Meeste mantelzorgers zijn 24/7 inzetbaar voor de zorg van hun dierbaren. Ze moeten continu alert zijn en rekening houden met hun dierbaren. Het toezicht veroorzaakt niet alleen fysieke, maar ook mentale spanningen bij mantelzorgers. Het is cruciaal om je bewust te zijn van deze impact en te leren hoe je als mantelzorger positieve invloed kunt uitoefenen op je mentale welzijn.

Het belang van eigen welzijn

Het is belangrijk dat je als mantelzorger erkent dat je eigen welzijn net zo belangrijk is als de zorg die je biedt aan je naaste. Herken jij een van de volgende punten, dan is het slim om hier wat aan te doen.

Gevolgen mentale gezondheid

Stress en Burn-out

Mantelzorgers staan vaak onder constante druk en ervaren veel stress als gevolg van de zorgtaken. Deze langdurige stress kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Angst

Mantelzorgers kunnen angst ervaren over de gezondheid en het welzijn van hun naaste, evenals angst over de toekomst en hoe ze de zorgtaken moeten blijven volhouden.

Sociale isolatie

De intensieve zorgtaken kunnen het moeilijk maken voor mantelzorgers om tijd te besteden aan sociale activiteiten en relaties.

Schuldgevoelens

Mantelzorgers kunnen schuldgevoelens ervaren, bijvoorbeeld als ze tijd voor zichzelf nemen en even ontspannen.

Slaapproblemen

Door de stress en zorgen kunnen mantelzorgers moeite hebben met slapen, wat hun algehele gezondheid en welzijn verder kan beïnvloeden.

Invloed stress op werk & mantelzorg

Mantelzorgers kunnen emotioneel uitgeput raken door de constante druk van zowel werk als het bieden van zorg. Daarnaast kan door stress de fysieke gezondheid van mantelzorgers achteruitgaan. Verder kan stress ervoor zorgen dat mantelzorgers het gevoel hebben dat ze niet genoeg tijd hebben om zowel voor hun dierbaren te zorgen als aan werkverplichtingen te voldoen. Als laatste kan financiële druk een rol spelen, vooral als het extra kosten met zich meebrengt voor medische zorg en ondersteuning.

Zo kun je je mentale gezondheid verbeteren als mantelzorger!

Prioriteiten stellen

Identificeer de belangrijkste taken en verplichtingen in zowel je werk als mantelzorg en focus je energie op wat echt essentieel is. Laat de niet-essentiële zaken los.

Image

Zoek ondersteuning

Schroom niet om hulp te vragen. Familie, vrienden en collega’s kunnen waardevolle steun bieden. Deel je zorgen en vraag om hulp wanneer dat nodig is.

Image

Zorg voor voldoende rust

Probeer voldoende slaap te krijgen en neem regelmatig pauzes, zelfs als ze kort zijn. Rust en slaap zijn essentieel voor je mentale veerkracht.

Image

Mindfulness en ontspanningstechnieken

Leer technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga. Deze kunnen helpen om stress te verminderen en je te helpen ontspannen, zelfs in drukke tijden.

Image

Neem tijd voor jezelf

Reserveer regelmatig tijd voor activiteiten die je leuk vindt en die je ontspannen. Het kan een hobby zijn, een boek lezen, naar muziek luisteren of iets anders waar je van geniet.

Image

Stel grenzen

Leer nee te zeggen als je te veel op je bord hebt. Wees assertief over je eigen behoeften en grenzen, zowel op het werk als in je mantelzorgtaken. Accepteer dat je niet alles perfect kunt doen.

Image

Mantelzorg is een prachtige daad van liefde en toewijding. Hoewel je als mantelzorger veel voldoening haalt uit het ondersteunen van je dierbaren, kan het zorgproces ook een grote tol eisen. De juiste balans vinden tussen zorg geven en voor jezelf zorgen is dan ook van groot belang.

Banner
Banner
icon-back-arrow Tips & inspiratie