De winter houdt nog steeds stevig aan, maar laten we de kou zien als een kans om actief te blijven! In dit artikel lees je hoe buiten bewegen ons welzijn verbetert tijdens de winter. We geven ook tips voor aangepaste fitnessroutines in de kou en delen inspiratie voor binnensporten. Weg met de winterblues!

Bewegen in de buitenlucht

De winter maakt het verleidelijk om meer tijd binnenshuis door te brengen, maar onderschat de voordelen van buitenbeweging niet. Frisse lucht en natuurlijke omgevingen hebben bewezen positieve effecten op ons welzijn. Dit zijn ze:

  1. Uit onderzoek blijkt dat fysieke activiteit in de buitenlucht een positieve invloed heeft op de hersenen.
  2. Buiten bewegen zorgt voor een beter humeur en je wordt er creatiever van.
  3. Zonlicht speelt een cruciale rol bij de productie van vitamine D, wat essentieel is voor de gezondheid van onze botten en spieren.
  4. De kou bevordert de bloedsomloop, wat resulteert in minder kans op koude handen en voeten.
  5. Het beoefenen van buitensport versterkt je immuunsysteem, wat de kans op ziekte vermindert.
  6. Bovendien verbrand je buiten meer calorieën dan binnen, omdat je lichaam harder moet werken om warm te blijven.

Best een aardig lijstje aan voordelen dus!

Pas jouw buiten fitness routine aan aan het koude weer!

Laagjes, laagjes, laagjes

Kleed je in lagen om warm te blijven. Thermisch ondergoed, een isolerende tussenlaag en een winddichte buitenlaag houden je lichaamswarmte vast.

Image

Warming-up

Begin je workout met een korte warming-up om je spieren op te warmen. Dit helpt blessures te voorkomen, vooral in het koude weer.

Image

Korte, intensieve workouts

Verkort de duur van je buiten workouts en verhoog de intensiteit. Korte, krachtige sessies zijn effectief en voorkomen overmatige blootstelling aan de kou.

Image

Weerbestendige kleding

Investeer in weerbestendige kleding en schoenen. Water- en winddichte materialen zorgen ervoor dat je comfortabel blijft, zelfs bij onstuimig weer.

Image

Drukke dag? Zo blijf je toch in beweging!

Op sommige dagen is het een uitdaging om een lange workout of hardloopsessie in ons schema te krijgen. We geven je inspiratie om op die dagen toch wel in beweging te blijven en een frisse neus te halen.

Binnen in beweging blijven

Thuisfitnessruimte

Overweeg het creëren van een thuisfitnessruimte. Investeer in basisuitrusting zoals dumbbells, een yogamat en weerstandsbanden om veelzijdige workouts uit te voeren.

Image

Video trainingen

Maak gebruik van YouTube fitness video’s voor virtuele trainingen. Dit maakt het gemakkelijker om je workouts thuis te variëren en jezelf gemotiveerd te houden.

Image

Probeer iets nieuws!

Probeer nieuwe indoor sporten, zoals boulderen of zwemmen in overdekte zwembaden. Dit houdt je routine interessant en biedt een welkome afwisseling.

Image

Traplopen

Als je een trap in huis hebt, maak er dan gebruik van. Traplopen is een eenvoudige maar effectieve cardio-oefening. Probeer gedurende de dag een paar keer de trap op en af te lopen.

Image

Gebruik deze tools om het jezelf makkelijker te maken!

Banner

Fitness apps

Check de lijst met de 10 beste fitnessapps en ontdek welke bij jou past.

Bekijk het hier

Banner

Hardloop routeplanner

Ga vandaag eens voor een andere route, klik op de link om deze te plannen.

Bekijk het hier

Banner

Winter warming-up

Het is tijd om je lichaam wakker te schudden en je spieren te laten weten dat het sporten gaat beginnen.

Bekijk het hier

Dus laten we het excuus van de warme deken opzij schuiven en de winter zien als een kans voor fitness en plezier. Raak geïnspireerd, beweeg met een glimlach, en ontdek hoe de winter jouw persoonlijke fitnessavontuur kan zijn. Omdat gezondheid geen pauze neemt, ook niet in de winter!

Banner
Banner
icon-back-arrow Tips & inspiratie