Tijdens de workshop Omgaan met de Overgang hebben wij jou van alles verteld over wat er in jouw lichaam gaande is tijdens de overgang. We hebben het gehad over welke klachten en symptomen er kunnen zijn. Ook hebben we behandeld wat een gezonde leefstijl tijdens de overgang inhoudt en welke voordelen dit kan bieden.

We hopen dat je nu met meer kennis de overgang makkelijker door kunt komen. Benieuwd naar nog meer tips of hulpmiddelen? Die lees je in dit artikel.

Dit hebben we tijdens de workshop allemaal besproken

De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is een levensfase voor vrouwen waarin hun vruchtbare jaren tot een einde komen en er aanzienlijke veranderingen optreden in hun hormonale balans. Deze overgangsperiode varieert in duur, meestal ergens tussen de 6 en 12 jaar, maar soms zelfs langer.

De eerste tekenen van verandering beginnen meestal al in de vroege veertig en worden vaak niet direct opgemerkt. Over het algemeen merken vrouwen rond de leeftijd van 45 jaar de eerste symptomen op, hoewel de ervaring van de overgang voor elke vrouw uniek is. De gemiddelde leeftijd waarop de menstruatie stopt is in Nederland ongeveer 51 jaar.

Twijfel je of je in de overgang bent? Gebruik dan deze checklist. Des te meer punten je aanvinkt, des te groter de kans dat je in de overgang bent.

Hoe ervaar jij de overgang?

1 / 3

Is de overgang bespreekbaar in jouw omgeving?

1 / 3

Zorgen aanpassingen in jouw leefstijl voor minder klachten?

1 / 3

Nog meer hulpmiddelen voor jou

Banner

Kom in gesprek met gelijkgestemden

Wil je graag je ervaringen uitwisselen over de overgang en de invloed hiervan op je werk en je leven? De online community van Vuurvrouw biedt een veilige en besloten omgeving waar je met anderen in contact kunt komen over dit onderwerp.

Sluit je aan!

Banner

Misverstanden verhelpen

Over de overgang bestaan veel misverstanden. In de podcast Opvliegers volgt vijftigplusser Elles de Bruin de overgang in de hoop het taboe nu eindelijk te doorbreken.

De podcast – die 8 afleveringen en een bonusaflevering telt – behandelt de overgang in de breedste zin van het woord. Van de mentale kant, tot hormoontherapie en zelfs mannen in de “overgang”.

Luister hier naar de podcast Opvliegers

Banner

Nóg meer weten

Wil je op een rustig moment nog meer lezen over de overgang? Op de website van Vuurvrouw vind je een kennisbank met alle informatie over deze periode. Je leest er over overgangsklachten en wat je er zelf aan kunt doen. Maar ook wat behandelopties zijn.  Ook vind je hier interessante video’s en podcasts.

Meer lezen