kan te veel suiker eten de kans op depressie en angst verhogen, omdat het onze bloedsuikerspiegel beïnvloedt.

Meer energie

Minder suiker betekent meer energie en een fitter en vrolijker gevoel. Als je juist veel suikers binnenkrijgt, heb je vaak een tekort aan andere voedingsstoffen. Dit veroorzaakt vermoeidheid en hoofdpijn. Door minder suiker te eten, zul je je beter voelen.

Image

Makkelijker afvallen

In suikerrijke producten zitten vaak veel calorieën. Door deze te laten staan consumeer je minder van deze onnodige calorieën, wat een positieve uitkomst kan hebben als je wat wilt afvallen.

Image

Minder last van je buik

In suikerrijke producten zit de stof fructose (fruitsuiker). Deze kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je buik en darmen. Wanneer je minder suiker eet verklein je de kans op deze klachten.

Image

Je slaapt beter

Minder suiker eten zorgt ervoor dat je beter kunt slapen. Goed slapen zorgt ervoor dat je minder moe bent, je minder snel geprikkeld bent en betere keuzes kunt maken.

Image

Hoe kun je minder suiker eten?

Deze week ligt de focus op het eten zonder toegevoegde suikers. Maar welke suikers zijn toegevoegd, en welke suikers zijn natuurlijk? Niet alle suikers zijn namelijk slecht, het lichaam heeft suiker nodig voor energie.

Kom de dag door zonder suiker

Ontbijt                                                                                         Lunch

     

Tussendoortje                                                                             Avondeten

       

Ga de challenge aan en probeer tijdens de Week zonder Suiker geen toegevoegde suikers binnen te krijgen. Maak hierbij gebruik van onze tips en probeer bovenstaande recepten uit. Het heeft veel voordelen voor je gezondheid en zal er dan ook uiteindelijk voor zorgen dat je je beter zult voelen in je eigen lichaam.