Tijdens de workshop Digital Detox hebben we het gehad over de werkwijze van sociale media, het altijd online zijn en het effect daarvan op onze hersenen. Omdat de wereld zich steeds meer online afspeelt, is het noodzakelijk om digitalisering te begrijpen en te weten hoe je hiermee om kunt gaan!

Wat heb je geleerd tijdens deze workshop?

Omdat veel communicatie zich tegenwoordig online afspeelt, heb je wellicht het gevoel dat je altijd “aan” moet staan. Je wilt bijvoorbeeld altijd bereikbaar zijn voor belangrijke mensen, zoals je ouders of kinderen.

Onbewust kijk je dagelijks erg veel op schermen. Wanneer je bezig bent met een taak op je werk en je een melding binnen ziet komen op je telefoon, ben je gelijk afgeleid. Ook al ben je je er misschien niet eens bewust van, zo’n melding haalt je gelijk uit je concentratie!

Het zou gezien de negatieve effecten van sociale media en beeldschermen dus wel fijn zijn om te detoxen van de digitale apparaten. Hoe doe je dat? De onderstaande tips kunnen je misschien een handje helpen!

Banner

Zet tijdslimieten op apps

Betrap je jezelf er wel eens op dat je toch meer op je telefoon zit dan dat je eigenlijk zou willen? Zet tijdslimieten op bepaalde apps op je telefoon, zoals op Instagram of Facebook! Hierdoor voorkom je dat je te lang door blijft scrollen.

Klik hier voor de uitleg voor Apple

Klik hier voor de uitleg voor Android

Banner

Ga voor ontspanning, niet voor afleiding

Gebruik jij voor het slapengaan je telefoon of zit je achter de televisie? Probeer dit niet te doen, maar zoek naar manieren waarop jij écht kunt ontspannen voordat je gaat slapen. Niet alleen is minder schermtijd beter voor je, maar het zorgt ook nog eens voor een betere nachtrust. Denk er bijvoorbeeld eens aan om een boek te lezen in bed! Er zijn veel goede boeken beschikbaar, kijk maar eens in de lijst van meest verkochte boeken op dit moment.

Zie de bestsellers van dit moment

Banner

Dopamine op natuurlijke manier

Door gebruik van sociale media komt dopamine vrij in de hersenen, waardoor je steeds door blijft scrollen. Dit is een onnatuurlijke manier om dopamine vrij te maken in de hersenen. Het is beter om dopamine te krijgen aan de hand van natuurlijke manieren, zoals lachen of wandelen in de natuur. Deze video bespreekt allerlei dingen die je kunt doen om dopamine op een natuurlijke wijze aan te maken in de hersenen.

Bekijk de video

Houd de kennis van de workshop en deze tips goed in je achterhoofd zodat jij de digitale wereld even op pauze kunt zetten. Deze digitale detox zal wonderen voor je gezondheid en werkprestaties!