Soms komt er veel op ons af. Gelukkig heb je al een goede manier gevonden even zen te worden: de meditatiesessie! Het duurde maar een kwartier en tóch heeft het veel effect op je. Wij leggen nog even uit wat de voordelen zijn van mediteren en we geven je tips om dat zen gevoel vast te houden.

Voordelen van meditatie

Het hoeft niet lang te duren

Een meditatiesessie hoeft maar een kwartier te duren! Al doe je het maar zo kort, kun je er alsnog de voordelen van voelen. Ook op een drukke dag kun je zo toch nog even de tijd vinden om te mediteren.

Het vermindert stress

Je kunt er je hoofd even mee leegmaken en zo niet denken aan dingen die je stress geven. Het zorgt voor een afname van het stresshormoon cortisol, waardoor je je beter kunt ontspannen.

Je raakt emotioneel beter in balans

Meditatie kan ervoor zorgen dat je je emotioneel stabieler voelt. Negatieve emoties zullen hierdoor minder zwaar wegen in je hoofd, waardoor je meer ruimte krijgt voor positieve emoties. Gevoelens als angst en depressie zullen hierdoor verminderen.

Het verbetert de nachtrust

Door de ontspanning van meditatie en de emotionele balans, zul je waarschijnlijk minder piekeren ’s nachts. Je kunt daardoor beter in slaap vallen. Ook verbetert de diepte van je slaap door het mediteren.

Het is goed voor de fysieke gezondheid

Meditatie zorgt voor een lagere bloeddruk, een beter immuunsysteem en spijsvertering en voor minder last van pijn. Uit onderzoek van Jon Kabat-Zin blijkt dat mensen die regelmatig mediteren, minder snel een virus oppakken dan mensen die dit niet doen.

Tips om het zen gevoel vast te houden

Hieronder geven we je drie tips om optimaal te kunnen ontspannen, allemaal op een andere manier.

Hopelijk lukt het jou met behulp van de bovenstaande tips om het zen gevoel van de meditatiesessie vast te houden!